Hlavní obsah

Saské město věží – Budyšín

Novinky, E. H., Německá turistická centrála

Malé historické městečko v Sasku, Budyšín, stojí za návštěvu v kterémkoli ročním období. Je vzdálené jen půl hodiny od Drážďan a všimnete si ho už zdálky. Na skále nad řekou Sprévou se hrdě tyčí 17 zdejších věží a bašt, které vytvářejí charakteristický obrázek tohoto středověkého městečka.

Foto: André Wucht

Historické městečko Budyšín.

Článek

Hlavní město Horní Lužice láká svou proslulou srbskou lidovou kulturou, mnoha věžemi, zámkem Ortenburg, 8 muzei, zábavním dinosauřím parkem Saurierpark a také jedinečnou kulturou hospůdek. Návštěvníky lákají také skvělé možnosti nakupování a toulky středověkými uličkami.

Spojení s Českem

Ještě během 30leté války patřil Budyšín, stejně jako oblast Lužice, k českému území, později však tato oblast připadla Sasku. Návštěvníci se se stopami a vlivem české kultury v Budyšíně setkají i v dnešní době – např. u památníku krále Matyáše nebo u věže „Lauenturm“ pojmenované po českém národním symbolu – lvu (věž je přístupná ve středu a v sobotu odpoledne).

Foto: Jens Michael Bierke

Václavské vánoční trhy

Před několika lety byly tradiční vánoční trhy přejmenovány na Václavské vánoční trhy, každý rok tak Václav na svém koni město navštěvuje, aby slavnostně zahájil čtyři týdny trvající vánoční trhy. Kromě toho je již mnoho let partnerským městem Budyšína právě český Jablonec nad Nisou.

Setkání s tisíciletou historií

Budyšín je jedním z nejstarších německých měst. O tom vás přesvědčí již pouhý pohled na panorama města – sedmnáct bašt a věží je dodnes připomínkou síly a obranyschopnosti středověkého města. Bok po boku zde dodnes žijí dvě skupiny obyvatel – Němci a hrdí Lužičtí Srbové, kteří uchovávají své jedinečné zvyky a tradice až do dnešních dnů. K dalším historickým pamětihodnostem patří stará barokní radnice s předsazenou věží, pozdně gotický chrám sv. Michala a také zámek Ortenburg, jehož historie sahá až do 10. století.

Tip: Budyšín je skvělým výletním cílem – díky své velikosti si ho bez problémů a pohodlně můžete projít pěšky. Kdo by s sebou měl kolo, může si pak vybrat některou z mnoha cyklistických tras a vydat se prozkoumávat i okolí města

Věže – výšlap na vrchol, který stojí za tu  námahu

Za výstup na některou z budyšínských věží bude návštěvník náležitě odměněn – rozhledem na historické městečko a jeho okolí, kterému dominuje údolí řeky Sprévy. K nejznámějším a nejnavštěvovanějším věžím patří Stará vodárna, která se stala také symbolem města. Na vrcholu ve výšce 50 metrů se nachází vyhlídková plošina, součástí je také technické muzeum, galerie a kavárna.

Foto: Senfmuseum

Muzeum a obchůdek hořčice

Itálii vám bude evokovat zase zdejší Bohatá věž z patnáctého století, která je nakloněná téměř o 1,5 metru. Neméně zajímavá je také Matyášova věž s kaplí sv. Jiřího a s památníkem Matyáše Korvína. Krásný výhled na město se nabízí také z věže dómu St. Petri.

Tip: Zajímavou zastávkou při objevování města je také návštěva muzea, manufaktury a obchůdku s hořčicí – právě zde se dozvíte vše o výrobě hořčice, různé druhy můžete ochutnat a na místě také zakoupit. Tato fabrika se nachází v městské části Kleinwelka.

Tradice a zvyky Lužických Srbů

O historii, životě, zvycích a tradicích malého slovanského národa, který v oblasti Lužice žije již více než 1500 let, se návštěvníci mohou informovat v Srbském muzeu. Součástí expozice muzea jsou i srbské kroje, cenné slavnostní šperky pro nevěsty a také dokumentace a další informace o významných srbských osobnostech z oblasti vědy a kultury.

Foto: Jens Michael Bierke

Malované kraslice

Tip: Zvláštním magnetem na hosty je období Velikonoc, kdy je ve městě a v jeho okolí udržováno mnoho velikonočních zvyků a tradic. Vyvrcholením jsou působivá procesí lužickosrbských „velikonočních jezdců“.

Velikonoce – nejen koulení vajíček

Velikonoce jsou v Budyšíně neodmyslitelně spojené s tradicemi a zvyky. Jedním z nich je kutálení vajec, které se provozuje i v jiných částech Německa. Pak jsou tu ale i krásně a složitě zdobená vajíčka, která jsou vyráběna tradiční ruční výrobou. Taková vajíčka se stávají pod rukama zdejších šikovných slečen a dam malým uměleckým dílem.

Nejzajímavější akcí, která láká návštěvníky nejen z Německa, ale i ze zahraničí, jsou tradiční slavnostní průvody koní. Historie této tradice je stará několik století. Jezdci na koních oblečení ve slavnostním a s cylindrem na hlavě se vydávají na svou trasu od vesnice k vesnici a zpívají a modlí se v srbštině.

Foto: André Wucht

Velikonoční procesí

Ke zdejším pokladům patří i srbská kuchyně, tradiční pochoutky korunované obsluhou v tradičních krojích vám nabídnou třeba v restauracích Wjelbik nebo Dom Eck.

Tajné tipy: Ve zdejším řeznictví Keller objevili v městském archivu starý recept z roku 1550, podle něhož teď vyrábějí a nabízejí originální klobásky, na kterých si pochutnávali už ve středověku. Kombinace použitého koření sice vypadá, jako by se jednalo o vánoční cukroví, ale je překvapivě chutná. Dále je tu cukrárna Eisdealer, zde nabízejí originální zmrzlinové příchutě, jednou z nich je i hořčicová podávaná během zdejších hořčicových týdnů.

Na kole křížem krážem Saskem

Budyšín se nachází na příhodném místě a je obklopen hustou sítí cyklostezek. Přes Budyšín a především Horní Lužici vede přes 3 tisíce kilometrů cyklistických stezek různě zaměřených a obtížných. Samotným Budyšínem vedou dokonce dvě dálkové trasy: Sprévská cyklostezka a Saská městská okružní stezka.

Sprévská cyklostezka propojuje prameny Sprévy v Horní Lužici s hlavním městem Berlínem. Rozprostírá se na 295 km a vede od Hornolužické pahorkatiny přes Budyšín, Hornolužická vřesoviště a rybníky s biosférickou rezervací, Cottbus, Sprévský les s městečky Lübben a Lübbenau až po brány Berlína.

Saská okružní městská stezka vede na celkem 120 km od Hernsdorfu východně od Drážďan přes Kamenec až do Budyšína a dále přes Löbau a Görlitz. Směrem ze západu se do Budyšína dostanete přes městské části Schmochtitz a Temritz. Tímto způsobem tak návštěvník může poznat nejkrásnější místa a města v této oblasti.

Díky certifikátu kvality „Oberlausitz per Rad“ si můžete u partnerů této značky zapůjčit kola a pak je také u kteréhokoli partnera odevzdat. Další možností je také využití dopravního servisu, díky kterému se nemusíte starat o svá zavazadla, certifikovaní partneři vám je zavezou tam, kam budete potřebovat.

Tipy na akce
15.–16. 3. 2014 – velikonoční trh kraslic, Haus der Sorben
18.–21. 4. 2014 – Srbské velikonoční průvody na koních, koulení velikonočních vajíček atd.
3. 5. 2014 – Hospodská noc (Kneipen Live 2014) – ve 30 zdejších hospůdkách a restauracích se konají živá hudební vystoupení – člověk si tedy může užít tzv. tour de Budyšín s rozmanitým hudebním doprovodem
30. 5.–1. 6. 2014 – Budyšínské jaro – tradiční městské slavnosti – hudba, zpěv, tanec, dobré jídlo a pití, program i pro děti
14. 6. 2014 – Dlouhá noc muzeí – muzea budou mít otevřeno do pozdních večerních hodin, na jednu vstupenku je možné navštívit více muzeí
Červen 2014 – závody dračích lodí u budyšínské přehrady
19. 8.–7. 9. 2014 – budyšínské týdny hořčice
Polovina září – mezinárodní běh městem
1. listopadový víkend  – Romantica – večer plný zážitků a nakupování za světel svíček
28. 11.–21. 12. 2014 – tradiční vánoční trhy

Dinosauří park – zážitek pro malé i velké

Dinosauří park se nachází v městské části Kleinwelka, a to již přes 30 let. Návštěvníci zde mohou obdivovat na 200 prehistorických obrů v životní velikosti. Děti se vyřádí na hřišti s vodními radovánkami a tobogány a na lezeckých atrakcích. Vytvořit si mohou také vlastní plastiku praještěrů nebo se stát archeologem a objevit zasypané poklady. V roce 2013 byla slavnostně otevřena i nová část „Ztracený svět“. Parkování je zdarma a park je otevřen od 1. dubna do 31. října.

Foto: Saurierpark

Dinosauří park

Výlety do okolí

Okolí Budyšína je také velmi atraktivní. Za návštěvu stojí určitě některé ze šesti měst Hornolužického svazku: Zhořelec, Kamenec, Lauban, Lubij, Žitava. Kromě toho je dobře dostupný i park v Bad Muskau, který je součástí světového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland, K. Winkler

Plachetnice na Lužických jezerech

Milovníky techniky potěší hornické muzeum Knappenrode. Návštěvníci se zde podívají do historie hornictví v oblasti Lužice. Ze zdejší 22 metrů vysoké věže je úžasný výhled na okolní krajinu.

Tip: Lužická jezerní oblast, která postupně vzniká zatopením bývalých povrchových dolů. Navštívit můžete jezera, cyklostezky, projet se na koni, na čtyřkolkách, navštívit bývalé doly otevřené pro návštěvníky.

Kromě toho je tu ještě několik dalších výletních cílů: třeba biosférická rezervace a obec Wartha u příměstské rekreační oblasti Olbasee, vřesoviště a rybniční oblast s obrovským dubem v Niedergurigu, vrch Kottmar s hlavním pramenem Sprévy a vrch Löbenauer Berg s litinovou věží.

Tipy na cestu: Budyšín

50 km východně od Drážďan v oblasti tří států

Dopravní spojení: Dálnice A4, státní silnice B6,B96,B156, vlaky IR a RE do Zhořelce a Drážďan, cyklistická stezka podél Sprévy.

Využít lze zemskou jízdenku Německých drah (Deutsche Bahn), se kterou je možné cestovat už od 25 eur, každá další osoba platí pouhá 4,5 eura. Jízdenka platí celý den a je možné ji využít na libovolný počet jízd regionálními vlaky. Více info na stránkách DB Bahn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám