Hlavní obsah

Coco Beach na Filipínách: Zažijte idylku v ráji lovců lebek

Hory filipínských ostrovů jsou jiné než u nás – namísto smrkových monokultur tady vládne rýže. Rýžová políčka se zařezávají do zelených svahů, kde v domcích se slaměnými střechami žijí divoké kmeny. Tahle idyla je ale poměrně čerstvá záležitost – ještě nedávno se tu na kůlech plotů sušily zvířecí i lidské lebky obávaných lovců lebek.

Foto: Magalhães

Ostrov Mindoro je slavný pro své bělostné pláže, ale i pro divoké kmeny v horách.

Článek

Na ostrově Mindoro na Filipínách, pátém největším ostrově z neuvěřitelných 7107 ostrůvků, žije kmen Mangyanů. K jejich vesnicím v horách nevedou žádné silnice, bez průvodce se rozhodně ztratíte, a pokud se dostanete do mangyanské osady, nebudou z vás mít radost. Kmen Mangyanů žije tradičním způsobem života a západní civilizaci nevěří.

Chcete poznat Filipíny blíž? Přečtěte si také článek Čokoládové hory, krásné pláže a klid - to je zapomenutý filipínský ostrov Bohol

Autentické setkání s horskými kmeny

Cestovní kanceláře vás jistě budou lákat na autentické setkání s horskými kmeny, ale půjde zřejmě pouze o ty "civilizované", které se rozhodly oblékat svoje tradiční kroje a předvádět své posvátné rituály za peníze turistům. Opravdovou kulturu filipínských kmenů proto hledejte jinde – vydejte se se spolehlivým průvodcem do hor.

Foto: The Dilly Lama

Mangyanská vesnička – nahé děti a dřevěné domky se slaměnými střechami.

Tajemní lovci lebek z Filipín

Ifugao – horský kmen byl donedávna znám jako „lovci lebek“. Ve vesničkách v rýžových polích se podél domků na nožkách sušily zvířecí lebky i lebky lidských nepřátel. Dnes se kmen Ifugao začíná orientovat na turisty, stále tady ale platí například krevní msta nebo rodové právo.

Průvodce budete potřebovat i v nejznámější oblasti rýžových polí – Banaue. Tisíce teras se pro neznalého turistu stanou dokonalým bludištěm a krásné výhledy mu orientaci neusnadní – rýžová políčka, z nichž některá jsou prý 2000 let stará, jsou totiž všude.

Více o krásném Banaue a dalších místech Filipín se dočtete v článku Na Filipíny za kohoutími zápasy a malebnými rýžovými poli.

Foto: My Visita Iglesia

Banaue a jeho rýžová políčka mnozí označují za osmý div světa.

Mindoro – všechny druhy korálů na jednom místě

Vraťme se ale na ostrov Mindoro, který asi 2 hodiny autem z Manily ukrývá unikátní podmořský ráj. Pokud využijete nabídky některé z mnoha potápěčských škol a ponoříte se pod azurovou hladinu, uvidíte dokonalou souhru barev a tvarů: v mořích okolo ostrova Mindoro se nachází 488 z 500 dosud známých druhů korálů.

Poznejte další exotické ostrovy!

Foto: The Dilly Lama

Kmeny z filipínských hor žijí tradičním způsobem a některé se západní civilizaci přísně vyhýbají.

Není to zdaleka to jediné, co pod mořem uvidíte – doplavat můžete k Shark Cave a pozorovat žraloky, vydat se ke třem potopeným vrakům lodí anebo se osvěžit v jednom z plovoucích barů. Ty nejkrásnější pláže ostrova najdete prý v letovisku Puerta Galera, dalako příjemnější prostředí ale nabízí klidné letovisko Coco Beach.

Sen o dřevěném bungalovu v kokosovém háji

Panenské pláže s bílým pískem, azurové moře a minimum turistů. Když k tomu připočtete ještě divoké horské řeky a kokosové háje, stále si představíte jen zlomek celé té nádhery všude kolem. Přímo na pláži s korálovým pískem tu stojí unikátní Coco Beach Resort - ekoresort využívající ke svému fungování maximum přírodních zdrojů. Bydlení je to i přesto půvabné – dřevěné bungalovy v palmovém háji na pláži ctí tradice filipínské architektury.

Foto: Falk Schaaf

Na rýžových polích pracuje velká část obyvatel filipínských ostrůvků.

I když bude těžké opustit tuhle nádhernou pláž, měli byste rozhodně navštívit některý z okolních korálových ostrůvků, zdejší krásné vodopády nebo živou vesničku Sabang asi 3 km odsud. O historii ostrova se více dozvíte v Národním muzeu v Manile – například to, že ostrov Mindoro obchodoval se starou Čínou, prodával perly, včelí vosk, betel nebo želví krunýře.

Inzertní sdělení: Zajímavé zájezdy na Filipíny

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Filipíny:

Odjeďte na dovolenou tam, kde moře ukrývá 488 druhů korálů a kde žijí divoké horské kmeny. Coco Beach je plážový ráj na ostrově divů.

Dopřejte si luxusní dovolenou na ostrově, kde můžete kromě božských pláží a podmořského života obdivovat i unikátní čokoládové hory.

Ostrůvek Boracay je synonymem dovolené v pravém tropickém ráji. Hebký korálový písek, kokosové palmy a tyrkysově průzračné moře.

Přečtěte si další články:

Psali jsme také o "zakázaných místech", Bahamách nebo o indických památkách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

 Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Anketa

Do kterého z filipínských letovisek vás to táhne nejvíc?
Do nejoblíbenějšího Boracay
9 %
Na klidný ostrov Bohol
38,2 %
Do letoviska Coco Beach
52,8 %
Celkem hlasovalo 89 čtenářů.

Filipíny – praktické informace

Filipíny se skládají z neuvěřitelných 7 107 ostrovů, z nichž jen asi 700 je neobydlených. Tyhle ostrůvky, ač můžou působit velmi idylicky, mohou být ale pořádně zrádné.

Díky poloze Filipín v tektonicky aktivní oblasti jsou tu velmi časté nejrůznější přírodní katastrofy: zemětřesení se střídá se sopečnými erupcemi a navíc tu hrozí časté tajfuny a cyklóny (hlavně od června do listopadu). Tahle divoká stránka Filipín má ale i své klady – zdejších 37 sopek (asi polovina je stále aktivních) vytváří jedny z nejkrásnějších panoramat spolu s tropickými zálivy pod nimi.

Filipínská kuchyně

V zemi sopek byste možná čekali pálivou kuchyni, která bude pro většinu turistů nepoživatelná. Jenže omyl – na Filipínách, kde se pokrmy servírují na banánovém listu, se docela dobře nají i řadový Evropan. Jedním z nejoblíbenějších filipínských pokrmů je tzv. Halo Halo – ovoce smíchané s mlékem a zmrzlinou, populární jsou také exotické koláče s kokosovou dužinou nebo rýžové muffiny.

Podivné rituály filipínských kmenů

Jeden filipínský kmen z ostrova Luzon mrtvé nepohřbívá – posadí je na židli a každý večer jim hrají veselé scénky z jejich společného života.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám