Hlavní obsah

Tajemný monolit Uluru ohromil účastníky cesty kolem světa

Australané mu říkají prostě „The Rock“ a jsou na něj patřičně hrdí. I přes to, že ho většina z nich za celý život nikdy nespatří na vlastní oči. Tajemný monolit Uluru je symbolem Austrálie a zároveň další zastávkou na cestě kolem světa. Celkově osmým zastavením na programu luxusního zájezdu, který v Česku nemá obdoby.

Foto: Corey Leopold (Wikimedia Commons)

Jako by Ayers Rock do okolí ani nepatřila.

Článek

Právě australská zastávka u slavného monolitu je jedním z největších taháků. Nicméně snahou organizátorů z cestovní kanceláře ESO travel je zařadit do programu kromě cestovatelských hitů, jako jsou právě Uluru nebo Bora Bora, i místa, jež jsou méně známá. I proto po Austrálii zamíří letecký speciál na Jávu.

V neposlední řadě se na programu objevily i destinace, které chce spousta lidí spatřit na vlastní oči, ale cesta z Česka k nim trvá desítky hodin a komplikuje ji několik dlouhých přestupů. Takovými místy byly třeba Panamský průplav nebo Velikonoční ostrov.

Právě v tom vidí Hynek Špinar z pořádající cestovní kanceláře další výhodu cesty: „Byla naplánovaná tak, aby přelety trvaly v průměru šest hodin. A to i na odlehlý Velikonoční ostrov. Vlastně je to dovolená, kde vy nečekáte na letadlo, ale letadlo čeká na vás.“ Nutno podotknout, že privátní, speciálně upravené letadlo…

Foto: ESO travel

Monolit se tyčí 348 metrů nad okolní terén a vědci předpokládají, že je to zhruba desetina jeho objemu.

Pojďme se tedy podívat do nitra Austrálie a pak na ostrov Jáva k největšímu buddhistickému komplexu na světě…

Rudé srdce vyprahlé Austrálie na dohled

Modř Korálového moře v hloubce pod letadlem se promění v tmavě rudou. Nitro Austrálie je vyprahlé a není v něm příliš k vidění, až na jednu, respektive dvě výjimky – skalní útvary Uluru a Kata Tjuta, tajemné velikány, kteří trčí několik set metrů nad okolní terén a v posledních desetiletích fascinují turisty z celého světa.

A fascinují i 64člennou skupinku z Česka. V prvních desítkách minut na australském kontinentu tedy hlavně prvně jmenovaný. Právě Uluru je totiž vidět z luxusního hotelového komplexu Sails in the Desert, kde skupina bydlí. V překladu se tento resort jmenuje Plachty v poušti a dělá čest svému jménu. Luxusní pokoje a apartmány jsou stíněné důmyslnou sestavou bílých plachet, které ostře kontrastují s načervenalou krajinou okolo.

Foto: www.ayersrockresort.com.au

V Austrálii našli cestovatelé zázemí v resortu Sails in the Desert.

Klokan, emu, krokodýl… na talíři

„Některým maso z krokodýla chutí připomíná jemná bílá masa, jiní ho přirovnávají spíše k mladému vepřovému,“ přibližuje chutě první večeře v Austrálii jeden z průvodců. Prostřeno je venku s výhledem na Uluru, které při západu slunce mění barvu. Z oranžové na tmavě rudou, fialovou… až zmodrá a pak už je vidět jen jeho obrys odrážející se proti jasnému nebi.

Menu na talířích osvětlují lampióny, každý může postupně ochutnat klokana, maso z emu a zmiňovaného krokodýla nebo exotickou rybu barramundi. Zapíjí se výborným australským vínem a pozoruje se noční obloha, jejíž hloubka uprostřed australské divočiny bere dech. Spát se jde ale poměrně brzy – budík těm, kteří vyrážejí na výlet k Uluru, zazvoní ještě před rozedněním.

Nosí výstup na Uluru smůlu?

Ráno přichází dřív, než je většina účastníků zvyklá. Obětovat několik hodin spánku za východ slunce nad Uluru je ale fér nabídka. Snídá se na vyhlídce Talinguru Nyakunytjaku. Tedy „snídá“. Spíše než čelisti cvakají spouště fotoaparátů – Uluru totiž i po ránu předvádí barevné divadlo.

Foto: www.cestykolemsveta.cz

V pořadí devátou zastávkou na cestě je komplex Borobudur na Jávě.

„Uluru je posvátným místem kmene Anangů, kteří tvrdí, že výstup na horní plošinu nosí smůlu,“ vykládá průvodce. I díky jejich snahám tak počet těch, kteří vystoupají na plošinu 348 metrů nad okolním terénem, v posledních letech klesl. „Dříve nahoru vystoupalo asi sedm turistů z deseti, dnes jsou to už jen zhruba čtyři.“ Ostatně, podobným poměrem se rozdělila i česká skupina. Někteří vyrazili vzhůru, zbytek se vydal po stezce při úpatí.

Odpoledne je v plánu ještě skalní komplex Kata Tjuta, místy až o 200 metrů vyšší než Uluru, paradoxně ale méně známý. A pak? Druhá a zároveň poslední australská večeře a posezení nad vínem. Už zítra přistáváme na Jávě.

Město pod Ohňovou horou

Vyprahlou rudou zemi zase vystřídá modř oceánu a pak šťavnatá zeleň. Přistáváme v městě Yogyakarta, městě pod Ohňovou horou. Vzduch je vlhký, ale voní a malinko uspává. Let sice netrval ani pět hodin, ale malinko unavil.

Jednou ze zastávek cesty kolem světa byla i Panama: Není větší stavby. Češi na cestě kolem světa zdolali Panamský průplav

Foto: Heaven´s Armz, Wikipedia Commons

Obrovský kamenný komplex stavělo asi 30 tisíc kameníků dlouhých 75 let.

K chrámu Borobudur, největšímu buddhistickému komplexu na světě, je to z Yogyakarty jen kousek, který skupinka zdolá hned další den ráno. Při procházce ohromným komplexem, který podle některých představuje mandalu, podle jiných uspořádání vesmíru, člověk začíná chápat, proč ho stavělo třicet tisíc lidí asi 75 let… a to se na něm výrazně podepsal i hromadný a dodnes neobjasněný odchod všech obyvatel zhruba v 11. století.

Odpoledne jsou v plánu další chrámy v Prambananu a pak… pak už jen poslední noc a cesta do poslední destinace. Vietnamské pláže a památky jsou téměř na dohled.

Inzertní sdělení: Vydejte se na cestu kolem světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky unikátních zájezdů:

Letošní ročník cesty kolem světa nestihnete, ale určitě pro vás najdeme místo v leteckém speciálu, který vzlétne v roce 2016! Předběžně jsme pro vás připravili program s deseti novými destinacemi – včetně zastávky na Maledivách – a můžeme vám slíbit, že pro vás zajistíme ty nejlepší hotely v oblasti a fakultativní výlety, na které nezapomenete. Vydejte se s námi na dovolenou snů!

Další z exkluzivních zájezdů, na které se nezapomíná do konce života! Vyplujte na palubě luxusní lodi okolo světa a poznejte za čtvrt roku ta nejkrásnější místa planety. Postupně zakotvíme v Riu, na Velikonočním ostrově, na Bora Bora, ale i v Sydney nebo Dubaji. V ceně plná penze a zázemí luxusní lodi Costa Luminosa.

Čtěte dále:

Přečtěte si o "chodících sochách„ na Velikonočním ostrově, o pěti nejnebezpečnějších zvířatech Afriky  nebo o Panamském průplavu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Co jste o Uluru možná nevěděli:

  • podle některých tento monolit přitahuje déšť, jiní tvrdí, že jde o místo, kde duchové zemřelých bdí nad dušemi živých
  • jde o posvatné místo kmene Anangů, kteří turisty tiše trpí
  • podle některých teorií tady prý Anangové střeží vchod do obrovského podzemního města
  • monolit je obrovský – nad zemský povrch ční zhruba jen jedna desetina jeho objemu. Vědci odhadují, že je Uluru zanořené až pět kilometrů hluboko
  • plošina na vrcholu má zhruba 2,6 x 3,4 kilometru
  • Uluru i Kata Tjuta jsou od roku 1985 na seznamu UNESCO

Pár zajímavostí o cestě kolem světa:

  • cesta kolem světa začala 26. února, zpátky v Praze přistanou všichni účastníci v neděli 22. března
  • cesta trvá 25 dní a cestovatelé během nich navštíví 10 exotických destinací – ostatně, přečíst si o nich můžete i v dalších článcích v rubrice Exotika
  • cestujícím je k dispozici upravený Boeing 737-800, ve kterém je namísto 189 sedadel jen 64 komfortních kožených křesel
  • komfort na palubě je na úrovni business třídy a této třídě odpovídá i občerstvení, jehož součástí je i tříchodové obědové menu
  • ubytování v každé destinaci je vybírané osobně. Cestovatelé vždy bydlí v nejlepším možném hotelu v oblasti
  • cestovatelé po celou dobu letu nemusejí řešit zavazadla – obslužný tým je dopraví z letiště na pokoj i opačným směrem
  • na palubě letadla jsou tři zkušení průvodci, lékař a cestovatel Jiří Kolbaba, který skupinku doprovází
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám