Hlavní obsah

Regensburg - historická metropole plná života

Novinky, Eva Horká, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Regensburg (v češtině Řezno), nádherné historické město na Dunaji, nabízí fantastický pohled na více než 2000 let starou historii. Regensburg je druhým nejstarším městem Německa a pátým největším v Bavorsku. V roce 2006 bylo historické centrum společně se čtvrtí Stadtamhof zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO. Regensburg je však lákavým turistickým cílem nejen díky svým historickým památkám.

Foto: Regensburg Tourismus GmbH

Panoráma Regensburgu

Článek

Co návštěvníky zaujme na první pohled, je celistvost historického jádra. Právě zde se totiž nachází více než 900 památkově chráněných domů, díky nimž bylo město zapsáno na seznam světového dědictví. K tradičním památkám patří proslulý Kamenný most, klenoucí se nad řekou Dunaj, a zdejší dóm, který má uvnitř díky svým vitrážím neopakovatelnou, trochu tajemnou atmosféru.

Foto: Regensburg Tourismus GmbH

Historické centrum s dómem

Do této společnosti patří i muzeum s chrámovým pokladem a v neposlední řadě také historická lékárna. Toho, co stojí za vidění, je zde opravdu hodně – historické budovy – kostely, radnice, římské památky (Porta Pretoria – jediná římská brána dochovaná na sever od Alp), sochy, náměstíčka, parky a zahrady. Regensburg nadchne svou pohostinnou atmosférou a jedinečným kouzlem, které přetrvává již po staletí.

Foto: Regensburg Tourismus GmbH

Římská brána Porta Pretoria

Živoucí a zajímavou atmosféru města oceňují i studenti, kterých je zde opravdu velké množství (až 25 tisíc). Kromě toho je to i fakt, že je v Regensburgu vůbec největší hustota hospůdek ze všech německých měst. Ty nabízejí samozřejmě kromě jiného i bavorské speciality, ke kterým neodmyslitelně patří voňavé, grilované klobásky.

Zážitkem, který byste si neměli nechat při pobytu v Regensburgu ujít, je návštěva nejstarší „klobáskárny“ světa – Wurstkuchl na břehu Dunaje, přímo u Kamenného mostu, kde vám naservírují lahodné, do křupava grilované bavorské klobásky a k tomu domácí zelí a domácí hořčici. Vy si pak tuto pochoutku můžete vychutnávat s pohledem na řeku nebo panoráma města.

Foto: Regensburg Tourismus GmbH

Kamenný most přes Dunaj

A teď trochu z jiného soudku. Nakupování? Tak toho si v Regensburgu také užijete dosyta. V historických uličkách centra města, které jsou pěší zónou, se nacházejí obchůdky a butiky, které nabízejí jak tradiční, tak speciální zboží – nechybějí zde módní butiky, obchůdky se šperky, tradičními rukodělnými výrobky a kulinářskými specialitami. A co si odvézt jako vzpomínku nebo dárek s sebou? Třeba právě tradiční, chuťově nezaměnitelnou hořčici, která je dodnes vyráběná ručně podle tradiční receptury rodiny Handelmaierů. Perfektně se hodí třeba právě ke grilovaným klobáskám.

Foto: Regensburg Tourismus GmbH

Historická klobáskárna

Návštěva Regensburgu bez auta? Klidně! Regensburg je velmi přívětivý i k návštěvníkům cyklistům. Nejznámější trasou, která vás zavede i do samotného srdce Regensburgu, je Dunajská stezka. Regensburg je napojen na celou řadu dalších cyklostezek. Jedna z nich zavede návštěvníky k monumentálnímu mramorovému chrámu nad Dunajem, k Wallhalle. Wallhalla, jinak řečeno také síň mrtvých, je místem, které má symbolický význam – sjednocuje totiž mimořádné německy hovořící historické osobnosti. Anticky vyhlížející chrám je zaplněn sochami těchto osobností a pamětními deskami s mnoha zajímavými informacemi z německy mluvících oblastí. Sochy zde mají např. i Albert Einstein, Sophie Scholl (Bílá růže), Konrad Adenauer nebo Johannes Brahms. Z hory, na které je chrám postaven, se navíc nabízí nádherný panoramatický pohled na údolí Dunaje.

Foto: Regensburg Tourismus GmbH

Wallhalla - jen kousek od Regensburgu

Regensburg je oblíbeným výletním místem německých i zahraničních návštěvníků. Není se čemu divit. Ne nadarmo je nazýván klenotem na Dunaji. Každý si zde přijde na své – architektura, kultura, gastronomie, wellness, aktivní dovolená, nakupování… To vše se snoubí v tomto krásném a kouzelném městě, které si právem zasloužilo vstupenku do exkluzivní společnosti památek světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. O tom všem se ale můžete sami přesvědčit při své příští návštěvě Bavorska.

Regensburg - tipy na cestu

  • Dostupnost z Prahy: cca 260 km
  • Není potřeba mít ekologickou plaketu pro auto
  • Na internetu lze bezplatně objednat české informační brožury
Související témata:

Výběr článků

Načítám