Hlavní obsah

Že se chladnokrevníci hodí jen na práci v lese? Omyl! V Německu mají i své závody

Novinky, Německá turistická centrála/TMB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dříve tahali pluhy a pivovarské povozy. Od té doby, co svaly chladnokrevných koní začaly nahrazovat motory zemědělských strojů, však zájem o tato plemena postupně upadal. Změnit se to snaží v sousedním Německu, kam se každoročně na přehlídku a závody chladnokrevníků sjíždějí zástupci z celé Evropy.

Foto: Kaltblut Zucht- und Sportverein Brück e.V./Margot Schöning

Klání chladnokrevníků v Brücku nemá v Německu obdoby a jezdí sem i zástupci z Rakouska či Anglie.

Článek

Titáni závodní dráhy

Jezdecké závody s názvem „Titanen der Rennbahn“, konající se každoročně v braniborském Brücku v oblasti Fläming, v mnoha ohledech změnily zažitý pohled na chladnokrevná plemena koní. Akce je v chovatelských kruzích známa po celé Evropě od Tyrolska až po Anglii. Jeden rakouský jezdecký časopis tuto událost označil za „Cáchy chladnokrevníků“. Letošní ročník se koná od 24. do 26. června. K vrcholům programu bude patřit například čtverylka desetispřeží.

Foto: Peter Tendler

Poštovní vůz tažený spřežením chladnokrevníků láká lidi z okolí k návštěvě závodů

Ani v Německu však nejsou ryze sportovní klání chladnokrevníků samozřejmostí. Závody v Brücku každoročně navštíví několik tisíc návštěvníků a neustále jich přibývá. Smyslem akce je ukázat nejen odborníkům, ale také laikům několik tisíc let trvající vztah mezi lidmi a tažnými koňmi, jenž nyní nabírá nový směr. Mezi disciplíny patří „dostihy“ bez sedla, závody spřežení, zkouška vedení koně při práci, jízdy zručnosti od dvou až do šestispřeží a mnoho dalších.

Foto: Kaltblut Zucht- und Sportverein Brück e.V./Margot Schöning

Římský válečný vůz tažený chladnokrevníky - jedno z hlavních lákadel závodů

Diváci se mohou těšit také na řadu představení a přehlídek, jako jsou například ukázka starého poštovního vozu taženého deseti koňmi, tradiční kočáry či na samotný závěr závody římských válečných vozů. Ty budou letos zas o něco napínavější, jelikož každý z vozů potáhne osm koní. Sobotní program bude naopak zakončen slavnostním průvodem jezdců ulicemi městečka Brück. Každý den bude samozřejmostí i doprovodný program s hudbou a především spoustou jídla a pití.

Tip na výlet: Fläming Skate

Fläming je oblast jižně od Berlína, o níž jistě slyšel již nejeden český turista v souvislosti s in-line bruslením a cyklistikou. Síť stezek s tím nejlepším povrchem čítá na délku něco kolem 230 kilometrů. Tu pravou trasu si zde najde každý, od dětí a začátečníků až po zkušené bruslaře. Více informací naleznete na www.flaeming-skate.de.

Více informací o závodech chladnokrevníků naleznete zde

Další informace o Braniborsku: www.brandenburg-tourism.com

Vše o dovolené v Německu: www.germany.travel

Související témata:

Výběr článků

Načítám