Hlavní obsah

Klášter Borobudur: Poznejte tajemství stavby, kterou její obyvatelé náhle opustili

Představte si, že v prosperující krajině máte široko daleko největší stavbu a… najednou ji spolu se všemi soukmenovci opustíte a vydáte se do neznáma. Něco takového kdysi udělali obyvatelé Borobuduru, největšího buddhistického klášterního komplexu na světě. Jaká tajemná hrozba je přiměla odejít z posvátného místa?

Foto: Gunawan Kartapranata (Wikimedia Commons)

Borobudur. Léta o něm nikdo nevěděl, zato teď čelí každodenním nájezdům turistů.

Článek

Existují teorie o zásahu nadpřirozených sil, ovšem ve skutečnosti pravděpodobně za vše mohou místní těžké podmínky. Čas od času v této neklidné oblasti propukne zemětřesení nebo sopečný výbuch. Žití v takových podmínkách je jen pro velmi silné jedince, a tak se nelze divit, že lidem obývajícími indonéský Borobudur došla trpělivost a raději šli hledat klidnější místo.

Vládcové Jávy našli pokojné lokality na východě a střed ostrova ponechali napospas přírodním živlům. Toho využili muslimové a začali zde šířit islám. Byli tak úspěšní, že víru protlačili i na další ostrovy v okolí a dnes skoro devět z deseti Indonésanů uctívá Alláha.

Z Indonésie je to jen "skok" do Austrálie:

Foto: Bernard Gagnon (Wikimedia Commons)

Žádné zvony, tohle je čistý kámen složený do prvků, které dělají z Borobuduru architektonický skvost.

Borobudur, vesmírná mystika postavená na Zemi

Cestou skrz početné věžičky směrem k vrcholu klášterního komplexu se zdá, jako bychom stoupali nějakou zvláštní stavbou z Měsíce a skutečně nejsme tak daleko od pravdy. Některé prvky chrámu jsou skutečně inspirovány uspořádáním Země a vesmíru.

Prim ale hraje mytologie, na všech okolních panelech najdeme vyryté výjevy, na nichž se skví vedle loveckých a válečných výjevů také obrazy nadpřirozených božských úkazů. Mystickou atmosféru podtrhuje fakt, že na vrchol procházíme třemi sekcemi znázorňujícími tři úrovně světa.

Borneo
„Prší a prší,“ to by, byť trochu drsněji, asi řekl děda Komárek z filmu Na samotě u lesa o pralesech na Borneu, ostrově, o nějž se Indonésie dělí ještě s Brunejí a Malajsií. Díky dostatku vláhy se tu vyvinul pestrý živý svět. Rozmanitostí své flory i fauny patří k nejzajímavějším místům na světě. Pozorovat zde lze některé druhy masožravých rostlin, kočkovitých šelem, místní originální poddruh slona indického nebo pestrou paletu primátů, mezi nimiž svým cyranovským obličejem vyniká kahau nosatý.

Chrám byl po staletí pohřbený se všemi tajemstvími

Celý impozantní obraz komplexu náboženských místností, věžiček a zdí se rozkládá na čtverci o straně asi sto padesáti metrů. Fakt, že je s nedalekými chrámy Pawon a Mendut vybudován v jedné přímce, působí přímo magicky. Co tím stavitelé zamýšleli? A jaký účel vlastně chrám plnil?

To a ještě mnoho jiného vlastně nevíme. Vědci tuší, že se chrám začal stavět někdy v devátém století. Odchod lidí z Borobuduru datují na konec jedenáctého století, ale dále toho již s vysokou pravděpodobností mnoho tvrdit nemohou. Po vylidnění totiž stavba na dlouhá staletí upadla do zapomnění.

Foto: Mostlyharmless (Wikimedia Commons)

Becak patří ve východní Asii k běžným dopravním prostředkům. Šlapající lidský motor na něm uveze vpředu sedící osobu.

Sopka, která pomohla šířit islám

Střední Jáva láká turisty dvěma velkými atrakcemi. O Borobuduru již víme, takže je na čase posvítit si na Merapi, stále činnou sopku, která ohrožuje tisíce Indonésanů žijících v její bezprostřední blízkosti. Její poslední vzedmutí přišlo před pár lety a nic zvláštního neznamenalo, nicméně v roce 1994 čtyři desítky lidí erupce nepřežily.

Jestliže Merapi a další aktivní sopky v okolí skutečně stály za vylidněním Borobuduru, pak se také velkou měrou podílely na rozšíření islámu na ostrovy. Muslimové přišli na střední Jávu, která se ocitla bez vládců, a podmanili si ji. Z náboženských důvodů nemohli využívat fascinující buddhistický komplex, a tak ho nechali postupně mizet pod nánosy sopečného prachu a bujnou vegetací.

O cestách na východ čtěte dále zde:

Foto: Bklanting (Wikimedia Commons)

Zlověstná, žhnoucí, ale i nádherná, fascinující. Jaká další přídavná jména vás napadnou při pohledu na sopku Merapi?

Svého znovuzrození se chrám dočkal až v devatenáctém století, kdy ohromil svět svou rozlohou a zachovalostí, za níž vděčí právě tomu, že po staletí odpočíval pohřbený pod vrstvami porostu. Největší chrámový komplex zasvěcený Buddhovi se tedy zachoval ve vynikající kondici do našich dnů a může se tak pyšnit několika primáty, mimo jiné je prý i největší hromadou kamení na jižní polokouli.

Inzertní sdělení: Poznejte exotiku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Ostrov Bali představuje pro mnohé učiněný ráj na zemi, cíl všech, kdo si chtějí užívat tichomořské pohody. V kombinaci s působivými památkami jako Borobudur to je přímo sen!

V otevřeném voze se mezi divokými zvířaty nemusíte projíždět jen ve Dvoře Králové nad Labem. Mnohem lepší atmosféru má proslavený Krugerův národní park.

Jih Afriky - to není jen Kapské město, Johannesburg a další obehrané destinace. Na jihu černého kontinentu můžeme poznat i méně tradiční cíle zájezdů jako třeba přírodu státu Namíbie.

Čtěte dále:

Přečtěte si též o největších vodních přehradách a vodopádech světa nebo třeba článek na téma nejmodernější město světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás návštěva východních oblastí Asie?
Už jsem tam byl(a)
16,6 %
Chci se tam podívat
64,2 %
Ne, raději někam jinam
19,2 %
Celkem hlasovalo 439 čtenářů.

Indonésie

Domluvíme se, nebo spíše nedomluvíme, v ní indonéštinou, což je jakási směs malajštiny s lokálními dialekty.

Hlavní město se jmenuje Jakarta a žije v něm asi 11 miliónů obyvatel.

Platí se indonéskou rupií, která má hodnotu přibližně dvou českých korun.

Ačkoliv většina Indonésanů vyznává Islám, mezi oficiální státní svátky patří také Den nanebevzetí Ježíše Krista nebo Den osvícení Buddhy.

K poznání nových lidí tu turista má opravdu hodně šancí. Indonésanů je třiadvacetkrát více než obyvatel Česka.

Přestože se v zemi nachází celá řada starobylých památek, patří Indonésie k poměrně mladým státům. Její vznik se datuje do roku 1945.

Zdravotní péče je na dobré úrovni, obzvláště na velkých klinikách. Ve velkoměstech většinou nehrozí žádné vážnější nákazy, české úřady ale doporučují před cestou do Indonésie očkování proti žloutence typu A i B a proti břišnímu tyfu. Je třeba dá si pozor na komáry přenášející tropické nemoci.

Navštěvovat drůbežárny, ptačí trhy nebo konzumovat nedostatečně tepelně upravené maso či vejce, stejně tak pít vodu z vodovodu, bychom zde rozhodně neměli.

České velvyslanectví se nachází v hlavním městě Jakarta, ovšem vzhledem k rozlehlosti země a velké členitosti rozvinutého cestovního ruchu má náš stát v Indonésii ještě tři honorární konzuláty.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám