Hlavní obsah

Nejpodivuhodnější stavby Číny: Chrám, který visí 40 m nad zemí, i „boxerské trenýrky“

Když se v Meitanu v Provincii Guizhou budovalo muzeum čaje, rozhodli vedoucí projektu, že bude vypadat jako čajová konvice. Muzeum s ouškem, hubicí a průchodem do hrnku skutečně postavili. V čínské architektuře neexistuje zkrátka žádné tabu. Podíváme se na originální stavby, které to potvrzují.

Foto: bigstock.com

Blízko čínského Datongu už 15 století visí na skále chrám, který za tu dobu prošel jen jednou velkou rekonstrukcí.

Článek

V Číně je možné všechno. Tedy až donedávna. Političtí představitelé v čele s prezidentem Si Ťin-pchingem se rozhodli, že chtějí trochu méně extravagance, a přísněji dohlížejí na podobu nových staveb. Rádi by omezili vznik domů podobných tomu v Kunmingu, který vypadá jako mobilní telefon. Okna se sdružují v displej a tlačítka, komín je anténa. S tím, že mobily dnes už vypadají jinak, architekti nepočítali. Ale pojďme k originálním, ovšem trochu serióznějším výtvorům.

Hengšan: Chrám, který visí na skále už 1500 let

Visí 40 metrů nad zemí, 1500 let odolává větru i dešti a udivuje všechny, kteří se na něj zespodu dívají. Chrám Hengšan je technickým zázrakem starověku. Perfektně promyšlená stavba vypadá jako přilepená ke skále a za svou historii potřebovala jen jedinou větší rekonstrukci. Krásná je navíc nejen zvenku, ale i zevnitř – 40 místností člověk během procházky prochází dvě hodiny.

Foto: bigstock.com

Visící chrám začal podle legendy stavět jediný mnich. Dnes by se do startu takového projektu zapojili tři ministři, velká stavitelská firma a deset subdodavatelů.

Chrám visí na skalisku více než 40 metrů nad zemí. Stavitelé všechno promysleli tak důkladně, že tu příliš nepůsobí stékající voda či povětrnostní podmínky. Učiněný technický zázrak starověku.

Peking: Boxerky se staví po celé zemi, hnízdo fotí lidé z celého světa

Královstvím všech možných architektonických stylů je Peking. Cení si tu tradičních památek tisícileté říše, mezi něž patří skvěle zachovalé císařské Zakázané město, Letní palác s nádhernými jezírky a zahradami rozkládajícími se na 3 km² nebo chrám Nebes s obětním oltářem.

Foto: bigstock.com

Už 600 let vypadá chrám Nebes pořád stejně.

V hlavním městě ale mají i mnohem modernější a odvážnější stavby, jež se ne vždy setkávají s pochopením. K nejvýraznějším patří 234 m vysoké hlavní sídlo čínské televizní stanice CCTV. Originální tvar navržený nizozemskou projekční kanceláří začali kopírovat v dalších čínských městech.

Přečtěte si o Číně víc:

Foto: bigstock.com

Stavbě se pro tvar v určitém úhlu pohledu přezdívá boxerské trenky nebo ptačí nohy. Originálnější televizní cetrum nemají ale ani na Kavčích horách.

K opravdovým technickým divům patří sportoviště „Ptačí hnízdo“, které se oficiálně jmenuje Národní stadión. Vejde se na něj 91 tisíc lidí a vzniklo jako středobod pekingské letní olympiády konané roku 2008. Stavbu obepíná struktura, jejíž základ tvoří 24 tisícitunových ocelových oblouků. A to je jen úspornější varianta – kvůli šetření peněz byly plány na ještě honosnější stadión v průběhu stavby seškrtány. I tak ho turisté milují a hojně si ho fotí a natáčejí.

Foto: bigstock.com

Národní stadion bude na zimních hrách 2022 v Pekingu opět centrem olympiády.

Hongkong: The International Commerce Centre

Hodně originální stavbu mají i v Hongkongu. Nejde ani tak o vzhled jako o výšku. Mezinárodní obchodní centrum vystupuje nad ostatní budovy města zábavy dost znatelně, a to je Hongkong známý jako místo s největší koncentrací mrakodrapů na celém světě. Měří 484 metrů a v jeho 118 patrech najdeme mimo jiné hotel Ritz-Carlton a rozhlednu Sky 10,0, poskytující ohromující pohled na město.

Foto: bigstock.com

Hongkongský mrakodrap se po dostavení honosil titulem čtvrté nejvyšší budovy světa, dnes je těsně za první desítkou.

Popsali jsme jen zlomek z fascinujících staveb, které najdeme rozeseté po celé zemi. Ať už jde o známý šanghajský „otvírák lahví“, oválné věžáky na ostrově Fénix v Hainanu, či vejce připomínající pekingské národní divadlo, vidět je zblízka je rozhodně úžasným zážitkem.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Asie!

Poznejte ta nejkrásnější místa Číny od Pekingu až po Hongkong. Uvidíte slavné stavby jako chrám Nebes, Velkou čínskou zeď nebo Mezinárodní obchodní centrum v Hongkongu, které ještě nedávno patřilo mezi čtyři nejvyšší budovy světa. Vypravíme se i do úžasné přírody v okolí Guilin a řeky Li. Nenechte si utéct velkou cestu velkou zemí s českým průvodcem!

Z úžasného Pekingu se přes zastávku u terakotové armády dostaneme nepálského Káthmándú a staneme pod nejvyššími vrcholy světa. A to nás ještě čeká magické Dillí s upomínkami na život Ghándího a Ágra s neobvyklou červenou barvou. Tak pojeďte s námi na nezapomenutelnou cestu po Asii!

Podívejte se na další ze zájezdů do Číny z nabídky cestovní kanceláře ESO travel.

Čtěte dále:

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jaký typ dovolené upřednostňujete?
bez jídla, to si nejraději obstaráván sám/sama
32,8 %
s polopenzí
46,3 %
s plnou penzí, all inclusive
20,9 %
Celkem hlasovalo 67 čtenářů.

Čína - Praktické informace

Obrovská Čína se rozlohou vyrovná celé Evropě a žije v ní pětina všech obyvatel Země. Díky tomu tu ale najdete nejrůznější přírodní podmínky a spousty unikátních památek. Na severovýchodě se rozkládají pouště, na východě nížiny a na jihozápadě Himaláje. K tomu všemu ještě nesmíme zapomenout na okupovaný Tibet, který se zcela vymyká všemu ostatnímu.

Při cestě do této překrásné země nesmíte zapomenout anglicko – čínský slovník. Nejen že usnadníte konverzaci špatně jazykově vybaveným Číňanům, hlavně ale nikdy nebudete umět správně vyslovit čínská slova a obrázky. Z těchto důvodů je dobré nechat si od někoho „nakreslit“ třeba jméno vašeho hotelu apod.

Taje čínského kalendáře

Každý z nás už asi někdy slyšel, že rok, ve kterém se narodil, patří v čínském kalendáři nějakému zvířeti. Podle čínského zvěrokruhu totiž kraluje každému roku jiné zvíře – může to být tygr, buvol, pes, prase nebo třeba drak.

Samotný čínský kalendář je údajně nejstarší na světě, protože vznikl roku 2637 př. n. l. a na rozdíl od našeho, který se orientuje podle Slunce, čínský je sestaven podle pohybů Měsíce. Nový rok se slaví na konci ledna.

Čínské hůlky

Pokud v Číně dostanete chuť na nějakou z místních specialit, připravte se na jídelní hůlky. Nejčastěji se vyrábějí ze dřeva, bambusu a z plastu a užitečné jsou především pro ty z vás, kteří se snažíte zhubnout. Ne snad proto, že se pomocí hůlek nenajíte – až vás to Číňané naučí, najíte se, ale budete hůlkami brát jen malá sousta, nebudete hltat a budete jíst delší dobu, takže si vaše tělo stačí včas uvědomit, že už nemá hlad.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám