Hlavní obsah

Vodní tržiště: Plují u stromem obrostlého chrámu i na cestě k mostu přes řeku Kwai

Nenatahujete se k regálu dva metry nad zemí, nečekáte na volný nákupní košík, na plovoucím tržišti máte všechno pěkně v okolních loďkách. Nákupy na vodě mají tradici především ve východní Asii a dá se při nich pořídit prakticky cokoliv. Podíváme se na ta nejoblíbenější. Víte, kolem kterého města jsou nejrozšířenější?

Foto: ESO travel

- Dobrý den, máte zelí? – Ne, zkuste to o tři loďky dál!

Článek

Ukážeme si tři slavná tržiště na vodě, jež mají své místo v jihovýchodní části Asie.

1. Nejslavnější a nejnavštěvovanější: Damnoen Saduak (Thajsko)

Pokud jste se někdy setkali se záběry z plovoucího tržiště, s největší pravděpodobností šlo o thajský Damnoen Saduak, nejslavnější místo používané k tomuto účelu. Říká se, že nejvíce vodních trhů najdeme zde v širším okolí Bangkoku.

Foto: bigstock.com

U vody vyhládne. Na Damnoen Saduaku dostanete závitky, maso, zeleninu, ovoce a cokoliv z thajské kuchyně, co vás jen napadne.

Nejpopulárnější z asijských vodních trhů se nachází asi 80 km jihozápadně od centra a 45 km od okraje thajského hlavního města. Je živé, plné loděk s druhy ovoce, o kterých jste nikdy v životě neslyšeli. Pro toho, kdo rád fotí, je Damnoen Saduak nejlepší místo pro pořízení snímku řeky plné vzájemně se spořádaně vyhýbajících lodiček naložených různými masovými specialitami, tričky, zeleninou a vůbec vším možným.

Popularitě trhu pomáhá i fakt, že má docela výhodnou polohu. Kdo vyjede z Bangkoku na západ ke slavnému mostu přes řeku Kwai a dále do národního parku Erawan, pro znamená je návštěva oblíbeného plovoucího tržiště vítané zpestření cesty.

Foto: bigstock.com

Kam se jezdí na výlety z Bangkoku? Velmi často právě na plovoucí trhy.

2. Nejzábavnější: Amphawa (Thajsko)

Co do velikosti se Amphawa nemůže s Damnoen Saduaku rovnat, ovšem co do pestrosti a originality ano. Stará se o to mimo jiné i bezprostřední okolí – těsně u řeky jsou naskládané malé dřevěné domky, ale nejvíc tu poutá chrám obrostlý stromem (jmenuje se Wat Bang Kung a stojí na západní straně řeky).

Tenhle zážitek je hodně zvláštní – jdete si mezi stromy, u jednoho zamíříte mezi vysoké kořeny a ocitnete se v místnosti se zářivou sochou Buddhy. Zní to bláznivě, a právě proto to tak zapadá do atmosféry Amphawy. Tento trh totiž hraje barvami o trochu víc než jiné a vůbec působí hodně vesele.

Foto: bigstock.com

Kořeněné vařené makrely podávané na loďce na trhu Amphawa vypadají lákavě!

3. Plovoucí trh v Deltě Mekongu: Cai Be (Vietnam)

Velkou oblibu mezi lidmi mají i plovoucí trhy ve Vietnamu. Ten nejznámější se koná něco přes 100 km jihozápadně od centra Ho Či Minova města (známého také jako Saigon) v deltě Mekongu a jmenuje se Cai Be. Návštěvníci ho mají raději než o něco větší Cai Rang.

Foto: bigstock.com

Cai Be: Pro milovníky exotického ovoce učiněný ráj.

Cai Be má totiž lepší atmosféru, pohyb po jeho vodách je příjemnější a uvolněnější. Cestovatelé na populárních diskusních fórech, mezi něž patří například TripAdvisor, často píší, že návštěva plovoucího trhu patřila těm nejlepším zážitkům celé cesty.

Také proto bývá Cai Be zastávkou na cestách organizovaných po Vietnamu. Ovšem zdaleka ne všech. Saigon je velmi zajímavé město, a tak mnoho cestovních kanceláří své klienty raději nevlečou na cestu dlouhou 100 km a ukáží jim místní unikáty. Těch nalezneme v Ho Či Minově městě mnoho. Už jen ten střet tradičních pagod a na druhé straně koloniálních budov jako katedrály Notre Dame nebo majestátní stavby poštovního úřadu působí velmi neobvykle.

Poznejte Thajsko v dalších článcích:

Foto: bigstock.com

Vietnam je protkaný pěknými říčními scenériemi.

Nasednout na loďku a nechat se vozit po vodním tržišti je něco, co se nedělá denně a pro Evropana jde o nezapomenutelný zážitek. Jako zpestření při cestách po exotických zákoutích Asie jsou návštěvy plovoucích trhů vynikajícím zpestřením.

Inzertní sdělení: Podívejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Tato cesta nikoho nenechá chladným, naopak všechny pěkně ohřeje při závěrečném pobytu u thajských pláží. Předtím si všichny užijí kaskádovité vodopády národního parku Erawan, plovoucí trhy Damnoen Saduak nebo most přes řeku Kwai.

Vydejte se do Thajska na tuto unikátní cestu za skutečnou exotikou!

Zátoka Ha Long je právem považována za jedno z nejkrásnějších míst světa a opravdový přírodní div. Poznejte ji spolu s Hanojí a jejími pagodami nebo Saigonem s koloniálními čtvrtěmi. Během cesty se dostanete i ke kambodžskému velechrámu Angkor Vat.

Jeďte s námi a užijte si jihovýchodní Asii. Místa ubývají, a proto raději jednejte rychle!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o nejkrásnějších ostrovech v Indickém oceánu, o sanfranciském Golden Gate a dalších nejslavnějších mostech USA, nebo o stometrové věži plné diamantů. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Které tržiště byste nejraději navštívili?
Damnoen Saduak
31,3 %
Amphawa
25 %
Cai Be
43,7 %
Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Thajsko v číslech a základních informacích

Pojďme se na Thajsko podívat trochu blíže:

Hlavní město: Bangkok

Počet obyvatel: 67 milionů (patří mezi 20 nejlidnatějších zemí světa)

Rozloha: 513 120 km² (patří mezi 50 největších zemí světa)

Délka pobřeží: 3 219 km

Úřední jazyk: thajština (dobře se tu ale domluvíte i dosti rozšířenou angličtinou)

Státní měna: thajský baht

Průměrná délka života: muži 71 let, ženy 77

Jak je to s vízem: pro turistický vstup na dobu maximálně 30 dnů Češi nepotřebují víza

Velvyslanectví Č. R.: V Bangkoku, honorární konzuláty na Phuketu a v Chiang Rai

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám