Hlavní obsah

Jak dobře znáte Moskvu? Mění se doslova před očima

Symbolem Moskvy a vůbec celého Ruska je slavné Rudé náměstí. Pokud se chystáte, že tento pomyslný památník před dvaceti lety skončené komunistické éry navštívíte, měli byste si pospíšit. V květnu 2010, po mohutných oslavách konce 2. světové války, se slavné náměstí zahalí do pracovního hávu – bude na něm totiž probíhat generální rekonstrukce – vůbec první od chvíle, kdy vzniklo.

Článek

Každý, kdo se vydá na poznávací zájezd do Moskvy – ať už po vlastní ose, nebo pod ochrannými křídly některé z cestovek – se alespoň na okamžik musí zastavit v srdci Ruska, na Rudém náměstí a pořídit několik fotografií Kremlu, chrámu Vasila Blaženého a samozřejmě i mauzolea V. I. Lenina – ty ale pouze z patřičné vzdálenosti, stráž vám fotografování zblízka nejspíš nedovolí.

Symbol minulosti – nasvícený V.I. Lenin

Dříve se po Rudém náměstí vinul nekonečně dlouhý had těch, kteří chtěli nabalzamované tělo ruského revolucionáře spatřit na vlastní oči, dnes je mauzoleum více než co jiného kuriozitou pro zahraniční turisty. Fronta je tu pořád, i když nedosahuje takové délky jako před pětadvaceti lety, a spíše než hromady turistů vás zdrží stráž a důkladná bezpečnostní prohlídka u vchodu. Dovnitř si s sebou nesmíte vzít nic. Kabely, batohy, ale i fotoaparáty a mobilní telefony musí zůstat v úschovně. Za vstup do mauzolea nezaplatíte nic, ale podnikavý ruský lid si to vybere právě na vysokém „úschovném“.

Někteří ironicky říkají, že prohlídka mauzolea je vrátila do dob minulých skutečně se vším všudy. Místností, ve které leží v nasvíceném sarkofágu Lenin, projdete v chumlu ostatních během několika málo desítek vteřin. Zastavit se? Neexistuje! Strážci vám dají okamžitě najevo, že máte pokračovat v chůzi. Stejná reakce přijde i když promluvíte, začnete se „podezřele“ přehrabovat v kapsách, nebo ukazovat na tělo. Rusové si svého Lenina žárlivě střeží a nedovolí nikomu, aby si ho prohlédl opravdu důkladně. Není se pak čemu divit, když je celý svět obviňuje z toho, že pod tlustým sklem leží jen vosková figurína.

Kreml, bašta ruských panovníků

Mauzoleum je sice významnou, ale ne jedinou dominantou Rudého náměstí. Po jedné jeho straně se vine vysoká červená cihlová zeď, která ohraničuje Kreml, baštu ruských panovníků. Mnozí mají za to, že název náměstí je odvozený právě od barvy zdi – to ale není pravda. Krasnyj v překladu znamená nejen „rudý“, ale i „krásný“ – a to je prý původní název slavného placu.

Kreml je od 14. století sídlem ruské moci a dnes i de facto synonymem pro označení ruské vlády. Komplex paláců, chrámů a jiných budov vznikl na místě jehličnatého lesa a díky přes dva kilometry dlouhé obvodové zdi, která je místy vysoká až 19 metrů a silná 6 metrů, prakticky nedobytný. Za vlády Stalina byl pro veřejnost nepřístupný. V roce 1990 se stal první ruskou stavbou zapsanou na seznam UNESCO a dnes patří k hlavním turistickým cílům.

Největší z největších
Při návštěvě Kremlu se rozhodně nevyplatí vynechat Chrámové náměstí. Právě na něm je totiž největší zvon světa – Car kolokol. A paradoxně – nikdy nezazvonil. Vznikl v první polovině 18. století a jeho rozměry i dnes budí respekt – váží 20 tun a na výšku i v průměru má více než 6 metrů. Při jeho dokončování ale vzplálo dřevěné lešení okolo něj a při jeho hašení se voda dostala i na rozpálený povrch, který v tu ránu praskl. Ze zvonu se odlomil velký kus, frustrovaní dělníci na něm přestali pracovat a svojí práci už nikdy nedokončili.

Od poloviny 16. století stojí na Rudém náměstí ještě jedna stavba – ta se ale stala výrazně dominantní až v 18. století. Chrám Vasila Blaženého byl totiž původně natřený jen bílou barvou a kupole osmi kostelů a jednoho centrálního chrámu byly zlacené. Po úpravách v 18. století ale tuto církevní stavbu vyzdobili červenobílými ornamenty a původní zlatou barvu kopulí vystřídaly pestré odstíny mnoha barev – tak jak je známe dnes. Vstupné do vnitřku chrámu stojí od 50 do 150 rublů, nutno ale podotknout, že podle mnohých exteriér v mnohém interiér předčí.

„Stalinovy katedrály“ nebo radši „Stalinovy dorty“?

Rusko a tím pádem samozřejmě i Moskva mají za sebou více než 70 let trvající „komunistický experiment“ a dodnes je opředeno spoustou mýtů a polopravd. Zašedlá a staré časy připomínající Moskva z počátku 90. let už je ale minulostí, dnes se její historické jádro renovuje a přizpůsobuje zájmům desetitisíců turistů, kteří sem každoročně zavítají, aby poznali historii Ruska z dob všemocných carů.

V Moskvě ale stojí i stavby připomínající vrcholné období stalinismu. Mezi ty nejznámější patří tzv. Stalinovy katedrály (někteří jim posměšně přezdívají „Stalinovy dorty“) – 7 výškových budov rozesetých po Moskvě, které v sobě snoubí neoklasicistní a gotické prvky a které jsou dodnes příkladem socialistického realismu v architektuře. Nejznámější z této skupiny staveb je hlavní budova Lomonosovy university na Vrabčích horách, do jejíž poslucháren se vejde naráz 9000 studentů.

V jedné ze „Stalinových katedrál“ můžete dokonce i strávit prodloužený víkend. Od roku 1957 se na břehu řeky Moskvy tyčí k nebi, kterému kdysi chtěli mocní komunističtí funkcionáři poručit, 171 metrů vysoký hotel Ukrajina. Ten se dost často stává útočištěm i českých turistů, kteří se vydají objevovat Moskvu v rámci prodloužených eurovíkendů. Ty organizují některé české cestovní kanceláře a turisté mají možnost za tři dny poznat to nejtypičtější, co ruská metropole může nabídnout. A že toho není málo!

Nenechte si ujít:
Treťjakovská galerieRoku 1856 začal Pavel Michajlovič Treťjakov sbírat umělecká díla vytvořená ruskými umělci. To, co začalo jako soukromá sbírka, je dnes považováno za největší sbírku ruského umění na světě. Tato pokladnice ruského umění ukrývá více než 130 tisíc děl a patří k oblíbeným turistickým cílům v Moskvě.
Obchodní dům GUMPřímo na Rudém náměstí stojí obchodní dům, který vznikl už v roce 1893 a který byl před rozpadem SSSR důkazem toho, že některého zboží je prostě nedostatek. Dnes v něm sídlí obchody nejluxusnějších značek a stejně jako kdysi z něj lidé často odcházejí s prázdnýma rukama. Tentokrát ale kvůli extrémně vysokým cenám.
Fábergeho vejceTypickým suvenýrem, který si můžete přivézt z návštěvy Moskvy není jen matrjoška! V téměř každém obchodě se suvenýry jsou k dostání miniaturní kopie tzv. Fábergeho vajec. Původně šlo o klenotnická vajíčka, kterými na Velikonoce obdarovával car Alexandr III: svou ženu. Existuje jich prý celkem 50, ale 4 kusy se ztratily neznámo kam.

Související články:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Kanadě, Maroku, Yukatánu, Bruneji, Uzbekistánu nebo Seychelách. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Moskvy, Ruska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Rusko:

Výkladní skříň ruského národa. Zde se psaly dějiny. Ermitáž, Zimní palác, katedrála svatého Izáka a další památky určitě stojí za návštěvu.

Z komunismu do kapitalismu. Tato mimořádná nabídka ve spolupráci letecké společnosti ČSA a cestovní kanceláře ESO travel je podmíněna víkendovým pobytem.

Moskva - Yekaterinburg -Ulan-Bator (Mongolsko) – Peking (Čína). Projeďte se také slavnou železniční tratí a poznejte krásy Ruska.

Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Co byste chtěli v Moskvě navštívit?
Rudé náměstí
54 %
Kreml
10,4 %
Chrám Vasila Blaženého
7,9 %
Mauzoleum V.I. Lenina
10,5 %
Obchodní dům GUM
5,6 %
Treťjakovská galerie
11,6 %
Celkem hlasovalo 1015 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám