Hlavní obsah

Krásné pláže, luxusní resorty: Kambodža je netradiční destinací pro plážovou dovolenou

Když se řekne Kambodža – snad každý si vzpomene na chrám Angkor Wat, na neblaze proslulé Rudé Khmery. Jen málokdo si ale chudou Kambodžu spojí s luxusní plážovou dovolenou. A přece ji tu můžete prožít – v městečku Sihanoukville. Co byste řekli třeba na privátní ostrov s umělými vodopády? Jen pozor na to, že noc tu jednoho může vyjít i na tři tisíce dolarů…

Foto: ESO travel

V listopadu začíná v Kambodži hlavní sezóna.

Článek

Leží na pobřeží Thajského zálivu, ze tří stran ho obklopují nádherné pláže a zároveň leží ve stínu slavnějších thajských letovisek. Přesto si tu člověk může dopřát luxusní dovolenou – vítejte v Kambodži, v městečku Sihanoukville, opravdu netradiční plážové destinaci!

Městečko Sihanoukville, které leží na půli cesty mezi Thajskem a Vietnamem. Mimochodem – už ve 20. letech 20. století sem jezdila za rekreací francouzská honorace, která žila v oblasti takzvané Francouzské Indočíny. Pak ale přišlo osamostatnění, černá kapitola dějin spojená s Rudými Khmery a Sihanoukville upadlo do absolutního zapomnění.

Ze tří stran pláže

K jeho postupnému oživení dochází až v posledních letech. Na plážích, které centrum města obklopují ze tří stran, vyrůstají resorty – ať už jednoduššího rázu, nebo ty opravdu luxusní. Ostatně v průvodcích se můžete dočíst, že se tu dá ubytování na jednu noc pořídit už za dva, ale i za tři a půl tisíce amerických dolarů – pokud byste chtěli noc prožít v luxusním resortu na soukromém ostrově Koh Dek Koule kousek od pobřeží.

Foto: miraxresort.com

Privátní ostrov se superluxusním resortem – i ten leží v Kambodži.

Přístup sem je možný pouze na lodi a jedna z prvních věcí, kterou spatříte, pokud připlujete od západu, je ohromný umělý vodopád, který tady padá do taktéž umělé laguny. Luxusních vilek je na ostrově pouhých dvanáct a každá z nich má svou vlastní terasu s výhledem na Thajský záliv. O mnoho víc se toho oficiálně nedozvíte, resort svou reputaci vystavěl na maximálním soukromí. A za to si nechá královsky zaplatit – noc tu prý přijde na už zmiňovaných tři a půl tisíce dolarů.

Město duchů – horská stanice Bokor
Velikým lákadlem pro spoustu turistů v Sihanoukville je horská stanice Bokor ve stejnojmenném pohoří. Menší francouzská osada se začala stavět v roce 1921 a její součástí byl kostel, několik honosných obytných domů, ale i kasino a luxusní hotel. Francouzi oblast poprvé opustili na konci 40. let, pak se ale část z nich vrátila a podruhé a natrvalo osadu opustili v roce 1972, kdy oblast obsadili Rudí Khmerové. Dnes jde o regulérní město duchů, které je stínem dřívějšího luxusu. A právě mrazivá atmosféra láká většinu turistů.

Na jakou pláž se vydat?

Lidovější je potom bydlení přímo na pobřeží, na některé z pláží, které patří k letovisku Sihanoukville – ať už je to nejdelší a nejnavštěvovanější O Chheu Teal, nebo soukromá pláž Sokha, která je dokonale upravená, ale přístupná pouze pro ty, kteří jsou ubytovaní ve stejnojmenném resortu.

Většina pláží v okolí Sihanoukville je pokrytá světlým pískem, najde se tu ale i pár oblázkových. „Ty jsou sice krásné na pohled, ale bývá z nich horší přístup do moře, proto se doporučují spíš pláže písečné,“ poradí vám tady snad na každé recepci. Poptat se tady ostatně můžete i na to, kam vyrazit na jídlo, pokud jste si nepořídili plnou penzi.

Foto: ESO travel

Architektura je tu pro Středoevropana naprosto netypická – a to i na místních plážích.

„Restaurace a bistra, které nabízejí hlavně mořské plody a ryby, hledejte hned u pláží,“ radí. Ideální je přejít silničku u pláže O Chheu Teal na východní straně města a vybrat si některý z podniků, který leží v pásu za ní.

Jak chutná Kambodža?

Najdete tady i podniky, které se specializují na tradiční kambodžskou kuchyni. Pokud se člověk necítí příliš jistě, může si nechat poradit (není problém domluvit se anglicky a hlavně francouzsky) – číšník vám pravděpodobně doporučí kambodžské curry, případně některou z masových polévek. A ke všem hlavním jídlům se samozřejmě servíruje rýže, v různém množství a různých úpravách.

Kdy je v Kambodži hlavní sezóna?
Hlavní sezóna v Kambodži trvá od začátku listopadu do konce února. To jsou tu teploty okolo 30 stupňů a srážky jsou minimální. Od března potom stoupá teplota a k té se pak v červnu přidávají vydatné srážky. V Kambodži je tak rázem nedýchatelno a člověk má pocit, že se ocitl v parní lázni.

Mimo to v posledních letech v Sihanoukville vyrostla spousta restaurací, které se specializují na některou ze světových kuchyní. Vlastně se dá s trochou nadsázky tvrdit, že tu můžete během týdenní dovolené absolvovat gastronomickou cestu kolem světa.

Foto: ESO travel

Dovolená u moře v jihovýchodní Asii nemusí být nutně jen v Thajsku.

Tady si užijete klid!

Tou hlavní předností Sihanoukville je klid, který tady člověk zažije. Zatímco velká část pevninských letovisek v Thajsku zažívá během hlavní sezóny ohromný nápor turistů a platí za příjemné místo pro ty, kteří si chtějí užít dovolenou plnou zábavy, Sihanoukville je velmi klidné místo pro strávení dovolené. A přírodní podmínky jsou tu téměř totožné jako v sousedním Thajsku.

A to se týká i potápění – v okolí Sihanoukville leží v Thajském zálivu spousta menších ostrůvků, do jejichž blízkosti vyplouvají tu menší, tu větší loďky s potápěči na palubě. Ponor nebo rovnou celý potápěčský kurz si člověk může domluvit v některém z center na pláži O Chheu Teal, případně je možné domluvit jen pronájem samotné lodi – a vyplout se dá z téměř všech pláží, které v Sihanoukville jsou.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Vydejte se do netradiční exotické plážové destinace! Letovisko Sihanoukville v Kambodži nabízí zázemí luxusních hotelů na krásných plážích a v klidném prostředí. Když už vás klasické destinace nudí…

Vydejte se na lednový last minute zájezd na Kubu! Máme pro vás dovolenou ve slavném letovisku Varadero s ohromnou novoroční slevou! Podívejte se!

Užijte si „thajský trojboj“ - čtrnáct nocí v Thajsku, nejprve v metropoli Bangkoku, pak v hříšné Pattaye a nakonec na panenských plážích Ko Samet. V lednu navíc za super ceny!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o plážové dovolené v Keni, o městě duchů nebo o nejlepších svatebních lokalitách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Ve které z těchto zemí byste chtěli strávit dovolenou na pláži?
Vietnam
21,1 %
Kambodža
54,8 %
Thajsko
24,1 %
Celkem hlasovalo 513 čtenářů.

Nejslavnější stavba v Kambodži

Nejnavštěvovanější památkou a vlastně i symbolem celé Kambodži je komplex Angkor Wat, který leží v blízkosti města Siem Reap. Navštíví ho prý polovina všech turistů, kteří do Kambodži přijedou. A to i přesto, že vstupné rozhodně nepatří k nejlevnějším.

Angkor Wat začal vznikat ve 12. století a dosáhl kolosálních rozměrů – dodnes je považovaný za největší náboženskou stavbu na planetě. Centrální chrám a chrámové město navíc nepohltila – jako jiné chrámy v této oblasti – džungle. A to i díky ohromnému 190 metrů širokému vodnímu příkopu, který ho obklopuje.

Ideální je na prohlídku vyrazit v tuk-tuku s řidičem, který vám zastaví, kde budete chtít.

Podrobnější informace o chrámu Angkor Wat najdete v článku: Ztracené město Angkor Wat: Bylo největší na světě a i dnes šokuje monumentálností 

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám