Hlavní obsah

Putování s BBC: Jávský chrám Borobudur učí poutníky, jak dosáhnout nirvány

Novinky, Lucie Poštolková

Buddhistický chrámový komplex Borobudur na Jávě zdobí reliéfy znázorňující devět cest k nirváně. Chrám má tvar pyramidy, které se také říká stúpa. Je považován za největší buddhistickou stúpu a byl postaven už v 8. století. Od roku 1991 je zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO.

Článek

Buddhistický chrámový komplex Borobudur se rozkládá v indonéském Magelangu na Střední Jávě. Kopíruje koncept nirvány - duchovní svobody a stavu nejvyšší dokonalosti. Podle buddhismu je nutné projít devíti stádii, proto má chrám devět úrovní. Na každé z nich se poutníci učí potřebné cesty k dosažení osvícení, které jsou znázorněny na patnácti stech plastikách.

Foto: Profimedia.cz

Na vrcholu ohromné stúpy se nachází označený prostor se 72 ministúpami ve tvaru zvonu. Uvnitř každé se ukrývá Buddha. Na nejvyšším místě trůní jeho velká socha, která znázorňuje nejvyšší cíl buddhismu, tedy nirvánu.

V období mezi roky 928 a 1006 zasáhlo střední Jávu několik sopečných erupcí a ve stejném době se mocenské centrum přesunulo na východ. Po několik staletí byl Borobudur opuštěn a částečně zasypán popelem.

Foto: Profimedia.cz

Po staletí kolovaly o Borobuduru lidová vyprávění o jeho slávě. Na počátku 18. století se stal sídlem vzbouřenců, kde byli také poraženi a odsouzeni k smrti.

Západ objevuje chrám

O chrám se zajímal i britský místodržící Thomas Stamford Raffles. První výprava za Borobudurem se uskutečnila roku 1814. Další archeologické průzkumy byly velmi zdlouhavé, ale až během 70. a 90. let minulého století zde proběhly rozsáhlé rekonstrukce pod záštitou indonéské vlády a UNESCO.

Na duchovní pouť se vydává už jen hrstka buddhistických poutníků. Indonésie je převážně muslimská země. V současné době je zde více turistů. Borobudurská cesta k osvícení stále přináší klid a vyrovnanost těm, kdo jsou připraveni je hledat.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám