Hlavní obsah

Jamajka není jen ostrov rekordmanů. Jak vypadají nejluxusnější resorty?

Mořské vlny se houpou v rytmu reggae. Nebo vám to tak minimálně přijde, když budete v houpací síti na pláži s bílým pískem pozorovat obzor. Čas je na Jamajce relativní pojem. Ale jen do okamžiku, kdy se na start stovky postaví místní rodák Usain Bolt. Mimochodem, ten se narodil v městečku, kde před jeho úspěchy byli nejvíce hrdí na svůj vodovod. To městečko se jmenuje Falmouth a patří k perlám severu.

Foto: ESO travel

Pláže na severu Jamajky leží mimo hlavní proud turistů – užijete si tu klid.

Článek

Usain Bolt navíc není jediným „rychlíkem“, který se v tomto městečku se čtyřmi tisíci obyvateli narodil. Falmouth je rodištěm i Bena Johnsona, světového rekordmana na stejné trati v 80. letech 20. století, který ale o všechna ocenění – včetně olympijské zlata – přišel poté, co měl pozitivní dopingové testy.

Tady vyrůstají šampioni

Kdo ví, třeba po ulicích městečka, které bývalo významným přístavem, kde se obchodovalo s cukrem a bohužel i s otroky, běhá další budoucí světový sprinter. Mimochodem, trhy se tu pořádají dodnes. Naštěstí už ale místní hospodáři obchodují jen se zemědělskými produkty a na období otrokářství odkazuje jen Thorpův dům, kde žil nejvýznamnější otrokář na ostrově. Dnes je v něm příznačně sídlo daňového úřadu…

Foto: ESO travel

Falmouth, zátoka Runaway – to jsou místa, kde vás nikdo a nic nebude rušit.

Falmouth dýchá atmosférou už skončených časů, zub času je na něm znát, nicméně je tu fajn. A veškerá zašlost končí za branami několika málo místních resortů. Ty jsou naopak moderní a luxusní. A navíc umístěné přímo na pobřeží – s výhledem na Karibik a na bílé pláže jako z katalogu. Jestliže si chcete užít spíš klid mimo hlavní proud turistů, vydejte se právě sem a nikoli do letoviska Negril, které leží na západním pobřeží a je podstatně živější.

Do Karibiku prostřednictvím dalších článků:

Zátoka ukrytá před davy turistů

Klidu se dočkáte i v zátoce s romantickým názvem Runaway Bay. I tohle místo je schované před hlavním proudem turistů. Na pláži vás nebudou rušit bzučící výletní lodě, ani plážoví prodejci s cetkami všeho druhu. Jen ticho, klid a v zádech zázemí luxusního resortu, kde si můžete dopřát masáž, domluvit vyjížďku na katamaránu nebo plachtění.

Foto: roundhill.com

V zátoce Montego, která svůj název pravděpodobně dostala od španělského výrazu pro hovězí špek, leží hotel Round Hill, jeden z nejluxusnějších na Jamajce.

Tohle místo navíc ocení i ti, kteří si do kufru pravidelně přibalují šnorchl, potápěčské brýle a ploutve. Voda se jen kousek od břehu hemží rybkami a dalšími živočichy a daleko to z břehu není ani ke korálovému útesu.

Na nákupy do Ocho Rios

A kdyby vám to přece jen nedalo a plážoví prodavači vám malinko chyběli, není problém si domluvit taxi, případně zjistit jízdní řád autobusu a vyrazit do města Ocho Rios, kde je příležitostí k nákupu dost a dost. Je libo přívěsek na krk, korálky, pletenou tašku, tričko v typických jamajských barvách nebo snad dřevěnou vyřezávanou figurku, která je sice neuvěřitelně barevná, ale kupodivu nepůsobí ani moc kýčovitě? V Ocho Rios seženete všechno.

Foto: roundhill.com

Kde končí bazén a kde začíná hladina moře? Tady si možná nebudete vždycky úplně jistí.

Nicméně je fajn myslet na to, že s těžkými nákupními taškami klesá požitek z návštěvy Kolumbova parku, který je jen kousek za hranicemi města a stojí údajně na místě, kde Kryštof Kolumbus poprvé vkročil na území Jamajky. A ověšený suvenýry si člověk také moc neužije návštěvu delfíní zátoky, kde je skutečně možné zaplavat si s delfíny.

Mimochodem – název města Ocho Rios v překladu znamená „Osm řek“, tolik vodních toků ale v jeho okolí není. A tak se historikové spíše přiklánějí k názoru, že název vznikl zkomolením spojení „Las Chorreras“, které znamená vodopády. Ty totiž nedaleko města skutečně jsou – a více informací o nich najdete v bočním sloupci.

Foto: roundhill.com

U každé z vil je soukromý bazén – to kdyby se vám náhodou nechtělo na privátní pláž.

Bez přestupů za luxusem

Na Jamajku se v letošní zimě létá z Prahy poprvé přímo, bez přestupů. Zájem o ni tedy roste – i přesto, že je dovolená je tady o trochu dražší než třeba na Kubě nebo v Dominikánské republice. Na pomyslném vrcholku nejdražších hotelů je potom resort Round Hill patřící do top 25 karibských hotelů.

Luxus, který poskytuje 27 samostatných vil (vždy s vlastním bazénem a rozlehlou terasou) a 36 pokojů s výhledem na moře, si ale majítelé nechají řádně zaplatit – deset dní tu jednoho vyjde na zhruba dvě stě tisíc korun. Hostům je ale k dispozici třeba privátní pláž. Že se s takovými cenami nemohou uživit? Právě naopak. Hotel úspěšně funguje od roku 1953 a o hosty rozhodně nemá nouzi.

Inzertní sdělení: Vydejte se na Jamajku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů na Jamajku:

Spíše rodinný hotel, který leží v tropické zahradě a jen pár kroků od dlouhé pláže s jemným bílým pískem. 5 restaurací, dva veliké bazény. Potápěčské centrum, lázeňské terapie i kurzy vaření nebo masáže. Chcete poznat ráj? Mrkněte na přehled termínů a cen a vyrazte třeba hned příští týden!

Pět hvězdiček, poloha přímo na písečné pláži s prachovým pískem a exkluzivita umocněná tím, že je hotel určený pouze pro páry starší 18 let. Užijte si saunování, lázeňské terapie, jízdu na koních, kurzy tance nebo španělštiny. Jeden z nejlepších hotelů na Jamajce! Prozkoumejte podrobnosti!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o turistických hitech roku 2015, o městě hříchu v Thajsku nebo o kaňonu Železná díra. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kam byste v Karibiku nejradši zamířili na dovolenou?
Na Jamajku
39,1 %
Na Kubu
21,2 %
Do Dominikánské republiky
10,1 %
Na Mayskou riviéru
4,5 %
Na některý z malých ostrůvků
25,1 %
Celkem hlasovalo 179 čtenářů.

Vodopády na řece Dunn

Dunn´s River Falls jsou jednou z největších přírodních atrakcí Jamajky. Jsou snadno dostupné z města Ocho Rios a obklopené turistickým zázemím – od stánků s občerstvením po obchůdky se suvenýry.

Vodopády jsou 55 metrů vysoké, nicméně jejich výška je rozložená na zhruba 180 metrech, kdy voda kaskádovitě padá po obrovských schodech a vytváří laguny, malé stupně, které turisté zdolávají, i větší skoky. Vodopády připomínají ohromné přírodní schody.

Příjemný je fakt, že nejsou nijak zahrazené – můžete se tedy vydat do proudu, stoupnout si do jejich středu, posadit se pod přírodní sprchu a nechat po sobě stékat chladivou vodu. Jen pozor na to, že na některých místech povrch pořádně klouže.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám