Hlavní obsah

Tip na letní dovolenou: Nekonečný vodní svět v Braniborsku

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už jste sami okusili proplétat se nekonečnou sítí vodních toků, či jste o tom jen snili, určitě jste si letní dovolenou na palubě hausbótu či jachty většinou spojili s Nizozemskem. Tento způsob trávení dovolené má ale své místo i u našich sousedů v Německu. Zapomeňte na nekončící přejezd přes celé Německo, vodní svět začíná kousek za českými hranicemi.

Foto: Bad Saarow Kur GmbH Saarow Therme

Braniborská krajina plná vodních ploch nabízí spoustu romantických zákoutí.

Článek

Jezera, kanály a řeky kam oko dohlédne

Bereme-li v potaz i sousední spolkovou zemi Meklenbursko-Přední Pomořany, s níž je Braniborsko propojeno hustou sítí vodních cest, tvoří tato oblast s více než třemi tisíci jezer a třiatřiceti tisíci kilometry vodních toků nejrozsáhlejší sladkovodní plochu pro vodní sporty všeho druhu v Evropě. To vše je obklopeno nekončícími lesy a půvabnými zámky. Atmosféra jako vystřižená z románu.

Foto: Bad Saarow Kur GmbH Saarow Therme

Jedno z mnoha braniborských jezer - Scharmützelsee u lázní Bad Saarow

Loď pro každého

Nezáleží na tom, zda máte průkaz na velkou plachetnici či jen na malé plavidlo. Pokud si nepřivezete vlastní koráb, můžete si ve zdejších půjčovnách zapůjčit plavidlo dle svého vkusu a schopností. To se týká i těch, kdo žádný průkaz na loď nemají – braniborské klidné vody jsou totiž ideální i pro kánoe.

Foto: Boldt

Řeku Havolu brázdí plavidla všeho druhu

A co víc, pokud se chce nalodit celá rodina, aniž by ji to stálo velké úsilí při pádlování, může využít nabídky zapůjčení jakýchsi obytných vorů opatřených motorem. Takové vodní příbytky brázdí totiž braniborská jezera spolu s klasickými hausbóty, jež jsou rovněž příslibem nezapomenutelné romantické dovolené. Člověku by se pak až nechtělo zpátky na pevnou zem.

Pohádková jezera okolo Postupimi

Seznam všech zajímavých lokalit v Braniborsku by vydal snad na celou roli papíru, ale přece jen se najde pár míst, která stojí za zmínku. Jedním z nich jsou jezera okolo Postupimi, která je známá svým komplexem zámků a zámeckých zahrad Sanssouci alias „německé Versailles“ (památka UNESCO).

Foto: Lehnartz GbR, Klaus a Dirk Lehnartz

Postupim z ptačí perspektivy

Na malé plachetnici, které bez nutnosti průkazu půjčují třeba v Brandenburg an der Havel, se sem můžete vydat po řece Havole, jež spojuje systém jezer obklopujících Postupim. Pak už stačí jen zakotvit u břehu v jednom z malých přístavů a vydat se objevovat krásy historických památek. Kdo by se zde necítil jako v pohádce?

Foto: DZT/Jochen Knobloch

Brandenburg an der Havel

Labyrint spreewaldských lesů

Tak trochu jiným způsobem romantická může být i plavba na kánoi přírodní rezervací Spreewald (biosférická rezervace UNESCO). Pro milovníky přírody je tím pravým místem. Během několikadenní plavby s přenocováním v pohodlném penzionu nebo hotelu můžete potkat spoustu vzácných živočišných druhů, mezi nimi třeba ledňáčky, nebo staré osady uprostřed lesů.

Foto: DZT/Jochen Keute

Ve vodách Spreewaldu se můžete nechat i svézt

Co dalšího může být ve Spreewaldu k vidění? Bezpochyby okurky, místní nejvýznamnější artikl. Ze všech koutů oblasti se svážejí jak jinak, než na malých loďkách. V létě jsou navíc příjemným zpestřením vodáckého výletu divadelní představení na ostrově Schlossinsel Lübben. Aby byl zážitek z představení, jež diváci sledují přímo ze svých lodí na vodní hladině, co největší, začíná se hrát, až když celý Spreewald pohltí tma.

Foto: DZT/Hiltrud Haep

DObrodružnější je ale objevování tajemných zákoutí Spreewaldu na vlastní pěst

Je libo hausbót či prázdninový dům ve skandinávském stylu?

Z nepřeberného množství půjčoven motorových člunů, plachetnic, lodiček i hausbótů si určitě vybere každý to své. Dokonce i malý hausbót lze zapůjčit bez toho, aniž byste na něj potřebovali speciální průkaz. Originální ubytování čeká turisty ale i na souši. Zajímavostí je komplex prázdninových domů ve skandinávském stylu.

Foto: Tourismus Marketing Brandenburg/Boldt

V přírodní rezervaci Schorfheide-Chorin se můžete ubytovat v kempu

Pokud máte rádi vůni dřeva, ubytujte se v jednom ze 123 domků ve středisku Ferienpark Scharmützelsee, kde budete mít v rámci své rodinné dovolené k dispozici šlapadlo, abyste se mohli i se svými dětmi vyřádit na jezeře Scharmützelsee přímo před vašimi dveřmi. Anebo se můžete ubytovat třeba v kempu, kterých je v Braniborsku okolo jezer rozesetých spousta. Jeden z nich najdete i uprostřed další rezervace UNESCO – Schorfheide-Chorin u jezera Oberuckersee.

Foto: Tourismusverband Ruppiner Land e.V.

Nejen v přírodním parku Stechlinsee jsou vítáni všichni

Co dělat, když už máte dost odpočinku?

Aby nebyla dovolená nudná, nabízejí braniborská jezera a řeky spoustu možností sportovního vyžití. Ať už vás láká vodní lyžování na Bernsteinsee, kde váš pohyb vpřed obstará speciální „lanovka“, či se chcete raději utkat s větrem o závod při windsurfingu, určitě si z nabídky vyberete. Na klidné hladině jezera Groß Döllnersee můžete vyzkoušet trend posledních let, který do Evropy dorazil z exotických Havajských ostrovů – tzv. Stand-up Paddling. Na prkně vybaveni dlouhým pádlem se budete učit udržet rovnováhu, abyste mohli prozkoumávat břehy jezera z opačné strany, tedy přímo z vodní hladiny.

Tipy pro dovolenou v Braniborsku

Informace o turistických zajímavostech najdete na www.germany.travel, stejně jako praktický vyhledávač kempů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám