Hlavní obsah

Sedmibarevné duny na Mauritiu: Nikdo neví, jak přesně vznikly

Červená barva se tu střídá s fialovou a modrou v neuvěřitelných obrazcích a nikdo přesně neví, jak si tohle barevné hýření vysvětlit. Abyste v tropických horách na ostrově Mauritius tento ojedinělý přírodní unikát objevili, musíte vyjet úzkými serpentýnami. V důsledku vulkanické činnosti se tam na několika desítkách metrů čtverečních objevily unikátní sedmibarevné duny. Tím ale magické úkazy nekončí.

Foto: ESO travel

Chamarel je přírodní div – sedmibarevná půda přitahuje i zraky vědců.

Článek

„Už když sem přijíždíte hustým pralesem, připadáte si jak v hollywoodském filmu,“ glosuje návštěvu oblasti Chamarel na Mauritiu jeden z návštěvníků. Právě tady, v pralese s kávovými plantážemi, se ukrývá zřejmě nejtajemnější místo Mauritiu. Popsat tenhle skvost slovy „vulkanická vyvřelina“ je jako mluvit o Moně Lise jako o malůvce. Sedm barev, se kterými jinak příroda velmi šetří, se tu mísí v neuvěřitelně krásných tvarech a odstínech.

Foto: www.unesco-ic.cz

Hned vedle sedmibarevných dun padají do hloubky 100 m úžasné vodopády Chamarel.

Jak vznikla půda sedmi barev?

Chamarel je oblast v pohoří na jihu ostrova Mauritius nedaleko národního parku Black River. Abyste se dostali na vyhlídku, ze které sedmibarevnou půdu uvidíte, musíte si zaplatit vstupné. Stojí to ale za to – uvidíte jemně zvlněný terén, který tvarem připomíná písečné duny. Kdysi dávno to byla horká láva, která na studeném vzduchu postupně tuhla. Rozdílnými teplotami tuhnutí různých prvků pak vznikla tahle barevná symfonie.

Poznejte i blízký ostrov Reunion v článku: Réunion je impozantní horolezeckou a trekovou baštou.

Kde se vzaly barvy v Chamarelu?

Jak je možné, že má půda v oblasti Chamarel sedm barev? Na svědomí je mají dva hlavní prvky – železo a hliník. Díky nim se ve vyvřelých horninách vytvořily červené, antracitové, modré a fialové odstíny.

Články o dalších záhadných lokalitách:

Foto: ESO travel

Le Morne Brabant je další mauritijskou specialitou – skála na rovině.

Tolik vědecké vysvětlení – jak je ale možné, že se barvy tak dobře oddělily a vytvořily unikátní mapy, které jinde na světě nenajdete? To nedokáže s jistotou říct nikdo. Ještě před několika lety jste se mohli po těchto dunách rozběhnout, dnes už se na ně můžete jen dívat. To proto, že nenechaví turisté postupně tuto přírodní památku v malých lahvičkách rozkrádali. A jaké barevné vzorky si mohli odnést? Červenou, modrou, hnědou, fialovou, zelenou, růžovou a žlutou.

100 metrů vysoký vodopád a koupel v jezírku

Sedmibarevné duny ale nejsou to jediné, co nádherná oblast Chamarel ukrývá. Ve zdejším pralese, který je místy zcela nedotčen civilizací a připomíná záběry z kultovní Cesty do pravěku, se z ničeho nic láme hluboká průrva. Do ní padá 100 m vysoký vodopád Chamarel. Dlouhý sloupec vody říčky St. Denis se dere z pralesa a pod skalou se tříští v azurovém jezírku, kde je možné se zchladit po dlouhém dni v tropech.

Foto: ESO travel

Mauritius je vyhledávaným místem potápěčů a milovníků pláží.

O oblasti Chamarel se říká, že je nejhezčí za východu slunce. Při západu slunce zase vynikne jiný přírodní skvost Mauritia – unikátní hora Le Morne Brabant. Osamocená stolová hora ční z poloostrova obklopeného průzračným mořem. Jestli vás zajímá, jaké legendy ukrývá, anebo jak vyhynul bájný mauritijský pták blboun nejapný, přečtěte si další článek z tohoto kouta světa Mauritius: Nádherné pláže pro romantiky a lekníny, které unesou dítě.

Inzertní sdělení: Zájezdy na Mauritius a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy na Mauritius:

Objevte nádhernou sedmibarevnou zemi nebo lekníny, které unesou dítě! Nechte se ukolébat azurovými vlnkami kolem bílých pláží ostrova Mauritius.

Dvě je víc než jedna! Dopřejte si luxusní dovolenou na jednom z nejkrásnějších míst planety – podlehněte kouzlu Indického oceánu: Seychely a Mauritius v jednom!

Treky hornatým Réunionem v kombinaci s odpočinkem na bílých plážích Mauritia - ideální dovolená v nádherném tropickém prostředí.

Čtěte dále:

Přečtěte si i o tunelech Vietkongu, ostrově draků Komodo nebo o Růžovém městě v Indii. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová a Tomáš Cikán

Anketa

Dovolená na Mauritiu...
by byla super!
21,2 %
by byla super, ale je příliš drahá.
66 %
byla super - už jsem tam byl.
9,2 %
mě vůbec neláká.
3,6 %
Celkem hlasovalo 1871 čtenářů.

Obecné informace o Mauritiu

Ostrovní stát Mauritius leží východně od Madagaskaru a omývají ho vody Indického oceánu. Ostrov je vulkanického původu a patří k němu ještě menší ostrov Rodrigues a několik dalších ostrůvků. Kromě přírodních unikátů jako je Chamarel nebo Le Morne Brabant se na Mauritiu najdou učiněné poklady na dně moří. Ostrov je téměř kompletně obklopen korálovými útesy nejrůznějších druhů a barev a mauritijská moře jsou osídlena stovkami druhů ryb a rostlin.

Mauritijské speciality

  • vzácné známky modrý a oranžový Mauritius
  • exotické druhy ptáků a opic
  • tradiční výroba modelů starých lodí
  • výroba vynikajícího třtinového rumu
  • zdejší kreolský jazyk Morisien
  • tropické pralesy se vzácnými rostlinami
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám