Hlavní obsah

Pět důvodů, proč vás kempování v Německu bude bavit

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je všeobecně známo, že Němci mají kempování v oblibě. Kromě cestování po Evropě však tráví dovolené i doma. Není divu, vždyť německá příroda je pestrá a má co nabídnout i těm nejnáročnějším cestovatelům. Vybrali jsme pět důvodů, proč bude kempování v Německu bavit i Čechy.

Foto: bopicture Björn Hänssler

S karavanem na cestách

Článek

1) Dovolená v přírodě

Německo má všechno: Alpy, jezera, divoké i klidné řeky, nekonečné lány lesů i překrásné pobřeží. K tomu navíc perfektní dopravní infrastrukturu, takže objevování odlehlých koutů země daleko od rušných metropolí je hračka. Když k tomu člověk přidá ještě více než 200 dálkových cyklotras o celkové délce 70 tisíc kilometrů a na 200 tisíc kilometrů turistických stezek, je téměř jisté, že tu svou pravou dovolenou v přírodě si tu vybere každý.

Fakta o německé přírodě
•    asi třetina celkové plochy Německa je zalesněná
•    48 % plochy země zabírají chráněné oblasti
•     16 národních parků, přes 100 přírodních parků a 15 biosférických rezervací UNESCO
•    v německé přírodě žije asi 48 tisíc zvířecích druhů a roste tu 9500 druhů divokých rostlin
•    2,4 % plochy Německa tvoří voda
•    více než 350 ostrovů (větších než 0,5 ha s vlastním názvem), největší je Rujána
•    více než 30 pohoří a vysočin
V německé přírodě se tedy dá provozovat spousta aktivit: cyklistika, mountainbiking, vodní sporty, pěší turistika, jachting, adrenalinové sporty a mnoho dalšího. Nebo také jen relaxovat a užívat si.
Foto: DZT/Moritz Kertzscher

Německá příroda je plná fascinujících překvapení. Třeba jako Seealpsee nedaleko Oberstdorfu

2) Ze stanu přímo na pláž

Láká-li vás vodní živel a ten mořský obzvlášť, kempy na severu Německa vás nadchnou. Ať už zavítáte k Baltu nebo Severnímu moři, která vás v letních pětatřicetistupňových vedrech příjemně ochladí svými průměrnými letními teplotami kolem 21 až 22 stupňů Celsia, určitě bude z čeho vybírat. Kempů na pobřeží je více než stovka a řada z nich se nachází takřka přímo na pláži. Ideální pro rodiny s dětmi.

Foto: www.ostsee-schleswig-holstein.de

Jedna z pláží na ostrově Fehmarn

Tip
Ostrov Fehmarn – výborná dostupnost z Hamburku, Lübecku a Kielu, písčité pláže, hned několik kempů přímo u moře se službami na špičkové úrovni včetně wellness.

3) Outdoor se vším všudy

Ani milovníci hor nepřijdou v Německu zkrátka. Také v německé části Alp s nejvyšší horou Zugspitze (2962 m) se najde spousta kempů různých kategorií. Není nad to se ráno probudit, vystrčit hlavu ze stanu a nechat se ohromit alpskými panoramaty, ničím nerušeným klidem nebo třeba výhledem na kouzelné jezero či zámek. K Alpám samozřejmě patří také outdoorové aktivity. Nabídka pěších tras od pohodových až po zajištěné ferraty je nepřeberná. Podobné je to i s cyklostezkami od rovinatých kolem jezer až po adrenalinové singltreky pro horská kola.

Foto: DZT/Björn Hänssler

Odvážlivci stanují přímo v horách

Tip
Allgäuské Alpy – spousta kempů se nachází na břehu jezera, což otevírá další možnosti trávení dovolené. Pro velkou oblibu je ale dobré rezervovat si místo včas.
Foto: bopicture Björn Hänssler

Stanování v podhůří Alp

4) Přírodě o krok blíže

Dbáte na životní prostředí i na cestách? Tak to jste v Německu správně. Velké množství německých kempů se pyšní značkou kvality „Eco Camping“. Zároveň je to také záruka, že tu díky třídění odpadu a ukázněným návštěvníkům bude čisto. Přírodě je člověk navíc v takovém kempu zase o něco blíže, a to díky mnoha kempům, jejichž mottem je splynutí s přírodou.

Tip
Přírodní stanoviště – kempy, které na první pohled nerozeznáte od divoké přírody, se nacházejí po celém Německu. Najdou se třeba i na ostrově Usedom a na celém baltském pobřeží. Klíčová slova pro hledání jsou „Naturcamping“ nebo „Naturzeltplatz“.
Foto: Camping- und Ferienpark Teichmann

Také v srdci přírodního parku Kellerwald-Edersee se nachází přírodní kemp

5) Glamping

Glamping je složeninou výrazů „glamour“ a „camping“. Zapomeňte na hromadné sprchy bez závěsů a sprchování ledovou vodou, tady jde o spojení pobytu v přírodě se službami, které byste čekali spíše od luxusního hotelového resortu. Výjimkou není kromě pestrého volnočasového programu ani wellness. Vlastní restaurace s prvotřídní kuchyní je samozřejmostí. Tento trend se v Německu v posledních letech šíří geometrickou řadou a získává si stále více příznivců. Není divu, kdo z nás by si nepřál dovolenou bez starostí?

Discover your favourite spot

Už víte, kam vyrazit? Ideální cíl pro Vaši příští dovolenou ve fascinující německé přírodě přesně podle Vašeho gusta naleznete prostřednictvím interaktivního vyhledávače Discover your favourite spot na www.germany.travel/enjoy.

Chystáte se na dovolenou pod stan nebo s karavanem? Využijte vyhledávač kempů na www.germany.travel!

Související témata:

Výběr článků

Načítám