Hlavní obsah

Poznejte maledivský ekologický ráj - exkluzivní lokalitu s dvoumetrovou horou

Jdete po pláži, zapadnete do baru se střechou z palmových listů a užíváte si zimu uprostřed Indického oceánu u oblíbeného koktejlu. Že vám ji může narušit nepořádek na pláži nebo zápach z nedaleké skládky? Na Maledivách ani náhodou! Všechny odpadky totiž vozí do Indie k recyklaci, úzkostlivě dbají na čistotu pláží a nadstandardně se starají i o rozmanitost živočišných a rostlinných druhů žijících v moři. Inu ráj.

Foto: Bigstock.com

Maledivských atolů napočítáme na 1200. Není divu, že mezi nimi najdeme i takovouto parádu.

Článek

To ani zdaleka není všechno. Na ostrovech chrání i kulturní tradice a na některá chráněná území vůbec nepouštějí turisty. Ti mají i tak dost prostoru, kde poznat místní kulturu a zvyky. Třeba skrze jídlo, v němž dominují rýže a ryby, zeleniny bývá překvapivě málo. Není tu totiž zvykem farmařit.

Ale vraťme se od talíře zpátky k tématu. Na Maledivách lidé ve velké míře využívají alternativní zdroje energie. Ono vlastně tamním obyvatelům nezbývá nic jiného než se chovat krajně ekologicky. Pokud by měli méně šetrné elektrárny, přispívali by ke zvyšování hladiny oceánů, a tedy ke zničení vlastní země. Většina území Malediv totiž leží do jednoho metru nad hladinou moře.

Foto: Bigstock.com

Vodní bungalovy. Bydlení v mělké vodě na atolu, to je vrchol romantiky.

Čisto mají na „kokosových ostrovech“, jak Maledivám ve starověku přezdívali Číňané, i na plážích. Aby ne – vždyť příjmy z turistického ruchu jsou pro státní rozpočet naprosto zásadní. Ale nemyslete si, že se po ostrovech prohánějí davy turistů. Vláda má jejich počínání pod kontrolou.

Jednak sleduje jejich počet a vedle toho také reguluje to, kam smějí. Do některých přísně chráněných oblastí mohou jen se speciálním povolením představitelů ostrova. Týká se to především vesnic, jejichž obyvatelé žijí tak jako před staletími a udržují dávné tradice a pracovní postupy.

Podívejte se na další články o exotických místech:

Fascinující přírodu obklopuje pohřebiště lodí

Přes 98 % rozlohy Malediv tvoří moře. Jedná se totiž o 26 atolů, z nichž větší část je vždy ponořena pod hladinu, a na povrch vystupují jen menší ostrovy. Těch napočítáme v celém souostroví asi 1200.

Mezi nejkrásnější patří ty na atolu Addu. Třeba ty na severovýchod od ostrova Gan ve východní části atolu. Na Gan lidé přilétají na mezinárodní letiště, ubytují se v některém z luxusních hotelů a pak pokračují dále do palmových rájů.

Foto: Bigstock.com

Jet po této silnici na ostrově Gan přináší opravdový požitek. Jen je třeba, aby se řidič nekochal krajinou až příliš.

Foto: Bigstock.com

Odpočinek, potápění a procházky po pláži, to jsou klíčové výrazy spojené s pobytem na Maledivách.

Mimochodem, nedaleko ostrova Gan (v těsné blízkosti ostrova Hithadhoo) v roce 1944 potopila německá ponorka britskou loď Loyalty, která leží na dně moře dodnes. Uvízly zde i další koráby, které se nedokázaly vypořádat s místními mělčinami. I díky tomu se po staletí Maledivám říkalo „pohřebiště lodí“.

Potopená plavidla poskytují útočiště rozmanitým druhům mořských živočichů. Proto se sem rádi vydávají potápěči. Na mnoha místech ohrožuje diverzitu podmořského života  velkolov ryb sítěmi, ovšem to mají rybáři v maledivských vodách zakázáno a musí lovit šetrnějšími metodami. Na dně se to tedy hemží barvami a různými trnuchami, medúzami, delfíny, žraloky a také rejnoky manta.

Pobřeží ostrova Gan přímo láká k tomu lehnout si, zavřít oči a celé hodiny jen odpočívat.

Rejnok zachycený fotoaparátem ve vodách u atolu Severní Male.

Kde má nejvyšší hora dva metry?

Další z oblíbených atolů je Severní Male. Sestává z 50 ostrovů a najdeme na něm i největší a hlavní město země, Male. Právě zde lze sledovat pod vodou velké množství rejnoků. Popularitu tato oblast ovšem nezískala jen krásnou přírodou, ale také luxusním zázemím. Mají tu špičkové resorty s vodními bungalovy přímo na moři.

Foto: Bigstock.com

Podmořský život na Maledivách je velmi pestrý.

Země, kde je nejvyšší hora nižší než nejvyšší lidé

Maledivy lze označit za hodně exotickou zemi (pro Středoevropana určitě). Že víkend tu znamená pátek a sobotu, to v Asii neznamená nic neobvyklého. Co je ale naprosto ojedinělé a rekordní? Výška nejvyššího bodu celé země – 2,3 metru nad hladinou moře (pro zajímavost – nejvyšší lidé světa mají výšku okolo 2,5 metru). Nižší „nejvyšší horu“ nemají nikde na světě. Maledivy mají právem strach z tání ledovců a zvyšování hladiny moří.

Zatím se však drží nad vodou, a tak si můžeme užívat všeho, co nabízejí. Díky úzkostlivé péči o čistotu přírody a ekologické standardy toho není málo.

Inzertní sdělení: Vydejte se (nejen) na Maledivy!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky unikátních poznávacích zájezdů:

Užijte si jedinečnou Cestu kolem světa, která začíná na pohodovém karibském ostrůvku Antigua a končí v tropickém ráji na Maledivách. Během 25 dnů se dostanete i do Tokia, Sydney nebo Mexika.

Zbývají poslední místa v leteckém speciálu s luxusně upraveným interiérem pro větší pohodlí 64 cestujících. Zarezervujte si je co nejrychleji!

Vydejte se v zimě do teplých krajů v Indickém oceánu! V resortu Sun Island je pro vás připraveno ubytování přímo u pláže na atolu, kde najdete jen les, pláže s jemným bílým pískem a kolem moře.

Místo je vzdáleno pouhých 25 minut cesty od letiště. Neváhejte a vyrazte do tropického ráje!

Čtěte dále:

Přečtěte si o plážích s „misskami“, o poloprázdných plážích v Barmě nebo o africké Noemově arše. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Plánujete ještě na konci letošního roku jet k moři?
ano
21,6 %
ne
73,5 %
ještě jsem se nerozhodl(a)
4,9 %
Celkem hlasovalo 268 čtenářů.

Maledivy jako konec Cesty

Jako šťastný konec a stylové vyvrcholení se představí Maledivy účastníkům Cesty kolem světa 2016, která startuje na jaře příštího roku z Prahy. Cestující pojedou se zkušenými průvodci v čele s fotografem a cestovatelem Jiřím Kolbabou. Co všechno si na cestě budou moci užít?

  • 10 pečlivě vybraných destinací v různých koutech světa. V každé se cestující zdrží několik dnů. Podívají se do impozantního Tokia, budou moci obdivovat městskou architekturu australského Sydney, zručnost indiánských stavitelů guatemalských pyramid, užijí si karibskou pohodu na ostrově Antigua a mimo jiné i překrásnou Havaj.
  • Jedno z 64 míst v Boeingu upraveném po vzoru soukromých letadel. Místo klasických řadových sedaček v něm najdou prostorná křesla.
  • Hotely ve všech destinacích, v nichž unikátní se cesta zastavuje, mají 5*. Maximální možné pohodlí si tak cestující dopřejí nejen v letadle, ale také na zemi.
  • Nadstandardem je i zkušená posádka, kterou vedle průvodců tvoří trojice pilotů, 4 šaramantní české stewardky a stewardi, nechybí samozřejmě lékař.

Fotografie z míst, kam cesta zavítá, můžete průběžně sledovat na facebookovém profilu Cesty kolem světa 2016.

Související články

Výběr článků

Načítám