Hlavní obsah

Zakázané ostrovy: Patří mezi ně karibské ráje pro vyvolené, ale i „ostrovy prehistorie”

Mít karibský ostrov jen pro sebe? Tenhle sen se vám může splnit. Jen je potřeba mít na účtu několik miliónů… dolarů. Jen v Karibiku je několik desítek ostrovů, které jsou soukromé, a vstup na ně je běžným turistům zapovězený. Svým způsobem je zakázaným ostrovem i Kuba. Nebo ostrov vězňů Alcatraz. A dostat se nemusíte ani na Galapágy… Jak vypadají nejslavnější zakázané ostrovy? Čtěte!

Foto: www.bigstockphoto.com

Mezi zakázanými ostrovy jsou i nádherné tropické ráje.

Článek

Skutečně existují - Zakázané ostrovy, na které má přístup jen pár vyvolených. Občas jsou to pasažéři luxusních lodí, jindy ti, kteří si zaplatili luxusní pobyt. A občas jsou to vězni – vždyť zakázaným ostrovem byl dlouhou dobu třeba i Alcatraz.

Karibský ráj zadaný výletníkům

Na obzoru se objeví pevnina. Kokosové palmy se na ní vlní v mírném větru, pláž vypadá nádherně, ale kapitán lodi pronese „Tenhle ostrov není náš, plujeme dál!“ a vám zbydou oči pro pláž. Tohle se vám skutečně může stát, pokud poplujete na Bahamy s jinou společností, než je Norwegian Cruise Line. Právě ta v roce 1977 koupila malinký ostrůvek Great Stirrup Cay a přetvořila ho v ráj pro své pasažéry.

Foto: www.bigstockphoto.com

Připlujete na ohromné lodi, na ostrov se dostanete menším člunem a pak už si jen užíváte krás Great Stirrup Cay.

Pevnina o rozloze jednoho čtverečního kilometru byla původně vojenskou základnou, ze které za druhé světové války „odposlouchávali“ ponorky. A dnes? Dnes je rájem! Na severním pobřeží ostrova je nádherná pláž s kompletním zázemím, včetně barů, restaurací, tržiště, ale i nejdelšího nafukovacího tobogánu na světě.

Na Great Stirrup Cay jsou stovky kokosových palem a pak také maják z roku 1863, jehož světlo je prý i dnes vidět na vzdálenost 40 kilometrů.

Tam, kde kouzlí David Copperfield

Nepotkáte tady jiné hosty než ty, které si přivezete. Zda je to výhoda, nebo nevýhoda, ponecháme na vás. Musha Cay také leží v souostroví Bahamy, jde o soukromý ostrov a jeho vlastníkem je slavný mág David Copperfield. Chtěli byste se do tohoto ráje vydat? Můžete – pokud tedy máte na účtu zbytečné milióny. Ostrov s celkovou kapacitou 24 osob si můžete pronajmout – v minimálním počtu 12 lidí minimálně na 4 noci. A za 39 tisíc dolarů za noc.

Foto: www.bigstockphoto.com

Na ostrově kouzelníka Copperfielda vás budou hýčkat!

Luxus, kterého se tady dočkáte, je ale neskutečný. Do „letního“ kina přímo na pláži vás pozve sám David Copperfield osobním dopisem, natáhnout se můžete na soukromé tříkilometrové pláži. Využít můžete služeb potápěčského centra, lázeňského centra nebo baru, který bude otevřený jen pro vás.

Jen cena téhle „nejkouzelnější“ destinace na světě je… řekněme, také kouzelná.

Na ostrov vězňů je jednodušší se dostat

Indiáni kdysi tenhle kousek země dva kilometry od pevniny pojmenovali Ďábelský ostrov a prý sem posílali ty, kteří se provinili proti pravidlům kmene. Nám je známější jako Alcatraz, ostrov, na kterém bylo v letech 1934 až 1963 nejdrsnější vězení ve Státech. O útěk se během této doby pokusilo 36 vězňů – žádnému se ale pravděpodobně nepovedlo útěk úspěšně dokončit. Většinu vězňů chytili strážní, část jich byla zastřelena a někteří se utopili.

Foto: www.bigstockphoto.com

Na Alcatraz bylo relativně jednoduché se dostat. Odchod už byl horší.

Neznáme osud jen tří z nich – Franka Morrise a bratrů Anglinových, kteří se o útěk pokusili v roce 1962. Předpokládá se, že se v ledových vodách Sanfranciského zálivu utopili, jejich těla se ale nikdy nenašla.

Paradoxem je, že dříve velmi přísně střežený ostrov dnes patří k nejpopulárnějším turistickým atrakcím a dostat se sem výletní lodí je otázkou pár minut.

Island – další zakázaný ostrov?
Mezi další zakázané ostrovy se v budoucnu může zařadit i stále populárnější Island. V roce 2014 na Island totiž dorazil zhruba milión turistů, což je přibližně trojnásobek počtu obyvatel. Zdejší příroda tímto náporem dostává zabrat, proto se uvažuje o redukování počtu turistů.

Ostrovy prehistorie pod náporem turistů

V roce 1970 dorazilo na Galapágy asi 4000 turistů. Na přelomu milénia se jejich počet pohyboval okolo 70 tisíc, v roce 2014 zdejší úřady hlásily už 215 tisíc turistů ze 158 zemí světa. A předpovědi do budoucna? Hranice 300 tisíc turistů by měla padnout do roku 2020.

Místní unikátní ekosystém, který ze 40 procent tvoří endemity, jejich rostoucím počtem ale trpí. „Jedinou možností, jak Galapágy zachovat i pro budoucí generace, je výrazně omezit počet těch, kteří dorazí,“ bijí na poplach vědci.

Foto: www.bigstockphoto.com

Meti nejznámější zástupce galapážské fauny patří leguáni - na souostroví žijí čtyři poddruhy.

A k postupným změnám už dochází. Každý, kdo se vydá na Galapágy, se musí podřídit velmi přísným pravidlům. Nic nesmíte dovézt, nic odvézt.  Okružní plavbu můžete absolvovat na jedné ze zhruba osmdesátky lodí, které mohou k břehům Galapág vyplout – kapacita žádné z nich nesmí přesáhnout 100 osob. Jestliže se rozhodnete nocovat přímo na pevnině, počítejte s tím, že délka pobytu je omezená a musíte dodržovat velmi přísný režim.

Cestovatelé se ale shodují, že tohle všechno za návštěvu unikátního souostroví, které od roku 1978 patří i na seznam světového dědictví UNESCO, jednoznačně stojí.

Ostrov svobody, který se před světem uzavíral

Minimálně pro Američany byla tak trochu zakázaným ostrovem po dlouhá desetiletí Kuba. Prezidenti obou zemí se naposledy sešli v roce 1956 a na další setkání se čekalo až do roku 2015. Vztahy obou zemí se ale pomalu oteplují a Kuba, která desítky let podléhala ze strany USA hospodářským sankcím a byla v diplomatické izolaci, se pomalu otevírá světu.

Foto: www.bigstockphoto.com

Kuba byla díky diplomatické izolaci dlouho tak trochu zakázaným ostrovem pro Američany.

Jen za první tři měsíce roku 2015 stoupl počet amerických turistů o třetinu. A odborníci předpovídají, že jejich počet dál poroste. Atmosféra dávno skončených časů – s typickými koktejlovými bary a příjemnými hospůdkami - pomalu končí. Nahradí je nadnárodní řetězce s unifikovanými pokrmy a nápoji. I proto odborníci radí – vydejte se na Kubu co nejdřív a užijte si původní atmosféru ostrova svobody.

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky jedinečných poznávacích zájezdů:

Vydejte se na týdenní plavbu od břehů Spojených států na božské Bahamy. Vyplujete na lodi Norwegian Breakaway a během plavby strávíte jeden den i na ostrůvku Great Stirrup Cay. V ceně je plná penze a další aktivity na lodi a vyplouváme už v prosinci 2015. Nechcete se k nám přidat?

Unikátní poznávací zájezd na místo, kde pravěk ještě stále žije! Poznejte s námi nádherné souostroví Galapágy. Připravili jsme pro vás okružní plavbu na expediční lodi, během které se podíváme na nejkrásnější místa tohoto souostroví. Jen tři termíny pro rok 2016.

Čtěte dále:

Přečtěte si i další články. Třeba článek o místech, která cestovatelé milují, o Maledivách nebo o nejluxusnějších lodích současnosti. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Menší bahamský bratr

Kdo vlastní lodní společnost, ale nemá vlastní soukromý ostrov, ten jako by nebyl. I tak se dá s trochou nadsázky glosovat fakt, že nejbližším sousedem ostrova Great Stirrup Cay je Cococay (dříve Little Stirrup Cay), který vlastní společnost Royal Caribbean Cruises. A i tady platí, že na ostrůvek mají přístup jen pasažéři jejích velkých lodí.

Cococay má na délku necelý kilometr, šířka je jen 200 metrů. I tak ale tohoto „prcka“ protíná několik naučných stezek a najdete tu několik krásných pláží. Na východě ostrůvku jsou díky přítomnosti korálů ideální podmínky pro potápění a šnorchlování. I na pevnině je ale spousta atrakcí a sportovního vyžití. Jen ubytovat se tu nedá – všichni tu zůstávají jen jeden den.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Související články

Výběr článků

Načítám