Hlavní obsah

Čedžu: Jihokorejská Havaj, kterou střeží tajemní trpaslíci a lemují krásné pláže

Rázem přírody prý připomíná Havajské ostrovy. Ostatně stejně jako Havaj je i jihokorejský ostrov Čedžu lávového původu. Patří k nejoblíbenějším líbánkovým destinacím mezi Jihokorejci a Japonci, Evropa jeho existenci ale dlouho téměř ignorovala. To se ale změnilo 11. listopadu 2011, kdy se Čedžu probojovalo na seznam sedmi přírodních divů planety.

Foto: shinwall.com

Ostrov Čedžu je od listopadu 2011 jedním ze sedmi přírodních divů světa.

Článek

„Jihokorejskou Havaj“, jak se ostrovu Čedžu občas přezdívá, proslavily jak unikátní lávové jeskyně a chodby, tak nádherné pláže, které tady jsou. Označení „Havaj“ tedy není příliš nadnesené. Stejně jako na americké Havaji se tu od hladiny zvedají příkré zelené svahy, stejně jako na Havaji tu člověk může strávit fajn den na krásné pláži a stejně jako na Havaji tu člověk žasne nad přírodními scenériemi, které vytvořila láva.

Nový přírodní div světa

11. listopadu 2011 se obyvatelům ostrova Čedžu bez nadsázky změnil život. Ostrov se totiž probojoval mezi sedm přírodních divů světa, a dostal se tak do hledáčku mnoha cestovních kanceláří. Místní úřady odhadují, že v prvním roce od vyhlášení výsledků se počet turistů, kteří na ostrov dorazili, zvýšil o 70 %. A už to nejsou jen turisté z okolních zemí, ale ve větší míře i Evropané a Američané, kteří jsou často překvapení, že se tu dá prožít i klasická plážová dovolená.

Foto: Sunil Veluvali

Takto nějak vypadají podzemní lávové chodby, které zajistily Čedžu světovou proslulost.

Stručně o ostrově Čedžu
Ostrov Čedžu (nebo také Jeju) je největším jihokorejským ostrovem. Leží asi 130 kilometrů od jižního pobřeží Jižní Koreje a má zhruba půl miliónu stálých obyvatel. Centrem ostrova Čedžu je stejnojmenné hlavní město. Od roku 2007 je na seznamu světového dědictví UNESCO, v listopadu 2011 byl zařazený mezi sedm přírodních divů světa. V obou případech kvůli unikátní přírodě přetvořené vulkanickou činností.

Jednou z nejkrásnějších je prý pláž Čungmun na jižním pobřeží. Podle průvodců ale neuděláte chybu výběrem jakékoli pláže na jihu a jihozápadě ostrova. Písek je obvykle žlutý a velmi jemný, turistů přiměřeně a většinou z Japonska nebo přímo z Jižní Koreje a ceny příznivé. „A pokud vám budou místní ženy nabízet k ochutnání čerstvě uvařené, nebo upečené škeble, pak neváhejte,“ radí průvodci. „Čerstvější mořské plody totiž nikde jinde neobjevíte.“

Foto: qldaccommodation.com

Skřítci Tolharubangové jsou po celém ostrově – chrání vesničky i jednotlivé domy.

Hlavní stavitelé? Vulkány a láva

Hlavně díky plážím a velmi slušnému turistickému servisu je Čedžu nejoblíbenější líbánkovou destinací jihokorejských párů. Nicméně ani pláže, ani hotely mu místo na seznamu přírodních divů světa nevynesly. To, co dělá ostrov Čedžu tak unikátním je právě vulkanickou činností přetvořený reliéf.

Unikátní příroda v dalších článcích:

Dominantou ostrova je sopka Hallasan, která je zároveň se svými 1950 metry nad mořem i nejvyšším bodem celé Jižní Koreje. Poslední velký výbuch proběhl prý v roce 1007 (některé zdroje pak hovoří ještě o jednom menším výbuchu zhruba před osmi sty lety) a jeho pozůstatkem jsou dodnes místa, která pokrývá ztuhlá láva.

Vystoupejte na vrchol sopky!

Cestou na vrchol Hallasanu člověk projde třemi vegetačními pásmy, ve výšce 800 metrů nad mořem překročí pomyslnou hranici národního parku, který tu začíná, a pořádně se zapotí. Odměnou je mu ale pohled na ohromný kráter pokrytý zelení a s jezírkem uprostřed. Mimo to je v okolí hlavního vulkánu dalších 360 malých postranních kráterů – do mnohých se dá dokonce vstoupit.

Foto: gliuoo

To, že je Čedžu vulkanického původu, je vidět na každém kroku!

Kromě cesty na vrchol sopky Hallasan a průzkumu stejnojmenného národního parku, jsou oblíbeným místem výletů i některé z mnoha zdejších vodopádů. Jedním z nejnavštěvovanějších je Čondžion. Cesta k němu ale připomíná spíš účast v průvodu, než příjemnou procházku krásnou přírodou - tolik je všude turistů převážně z Japonska. Cíl pěšího výletu ale stojí za to. A ti, kteří se rozhodnou půjčit auto a vydat se na průzkum nitra ostrova, by neměli vynechat některé z vesniček, jejichž vstupy chrání tajemní mužíci z lávového kamene.

Inzertní sdělení: Vydejte se na průzkum Jižní Koreje!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Unikátní cesta po zemi nabízející pestrobarevné folklórní bohatství, nádherné národní parky, ale i díla spojená s korejskou minulostí. Osm dní plných poznání a zážitků na celý život!

Dva týdny na dalekém východě. Vydejte se za kulturou, která je tak odlišná od naší. Soul, Kjótó, Osaka, Tokio, Jokohama. Velké putování po městech i přírodních skvostech.

Připomeňme si doby kolektivního juchání, vystrojených monumentů i snahy ne­vyčnívat z tvaru. Zájezd do země, kam se cestuje především kvůli současnosti.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o ranči Southfork ze seriálu Dallas, o obřích ruských kolech a o Železnici smrti. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Který z přírodních divů světa je pro vás nejvíc fascinující?
Ostrov Čedžu
9,1 %
Vodopády Iguacu
15,1 %
Podzemní řeka Puerto Princesa
5,6 %
Stolová hora v JAR
6 %
Dračí zátoka
35,6 %
Ostrov Komodo
4,1 %
Amazonie
24,5 %
Celkem hlasovalo 464 čtenářů.

Mlčící strážci ostrova – Tolharubangové

Jsou poznávacím znamením ostrova Čedžu – do lávových kamenů tesaní mužíci Tolharubangové. Není přesně známo, kdy vznikli a kdo je začal tvořit. Dnes jich jsou na Čedžu ale stovky. Chrání vstupy do vesnic, jednotlivé domky, chrámy, svatyně a turisté si jejich zmenšeniny samozřejmě rádi kupují jako suvenýr typický právě pro Čedžu.

Související články

Výběr článků

Načítám