Hlavní obsah

Za léčivými účinky k Mrtvému moři? Tak rychle, pomalu vysychá a mizí

Až na pár velmi odolných mikroorganismů je Mrtvé moře skutečně bez života. Zároveň je kolem něj ale pořádně živo. Za zdejší zázračnou vodou a bahnem jezdili lidé už v době antiky. Pozůstatkem jsou antické pevnosti i města, kde dnes stojí na plážích moderní hotely. Jenže Mrtvé moře závratným tempem vysychá, a tak se za pár let může stát, že hotely nebudou na plážích, ale uprostřed pusté pouště.

Foto: ESO travel

Mrtvé moře obklopuje Izrael, Jordánsko a území Západního břehu Jordánu. Díky unikátním přírodním podmínkám jsou jeho vody jedny z nejslanějších na světě.

Článek

Každý měsíc klesne hladina Mrtvého moře o šest centimetrů, a pokud to tímto tempem půjde i dál, nezbude z unikátní vodní plochy za 35 let vůbec nic. Jen ohromná zasolená pustina. Před nedávnem sice vznikl odvážný plán na vytvoření 180 kilometrů dlouhého kanálu, který by přiváděl vodu ze Středozemního moře, ale odborníci varovně zvedají prst: „Narušení ekosystému by bylo příliš veliké!“

Ne moře, ale jezero

Mrtvé moře klame svým názvem – není totiž mořem, ale „jen“ slaným bezodtokým jezerem. Hlavním zdrojem vody je řeka Jordán, která do něj ústí na severu, a občasné toky zvané vádí. Žádný tok z něj nevytéká – i tak se ale jeho plocha zmenšuje. Výpar je tady obrovský a vody z Jordánu kvůli umělému zavlažování ubývá.

Foto: ESO travel

Voda Mrtvého moře má blahodárné účinky, takže se v ní lidé „máchají“ od rána do večera.

Přijít o Mrtvé moře by ale znamenalo přijít i o jeho zázračné účinky. Voda, která je desetkrát slanější než voda Středozemního moře, je tak hustá, že se v ní člověk vznáší jako ve stavu beztíže. Ohromné množství minerálů zase působí na pleť, na léčbu metabolických poruch nebo na revma. A říká se, že i na psychiku. Člověk je tady prý působením jódu a bromu klidnější a uvolněnější a nemá údajně potřebu se hádat.

V hlavní roli voda:

Spálíte se tady později

Velmi nízká poloha místa (Mrtvé moře je nejnižším nezakrytým bodem na planetě, leží 120 metrů pod úrovní hladiny světového oceánu) navíc „oslabuje“ sluneční paprsky. K tomu, aby se člověk spálil, je tu potřeba mnohem delší doba. Což sice neocení chroničtí chytači bronzu, ale kvitují to kožní lékaři.

Foto: archiv autora

K dispozici jsou i bazény se sladkou vodou, v nich ale tráví lidé jen minimum času, na pláž je to totiž pár metrů.

Nejznámějším letoviskem jsou lázně Ajn Gedi, které v jinak pusté a šedivé krajině působí jako zjevení. Moderní lázeňské domy, zeleň a upravené mořské břehy, kam každé ráno nákladní automobil naveze hromadu černého léčivého bahna, kterým se turisté potírají. Samo o sobě prý tlumí bolest, v kombinaci s koupelemi potom blahodárně působí na všechny kožní problémy.

Do letovisek na jih

V jižní části Mrtvého moře leží další dvě velká letoviska – Neve Zohar a Ein Bokek spojená asi tři kilometry dlouhou plážovou kolonádou. Ein Bokek je větší s delší historií – první domky tady stály už v době, kdy oblast ovládali Římané. Hotely a léčebné kliniky, kde si člověk může zaplatit klasický lázeňský pobyt s lékařským dohledem, lemují vysoké hory a suchá vegetace.

Foto: ESO travel

Ein Bokek je luxusní letovisko s kvalitními hotely i službami.

Cesta do Neve Zohar podél pobřezí trvá asi půl hodinky. Tady si člověk může zajít do muzea, které mapuje historii (voda z Mrtvého moře se používala např. při mumifikaci egyptských mumií) i přítomnost Mrtvého moře a jeho okolí, nakoupit pár tematických suvenýrů v obchodech nebo se vydat k ruinám dvou antických pevností – Nahal Zohar a Metzad Zohar.

Ideální je tuto cestu podniknout v den, kdy je obloha pod mrakem – což ale může být problém. Slunečních dnů je tady totiž 330 do roka.

Inzertní sdělení: Dovolená (nejen) u Mrtvého moře

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Izraele a okolí:

Vydejte se na týden k Mrtvému moři a nechejte se hýčkat! Stačí si jen vybrat některý z hotelů a užívat blahodárné účinky, které má místní voda, bahno a dost možná i vzduch!

Objevte svatou zemi, z níž vzešla velká náboženství i kulturní tradice. Poznejte základ naší civilizace. Golanské výšiny, Betlém, Jeruzalém a na závěr odpočinek na pobřeží Mrtvého moře.

Skvělá cesta po historii civilizace, nejvýznamnější židovské památky, novodobé divy světa jako Petra, římské klenoty architektury, pouště a beduíni.

Čtěte dále: 

Dále si můžete přečíst o záhadách Velikonočního ostrova, o Andalusii nebo o indonéských ostrovech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Věříte v "zázračné" účinky Mrtvého moře?
Ano, ve všechny uvedené.
64,1 %
Ano, ale myslím, že se přeceňují.
32,1 %
Ne, myslím, že s vážnými problémy nepomůže.
3,8 %
Celkem hlasovalo 895 čtenářů.

Floating – domácí Mrtvé moře

Účinky vody, která je v Mrtvém moři, jsou natolik výjimečné, že se dnes uplatňují i ve wellness. Takzvaný floating je procedura, kdy je člověk uzavřený do speciální nádoby s tekutinou, která je stejně hustá a stejně slaná jako voda v Mrtvém moři.

Člověk se tak dostaně téměř do beztížného stavu, který je tak typický pro koupání v „opravdovém“ Mrtvém moři. Floating má velmi podobné účinky na pohybový aparát, nicméně třeba soli a další minerální látky, které obsahuje „pravé“ moře nedokáže tak perfektně nasimulovat.

Nehledě na to, že zážitek z koupele na „širém“ moři a ve speciální floatingové vaně se vůbec nedá srovnávat.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám