Hlavní obsah

Jak vypadá sopečné miminko? Jako sopka Arenal. Krásná, spící, a přesto zrádná

Je celebritou, za kterou se sjíždějí turisté z celé Kostariky, je ale i sopečným „miminkem“, protože vznikla před pouhými sedmi tisíci lety. A nadto je ještě pořádně náladová – seznamte se se sopkou Arenal, vulkánem, o kterém si lidé z jeho okolí 400 let mysleli, že je to obyčejný kopec. Nebyl… a sopka je o tom přesvědčila jednoho červencového rána v roce 1968.

Foto: ESO travel

Kostarika je zemí sopek – tou nejznámější je sopka Arenal.

Článek

Bylo 29. července 1968, zhruba půl osmé ráno. Kraj okolo jezera Arenal se pomalu probouzel do dalšího dne. A nikoho nenapadlo, že jen o pár chvil později se k životu probudí i nedaleká Cerro Arenal, sopka, kterou místní měli za obyčejný kopec – odtud ostatně označení Cerro neboli hora.

Jenže pak to přišlo… první výbuch po zhruba 400 letech. Vzduchem létaly několikatunové kameny – sopka je vrhala kilometry daleko, po svazích „hory“ se valily proudy lávy, sopečný popel létal stovky metrů vysoko, vznikly tři nové krátery… Výsledkem byly tři pohřbené vesnice, 87 mrtvých obyvatel, tisíce mrtvých kusů dobytka a zjištění, že „kopec“ Arenal je ve skutečnosti činnou sopkou.

Foto: archiv autora

Arenal byla vděčným objektem pro pozorování hlavně v noci.

Chystáte se na dovolenou už před hlavní sezonou? Tady jsou tipy: Kam v květnu? Třeba k moři, i luxusní dovolené jsou výrazně levnější než v hlavní sezóně

Lázně pod širým nebem
Tropická zahrada s horkými prameny a s možností masáže – ideálně po náročném dni a treku po okolí sopky. Že byste si to nechali líbit? V okolí sopky Arenal je několik lázeňských resortů, kde se o vás postarají. K nejznámějším patří Tabacón Resort. Horká říčka je tu rozvedena do slepých ramen, která tvoří bazény, vany, vodní odpočívadla… a kromě koupání v horké vodě si tu člověk může dopřát i masáže nebo zábaly. Vše pod širým nebem.

A tou Arenal zůstal až do nedávné doby. V letech 1968 až 2010 nebylo dne, kdy by sopka nezakašlala, nezaškytala, neposlala zástupům turistů alespoň malinký pozdrav v podobě pár explozí, několika stružek lávy, obláčků dýmu. V průběhu 40 let se Arenal probojovala mezi nejaktivnější sopky světa a stala se hlavní atrakcí Kostariky.

Foto: ESO travel

Po výbuchu v roce 1968 jsou všechny stavby postavené v uctivé vzdálenosti.

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet…

Vrchol sopky Arenal je obvykle skrytý v mlžném oparu. Ostatně, říká se, že spatřit sopku v celé její kráse, neskrytou za mraky, je malý zázrak. Nicméně sopka Arenal svou denní nedostupnost turistům kompenzovala v noci. Výbuchy – díky různým příměsím extrémně výbušného – magmatu a jeho žhavé představení v podobě potůčků lávy každou noc sledovaly stovky turistů.

Právě v noci byl Arenal nejkrásnější – kontrast temnoty a žhavých uhlíků a lávových potůčků bral dech. A lidé kvůli němu byli ochotní oželet spánek a uprostřed noci se pachtit po značených trasách. Mimochodem, vstup mimo ně správa národního parku striktně zakazovala (a zakazuje je i dnes) – sopka je totiž nevypočitatelná a mimo značené stezky hrozily a stále hrozí i sesuvy půdy.

Kostarika je nejpůsobivější zemí středoamerického regionu: Zlaté žáby a horké vodopády v pralese? Ve Střední Americe je stále co objevovat 

Foto: ESO travel

Užijte si relax v horkých pramenech. V okolí sopky jich jsou desítky.

Jezero Arenal
Jezero Arenal ležící jen kousek od stejnojmenné sopky je největším jezerem v Kostarice. Jeho rozloha je úctyhodná – 124 čtverečních kilometrů. Jezero leží v nadmořské výšce 1798 metrů nad mořem a je jednak zásobárnou pitné vody, ale vody z něj jsou i hnací silou elektrárny. Výlet sem rozhodně stojí za to – z břehů je nádherný výhled na sopku a zážitkem je i okolní divoká džungle.

Od října 2010 je ale s nočním divadlem konec. Arenal se uložila ke spánku. Intenzita vulkanických projevů je výrazně nižší, dlouhé dny i nulová. Tedy těch, které probíhají na povrchu – v hloubce pěti kilometrů to však podle vědců vře jako v pekelném kotlíku. A možná je tenhle klid jen pomyslným klidem před bouří.

Místní jsou ale na případné problémy (snad) připraveni. Poučení z událostí léta 1968 postavili nové domy a celé vesničky v dostatečné vzdálenosti a z dosahu lávových jazyků.

Foto: archiv autora

Poás – další z kostarických sopek, které byste neměly minout.

Horké prameny, luxus i kýč

A turisté? Ti nepřijdou zkrátka ani v období, kdy sopka spí. V jejím okolí je díky procesům v nitru země nespočet horkých pramenů. Kromě krásné přírody, divoké džungle a výhledů na vulkán si tak mohou užít i lázeňské procedury. V okolí sopky je několik „lázeňských“ resortů pod otevřeným nebem. Někde sázejí na přirozené prostředí, jinde se turisty snaží omráčit luxusem…

Geotermální aktivitou je proslulý i novozélandský park Rotorua: Podívejte se na taháky parku Rotorua: Na mýdlový gejzír a šampaňské jezero 

Noční koupání v barevně nasvíceném bazénu s termální vodou a umělým vodopádem je pak trochu rozporuplný zážitek, protože člověk neví, jestli se má tomu ohromnému kýči smát, nebo si ho užívat. A nutno podotknout, že s přibývajícími drinky na baru, který tady samozřejmě také mají, převažuje spíše ta druhá varianta…

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Okruh “Bohatým pobřežím” střední Ameriky objeveným Kryštofem Kolumbem skýtá nepřeberné množství přírodních krás včetně aktivní sopky Arenal. Vydejte se na 10 dní do střední Ameriky!

Vydejte se do Kostariky k moři. Na pobřeží Tichého oceánu tady můžete relaxovat v příjemných hotýlcích a vyrážet na výlety po zemi, která je považována za nejkrásnější ve střední Americe.

Užijte si slunce a pohodu v Mexiku! Pláže Mayské riviéry čekají jen a jen na vás! Na výběr máte z mnoha hotelů – včetně těch nejluxusnějších, které v této oblasti jsou!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o lese sebevrahů, o největších diamantových dolech světa nebo o moderních městech duchů v Číně. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Která z těchto středoamerických zemí vás nejvíc láká?
Guatemala
9,5 %
Belize
2,4 %
Salvador
2,4 %
Honduras
4,8 %
Nicaragua
4,8 %
Kostarika
61,9 %
Panama
14,2 %
Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Kostarika – země vulkánů

V Kostarice je aktuálně šest sopek, které jsou považované za aktivní, a kromě nich ještě navíc 61 dalších, jež jsou považované za sopky dlouhodobě v klidu, nebo už zcela vyhaslé.

Kromě sopky Arenal, která je symbolem Kostariky a místem, kam míří snad každý turista, který do této země dorazí, stojí za zmínku určitě i tyto sopky:

Poás – sopka ležící v centrální části Kostariky, která má nadmořskou výšku 2708 metrů nad mořem. Poslední velká erupce této sopky proběhla v roce 1910, nicméně to neznamená, že zcela spí, občas vyšle sopečný prach až do výšky 250 metrů.

Rincón de la Vieja – sopka, o které se říká, že má už dlouhé roky sopečnou škytavku, která se projevuje neustálými drobnými vývěry plynů a kouře. Výstup na ni je pořádně náročný, ale odměnou je nádherný výhled do okolní krajiny.

Irazú – nejvyšší sopka v zemi, kterou proslavilo jezero bohaté na minerály, jež mění barvu tak, jak se mu to líbí. Jednou je smaragdové, jindy zase tmavě rudé.

Tenorio – sopka vysoká 1916 metrů, která láká na nádherné okolí. V její bezprostřední blízkosti jsou rozesety horké prameny, gejzíry a pak také krásné lesy, které je hřích nenavštívit.

Turrialba – sopka, u které se poslední velká erupce datuje do roku 1866, nicméně nespí úplně. Z jejího nejvyššího kráteru se neustále kouří.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám