Hlavní obsah

Cáchy: Od Karla Velikého po karneval – tradice a radost ze života

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajeďte si do Cách, ocitnete se v Evropě. Pokud existuje město, které žije, myslí a cítí v evropském duchu, pak to jsou právě Cáchy. Mnozí vytuší, že tamější lidé mají speciální evropský gen, který lidem z jiných regionů chybí. V přísných očích vědy sice tato teorie pravděpodobně neobstojí, faktem nicméně je: kdo hledá Evropu, její ideové kořeny, hodnoty a ideály, ten to najde v Cáchách.

Foto: Aachen Tourist Service e.V.

Nejznámější stavba Cách – zdejší katedrála

Článek

Putování časem: „Route de Charlemagne“

Ať už se návštěvník města vydá kterýmkoliv směrem, všude na něj čeká nádherný protiklad: důstojné starobylé stavby ze všech epoch a mezi nimi rušná scéna, utvářená 40 000 studenty ze všech koutů světa. Město je takto prosyceno ležérní a pestrou atmosférou, která je výrazem naprosté radosti ze života. Další pěkný doklad kosmopolitního charakteru Cách – a dobrý důvod navíc pro to, aby se člověk nechal jen tak unášet na jejích vlnách centrem města a vydal se na pomyslné putování stoletími.

Foto: Aachen Tourist Service e.V.

Hlavnímu náměstí dominuje zdejší radnice

K orientaci vám přitom velmi dobře poslouží „Route de Charlemagne“, trasa Karla Velikého, plná jeho myšlenek a vizí. Provede vás plejádou skvělých historických i moderních staveb a na jednotlivých stanovištích osvětlí témata, která byla za časů Karla Velikého stejně důležitá a aktuální jako dnes: dějiny, věda, Evropa, náboženství, moc, ekonomika a média.

 Cášská latinská čtvrť: Pontviertel

Tato čtvrť je plná života. Je také vyhledávaným cílem nejen zdejších studentů, ale i návštěvníků, kteří si chtějí užít zdejší restaurace a hospůdky. Téměř každý den se zde koná nějaká ta párty. Atmosféra místa je jedinečná, do čtvrti se vchází přímo z náměstí, takže až za sebou budete mít prohlídku cášských památek a dostanete chuť na něco dobrého nebo se budete chtít jen tak bavit, pak se vydejte na „průzkum“ právě sem.

Foto: A. Steindl, ats

V únoru se zde koná bláznivý karneval

Od gotiky a baroka po muzeum počítačové techniky

Němý svědek rozkvětu tradičního měšťanstva, radnice ze 14. století, stojí v místech původní císařské falce. O několik století později byla zrekonstruována a rozšířena do dnešní podoby barokního městského zámku. Hostinec „Zum Postwagen“ v bezprostředním sousedství je po staletí synonymem pohostinnosti vyšší kategorie.

Dalšími zastávkami na cestě Route Charlemagne, které již samy o sobě stojí za návštěvu, jsou tzv. Grashaus, kdysi dávno radnice a dnes městský archiv, dům Löwenstein, bývalý činžovní dům a penzión, či palác Büchelpalais, který sloužil do roku 1752 jako městský obilný špejchar.

Foto: dpa

Cášská katedrála ukrývá řadu pokladů

Zajímavý je i „Großes Haus“: zde najdete to nejnovější z posledních třech století. V mezinárodním muzeu novin, největším svého druhu na světě, svědčí 170 000 novinových exemplářů z celého světa a v (téměř) všech jazycích o pomíjivosti času – a o tom, že i největší titulky velmi rychle blednou.

Proces stárnutí ve zrychleném tempu zachycuje i muzeum počítačové techniky při Technické vysoké škole: co dnes ještě považujeme za synonymum pokroku, patří nezřídka již zítra do muzea.

Mezinárodní cena Karla Velikého: jedno ocenění, jedna Evropa

Sál cášské městské radnice je od roku 1950 dějištěm slavnostního předávání ocenění za zásluhy o sjednocení Evropy, pojmenovaného po Karlu Velikém, tzn. Mezinárodní ceny Karla Velikého.

Foto: Aachen Tourist Service e.V.

Mramorový trůn byl svědkem korunovace řady králů

Bez ohledu na to, jak tento vývoj osobně hodnotíte, určitě se shodneme na tom, že sjednocení Evropy je procesem, který proměnil evropský sen ve skutečnost: mír na „starém kontinentu“ trvající desetiletí. A jestliže nebudete mít to štěstí a nebudete na slavnostní předání této ceny pozváni, nevadí: toto velkolepé město stojí za návštěvu třeba i o Cášském karnevalu.

Cášská katedrála

Cášská katedrála patří k nejstarším v severní Evropě a nejvýznamnějším stavebním památkám Německa. Je zde pochován císař Karel Veliký, korunována zde byla řada králů a císařů, roku 1978 byla vůbec jako první německá památka zapsána na seznam světového dědictví UNESCO a dodnes se zde nachází vzácná sbírka exponátů, přičemž některé z nich jsou staré i 1200 let.

Foto: Aachen Tourist Service e.V.

I vnitřní výzdoba katedrály stojí za vidění

Ačkoli byly později některé části dostavovány, původní centrum dění, románská kaple z přelomu 8. a 9. století, postavená na pravidelném osmiúhelníku s 32metrovou kupolí, stojí dodnes. Poslední německý král zde byl korunován roku 1531.

2000 let lázeňské kultury

Cáchy jsou lázeňských městem již řadu století. Ze země zde vyvěrá na 30 léčivých pramenů, teplota zdejších vřídel dosahuje až 74 stupňů. Známé rčení, že voda uzdravuje, si hosté mohou ověřit ve zdejších proslulých lázních Carolus-Therme. Koupání, léčebné a wellness procedury, sauny, to vše čeká na návštěvníky zdejších lázní.

Foto: Bad Aachen, Verkehrsverein

Odpočinek a relaxaci si zde hosté užívají po celý rok

Nejhezčí pohled na Cáchy: z koňského sedla

Město mohou navštívit i milovníci koní. Nachází se zde totiž 40 km tras, 22 hal, 134 koňských stájí, k tomu ještě jedna velká hala. Tu může najednou navštívit až 55 tisíc diváků – koná se zde celá řada soutěží a přehlídek.

Tipy na cestu: Cáchy

 Jak se sem dostat?

Letecky: výhodné lletenky přímo do Kolína, odkud je to do Cách už jen kousek, nabízí Germanwings

Vlakem: pokud upřednostňujete cestu vlakem, pak by se vám mohly líbit nabídky DB Bahn

Další informace:

Města v Německu

Památky UNESCO

Více o Cáchách

Reklama

Výběr článků

Načítám