Hlavní obsah

Berlíňané mají vodní ráj doslova za humny

Novinky, Německá turistická centrála/TMB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komu se spojení vody a dovolené jeví jako ideální kombinace, ten bude v Braniborsku jistě na správné adrese. Nikde jinde totiž není taková hustota jezer, řek a kanálů jako právě zde, před branami Berlína.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Y. Maecke

Už jste přemýšleli o tom, kam letos vyrazit na dovolenou k vodě? Zkuste Braniborsko!

Článek

Je libo kánoi, vor či rovnou hausbót?

V Braniborsku se fantazii meze nekladou, zažít tu lze dobrodružství na voru, můžete sjíždět řeky na kánoi či si vychutnat ničím nerušený odpočinek na hausbótu. Ani o možnosti ke koupání tu není nouze, kvalita vody je v celém Braniborsku na vysoké úrovni. A když se k tomu všemu ještě přidá hustá síť cyklostezek, nezapomenutelná dovolená prošpikovaná výlety je na světě.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Y. Maecke

Co byste řekli na dovolenou strávenou na obytném voru?

Jezerní krajiny před branami Berlína

V Braniborsku jsou celkem tři velká území hustě posázená jezery. Na západ od Berlína jsou to Postupimská a Havolská jezera, na severu Ruppiner Seenland a na jihovýchodě jezerní krajina Dahme. V posledních letech k těmto třem přírodním krajinám přibyla ještě čtvrtá, uměle vytvořená Lužická jezerní krajina. Tam, kde v krajině zanechala jizvy těžba hnědého uhlí, dnes vznikají jezera. Celkem jich má být dvacet, většina z nich je již dnes plně využitelná k rekreaci a lodní dopravě, a to i díky systému propojení jednotlivých jezer kanály a zdymadly.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Böttcher

Braniborsko je zemí jezer, na nichž během sezony vládne čilý ruch

Lužická jezerní krajina je zároveň největší uměle vytvořenou vodní krajinou Evropy, takže její návštěva určitě stojí za to. Spousta návštěvníků se sem již nyní opakovaně vrací už jen proto, aby na vlastní oči porovnávali, jak se krajina rok od roku mění.

Foto: Barnim/J. Rocholl

Vydejte se na Werbellinkanal, který vás jen kousek od Berlína zavede do přírodního parku Barnim

Velký okruh braniborskými vodami

Vedle Lužické jezerní krajiny je celoevropským unikátem také 570 km dlouhý okruh braniborskými vodami až do sousedního Mecklenburska-Předního Pomořanska. Celý okruh se dá zvládnout za tři až čtyři týdny – na dovolené tedy můžete strávit téměř měsíc a pořád budete mít jistotu, že každý den uvidíte něco nového. Z Berlína se pluje přes Postupim do města Brandenburg an der Havel, odtud pak na sever až do Schwerinu, k jezeru Plauer See a z Fürstenbergu se cesta opět stočí směrem zpět k Berlínu.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Regina Zibell

Na to, abyste se mohli pohybovat v Braniborských vodách, nepotřebujete kapitánský průkaz. Stačí jen projít krátkým zaškolením a získat tak dočasný průkaz opravňující k plavbě po braniborských jezerech, řekách a kanálech

Jde to i bez kapitánských zkoušek

Velkou výhodou braniborských vod je to, že není třeba vlastnit kapitánský průkaz. Obvykle stačí projít krátkým školením, na základě něhož lze získat tzv. „Charterschein“, tedy dočasný průkaz. S tímto pak lze bez problému plout na celkem 470 kilometrech vodních cest po celém Braniborsku.

Foto: Rentafloss

Co takhle si vyzkoušet plavbu na voru? Půjčit si ho můžete hned na několika místech.

Lodí až do supermarketu

Překrásná Postupim, kde se nachází tzv. „německé Versailles“, tedy zámek a zámecký park Sanssouci, je místem, kde voda a lodní doprava patří ke každodennímu životu. Mají tu dokonce jediný supermarket v celém Německu s úvazištěm lodí pro zákazníky, kteří připlují na nákup po vodě. To oceníte, zejména když si v půl hodinky plavby vzdálené půjčovně obytných vorů budete chtít večer přímo na vodě ugrilovat steak či jinou dobrotu.

Foto: Aquare Charter GmbH

Večerní romantika na hausbótu

Dvě stě kilometrů na kánoi

Pokud máte raději klasiku, vydejte se prozkoumat braniborské vody na kánoi. Začít můžete třeba v jezerní krajině Oder-Spree na východě Braniborska, odkud se lze vydat na 200 km dlouhý okruh zvaný Märkische Umfahrt. Zdolat ho celý zabere zhruba dva týdny. Po cestě mají vodáci příležitost se seznámit s místní přírodou a nechat se doprovázet sem tam nějakým čápem či vodním ptactvem, které se po celém Braniborsku hojně vyskytuje. Večer pak na vodáky čeká pohodlné ubytování v útulných penzionech, přičemž řada z nich nabízí také službu přepravy zavazadel k dalšímu ubytování, takže se není třeba obávat, že byste veškeré své zásoby i vybavení utopili.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Silbermann

Co takhle 200 km dlouhý okruh na kánoi?

Užitečné odkazy

Půjčovny plavidel a ubytování na hausbótu

Ruppiner Land: www.rentafloss.de

Pension Havelfloss západně od Berlína: www.pension-havelfloss.de

Informace o trasách a tipy na výlety

Okruh Märkische Umfahrt: www.maerkische-umfahrt.de

Braniborskem na hausbótu: www.brandenburg-tourism.com

Discover your favourite spot

Nevíte si rady s naplánováním dovolené v přírodě? Seznamte se s tou německou! Vyhledávač na www.germany.travel/enjoy vám pomůže s výběrem.

Související témata:

Výběr článků

Načítám