Hlavní obsah

Nejzvláštnější nápoje světa: V Thajsku pijí netopýří krev, v Japonsku prasečí placentu

Prasečí placenta s deštníčkem, nebo bez něj? „Člověk vypije všechno, otázka je, jestli se potom ještě zvedne,” praví hospodské moudro, které se hodí vzpomenout na úvod tohoto článku o pití těch nejneuvěřitelnějších nápojů, jaké se dají nalít do sklenice. Co všechno můžeme při cestách do zahraničí najít v barech a obchodech?

Foto: byrev (Pixabay, Public Domain Image)

Člověk by měl podle lékařů vypít denně alespoň dva litry netopýří krve. Pardon, vlastně tekutin.

Článek

Jiný kraj, jiný mrav. Někde si zkrátka nedovedou představit, že by mohli běžně pít něco jako pivo nebo kefír, tak raději usrkávají lahodnou netopýří krev, které holdovali již dávní předkové. Pojďme se podívat na pár drinků, jež v turistovi ze středu Evropy pravděpodobně vyvolají údiv.

Pane vrchní, jednoho netopýra a dvě skleničky!

Jako první si vezmeme na paškál to, s čím se běžně můžeme setkat během dovolené v Thajsku. S netopýří krví. Možná vám ji nabídnou tamní pouliční prodejci, ale napít se jí od nich, to je jen pro otrlé, kteří rádi hrají ruskou ruletu. Její chuť má totiž silná specifika, která mohou v tom lepším případě vést k cestě na toaletu. Kdo si tedy netopýří krev nedává běžně po nedělním obědě, měl by zvážit, zda ji ochutná. Netopýři totiž mohou přenášet některé nebezpečné viry.

V Thajsku určitě vyzkoušejte i místní kuchyni. Pokud máte odvahu... Chystáte se do Thajska? Nezapomeňte vyzkoušet místní speciality 

Foto: Tobusaru (Wikimedia Commons, licence CC BY 3.0)

Pojídání netopýrů a pití jejich krve prý dodává zvláštní moc.

Odvážlivci si řeknou: „Koupím si ji v obchodě nebo v baru!“ To ale nejde tak snadno, je to vlastně nemožné. Vláda totiž dala netopýrům status chráněných živočichů, takže jejich zabíjení je trestné. Krev těchto okřídlených tvorů má podle thajských pověr kouzelnou moc, takže se, obzvlášť na venkově, dodnes pije.

Už dávno se ale turisté v Thajsku nemusejí bát tamních „specialit“. Je totiž možné se jim zcela vyhnout. Díky velkému rozvoji cestovního ruchu v jihovýchodní Asii se dnes dá bez potíží přežít celá dovolená na „západní“ stravě. Špičkové hotely ji většinou mívají ve svých menu.

Foto: ESO travel

Tahle část Thajska vypadá o něco lépe než pohled do sklenice s krví, že?

V Koreji pijí kvašené zelí

Z horkých thajských pláží se teď uložíme k ledu. První ledničky spatřily světlo světa v osmnáctém století. Jak ale lidé chladili potraviny do té doby? Důkazem budiž tradiční korejské jídlo kimči. Jde o směs zeleniny, která se okoření zázvorem, chilli papričkami nebo čímkoliv jiným a dá se za pokud možno mrazivého počasí do jámy vykopané v zemi. Tam poté kvasí a díky podmínkám pod zemí má menší tendenci se kazit.

Ve směsi velmi často hraje hlavní úlohu zelí. Výsledný produkt se většinou podává jako příloha k hlavnímu jídlu. Tekutina vzniklá při kvašení se pak pije. Jestliže se ale nechá kimči kvasit o několik dnů déle, příliš velký gastronomický zážitek to potom není ani pro jeho pravidelné pijáky.

Foto: Tobusaru (Wikimedia Commons, licence CC BY 3.0)

Kimči může posloužit jako základ k takto skvěle vypadajícímu pokrmu.

Prasečí placenta v půllitru
Tohle je skutečně něco, co v běžném českém supermarketu nenajdete. V Japonsku však nápoj z vepřové placenty nikoho nepřekvapuje. Na pultech je běžně k dostání, má prý totiž pozitivní vliv na stárnutí a krásu. Regenerační účinky představují silnou marketingovou zbraň, takže prasečí placentu si oblíbily i ženy.

Je libo mléko? Podojte si kobylu!

A ještě jednou Asie. V článku Po stopách Čingischána: Snězte jačí oči a poznejte jezero pohřbívající kamióny jsme psali o tom, že v Mongolsku vám mohou nabídnout jačí oči. Ty se dají zapít třeba kumysem. Křížovkáři tento výraz znají, pro ostatní vysvětlíme, že jde o kobylí mléko na pět.

K získání přibližně jednoho litru kumysu je třeba podojit klisnu, což nemusí vždy patřit k nejjednodušším činnostem. Kobylka sebou může dost šít, nebývá totiž během dojení přivázaná. To by se dostala do stresové situace a mléko by podle znalců mělo horší chuť.

Foto: Firespeaker (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0)

Dojení kobyl se prý na České zemědělské univerzitě neučí. Je třeba kvůli tomu jet do Mongolska.

Co všechno plave v Číně?

Čína, a nijak zvlášť za ní nezaostává již zmíněná Korea, představuje pravý ráj pro dobrodruhy lačné okusit bizarní gastronomické zážitky. Popis všech tamních prapodivných pálenek by zabral více času než delirium získané po vypití půllitru některé z nich, takže se omezíme jen na stručný výčet několika z nich.

V Číně můžete vyrazit i na pořádně bizarní místa: Poznejte města duchů v Číně: Obchodní centrum bez obchodů a velkoměsto bez lidí 

Nejpodivnější nápoje Číny:
Ještěrčí víno – do nádoby plné rýžového vína se nacpou ještěrky. Přibližně po roce se vyndají a zelený nápoj je hotový.Hadí víno – podobným procesem jako s ještěrkami se vyrábí tenhle mok s pozitivními účinky na potenci. Pokud to ale s hadím vínem přeženete, nepočítejte s velkou potencí hned onu noc.Víno s myšími mláďaty – prý pomáhá skoro na všechno od angíny po potíže s játry. Myšák Mickey by asi měl jiný názor.Odvar z ptačího hnízda – leckdo se podiví i cihličkám čaje ve tvaru ptačího hnízda, ovšem o přírodou vytvořený tvar nejde. Tyto produkty jsou lisované. Prodávat skutečná obydlí ptáků by nešlo už jen z hygienických důvodů.

Červivá Amerika

Abychom se nezasekli jen v Asii, podíváme se i na americký kontinent. Pro někoho může být dost bizarní vypití litrového kelímku coly ve fastfoodu, nás nicméně zajímá spíše mezcal. Mexická pálenka se destiluje z agáve a její chuť obohacuje červ na dně láhve. Vyrábí se převážně v okolí města Oaxaca a navzdory názvu nemá mezcal nic společného s halucinogenní látkou mezkalinem.

Foto: Deror Avi (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0)

Nejen na svatého Jiří vykukují z láhví hadi a štíři.

Ovšem účinky na lidské smysly tahle ohnivá voda může mít také. Lidové rčení říká, že odpověď na všechno špatné je mezcal, odpověď na vše dobré to samé. Při cestě do Mexika se dá poznat obojí. Jak nuzné domky se zvláštním indiánským půvabem, tak luxusní zázemí letovisek jako Cancún, Acapulco nebo Tulum.

Rčení „vypálit červa“ tak v Mexiku dostává nový rozměr. Traduje se, že s výrobou červovice začali staří Aztékové, ta ovšem ve skutečnosti začala až s příchodem španělských dobyvatelů. Šlo o jakýsi mix domorodých a evropských způsobů výroby alkoholických nápojů. Nápoj si vzal něco z obou světů a možná i díky tomu přežil do dnešních dnů. Dát si ho po dobré večeři v pravé mexické restauraci dodnes láká spoustu lidí. Ochutnejte ho i vy!

Inzertní sdělení: Užijte si Exotiku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních poznávacích zájezdů:

Na vodních lyžích, na lodi, na slonovi? V letovisku Phuket na největším ostrově Thajska se můžete projet na všem, na čem se vám zlíbí!

Připadá vám pendolino pomalé? Tak se nechte svézt rychlovlakem šinansen. Stačí odjet do Japonska a poznat horu Fuji nebo císařské  paláce.

Odleťte do země kaktusů, velkých klobouků, mayských památek a bělostných pláží. Můžete poznat moderní letovisko Acapulco nebo vzrušující Mexico City.

Čtěte dále:

Můžete se něco dozvědět také o tom, kam vyrazit na levnou dovolenou mimo sezónu, dále též o největších diamantových dolech nebo o nejromantičtějších místech planety. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Ochutnáváte na dovolené rádi lokální speciality?
Ano, vždy!
49,3 %
Raději ne, je to risk.
21,7 %
Jak kdy.
29 %
Celkem hlasovalo 69 čtenářů.

Nápoje, které na trhu pohořely

V potravinářském průmyslu je obrovská konkurence. Každý se proto snaží prorazit s co nejoriginálnějšími nápady a vydolovat peníze z nových sektorů trhu, než v nich začnou rýžovat i ostatní. Ne vždy ovšem neotřelé řešení vede k úspěchu. Pojďme se podívat na příchutě zavedených značek, které si příliš konzumentů nenašly.

 Jogurtová Pepsi -  jedna z dominantních firem na trhu nespí na vavřínech a občas mezi své vlajkové lodě pustí i nějakou novinku. Firma funguje od roku 1903 a její jogurtová Pepsi představuje jeden z největších propadáků od jejího založení.

Celerová soda -  Cel - ray od společnosti Dr. Brown také velkou díru do světa neudělal. Značka z portfolia gigantu J Bottling tak nadále profituje hlavně z ovocných příchutí.

Pléko = pivo + mléko. Tahle rovnice možná zarazí i ty, kdo mají matematiku jinak celkem rádi. Na etiketě má tento netradiční nápoj z nejmenšího z hlavních japonských ostrovů napsáno BILK (beer + milk) a skutečně se skládá z oněch zdánlivě neslučitelných přísad. Autor článku může díky prohrané sázce potvrdit, že rozhodně nejde o velkou delikatesu, která by si mohla najít široké spektrum konzumentů.

Související články

Výběr článků

Načítám