Hlavní obsah

Kavkaz si vás učaruje majestátními scenériemi a nízkými cenami

Na Kavkaze přistál Noe, vyrostlo město Jerevan a narodil se Stalin. Tato legendami obestřená oblast je turisty neprávem podceňovaná. Přitom skrývá krásná zákoutí vytvořená přírodou i lidmi. Zatímco vám dramatické scenérie svahů Kavkazu vezmou dech, z některých míst bude stále dýchat historie.

Článek

Na cestě po Kavkaze vás čeká víc památek světového kulturního dědictví, než byste čekali. Jeho nádherná krajina byla jednou z kolébek křesťanství i rodištěm „muže z oceli“. Do turisty neobjevené oblasti Kavkazu se zatím vydávají jen dobrodruzi, kteří si tu ale přijdou na své. Majestátný Kavkaz skrývá nejen nezapomenutelné scenérie, ale i místa opředená legendami a tajemstvím.

Kavkazské země jako Ázerbájdžán, Gruzie nebo Arménie začínají postupně využívat potenciál, se kterým mohou uspokojit nejen dobrodruhy ale i běžné turisty. Díky neponičené přírodě, historickým místům i nízkým cenám se před Kavkazem za chvíli začne třást leckterá evropská památka.

Kavkazská Paříž

Kavkazské pohoří leží mezi Kaspickým a Černým mořem, na západě začíná na Tamanském poloostrově, na východě ho zakončuje poloostrov Ašperonský, kde leží hlavní město Ázerbájdžánu – Baku. Tomu se někdy pro jeho krásu a věhlas přezdívá Paříž Kavkazu. Přestože je jedním z nejvýznamnějších ropných měst na světě, ohromí zachovalostí památek ve starém městě, které je zapsáno na seznamu UNESCO. Spolu s místní dominantou – Věží panny, která je nefotografovanějším objektem města.

Kavkazské kopce ale nejsou po prohlídce Baku s nabídkou pamětihodností zdaleka u konce.Západně od Baku je Gobustan (další památka ze seznamu UNESCO) nebo mytické místo Yeddi Gumbaz. Jde o slavnou sedmici hrobek, z nichž neporušené zbývají už jen tři. A ještě západněji začíná Gruzie. V historii zkoušená země, která dnes otevírá dveře turistům z celého světa.

Ázerbajdžánci jí zdravě a chutně
Ázerbájdžánská kuchyně by měla být zařazena na seznam světového kulinářského dědictví. Vysoký podíl ovoce, zeleniny a koření dělá z jídel tamní kuchyně chuťové zážitky, které potěší i nejzkušenější gurmány. Ne náhodou se ázerbájdžánská populace dožívá vysokého věku – kromě příznivého podnebí za to vděčí i kvalitní a pravidelné stravě.

Stalinův domov

Gruzínské hlavní město Tbilisi leží pod střední částí Kavkazu už přibližně 1500 let. Dominuje mu kopule z 12. a 13. století, jejíž stín dopadá i na lázeňské domy, které byly po staletí cílem ruské smetánky. Navštívili je takoví velikáni jako Alexandr Sergejevič Puškin nebo Lev Nikolajevič Tolstoj.

Top památkou na gruzijském Kavkaze je potom starobylé město Mccheta, které patří mezi nejdůležitější náboženská místa v zemi. Kostel Džvari se tyčí nad ním i nad soutokem řek, které Mcchetou protékají.

Západněji na Kavkaze navštěvují turisté městečko Gori. Kromě mohutné pevnosti, která se tyčí nad městem, je sem láká ještě Stalinovo muzeum, které mapuje jeho život od chvíle, kdy v Gori začal, až do března roku 1953, kdy skončil. Nedaleko města je komplex kamenných ulic, domů, kostelů, tunelů a vodních nádrží, které patří ke skalnímu městu Uplistsikhe. Ze 700 jeskyní je jich však přístupných jen něco přes čtvrtinu.

V Jerevanu zvedněte oči k Araratu

Stejně jako severní Kavkaz, má i jeho střední část co nabídnout. Střední Kavkaz, do kterého zasahuje severní část Arménie, zdobí dva světově významné kláštery – Sanahin a Haghpat. Architektonické komplexy obou klášterů patří k nejvypracovanějším dílům středověké arménské architektury. Jejich význam je ale i v historii, kdy Sanahin sloužil jako důležité literární a vzdělávací centrum.

A pak je tu Jerevan - Češi ho pravděpodobně budou znát spíše jako domovinu slavného „rádia“, což ale Jerevanu křivdí. Město bylo vybudováno kolem pevnosti, která tu stála téměř osm století před naším letopočtem. Nedaleko něj se mezi dalšími horami a kopci Kavkazu tyčí bájná hora Ararat, kde podle Bible přistál Noe se svou archou. Nejkrásnější pohled na ní je právě z Jerevanu.

Čtěte dále:

Dominanty východní Austrálie, ostrov lásky Tahiti, deset nej Dominikánské republiky nebo třeba tipy, jak ušetřit na dovolené do Mexika - to je jen stručný výčet aktuálních článků z rubriky Exotika. Jejich kompletní přehled najdete na hlavní stránce.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Kavkaz a do okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Kavkaz a do okolí:

Ve třinácti dnech strávených na Kavkaze poznáte, že divoká příroda a zachovalá města nabízí víc, než by jste čekali.

Objevte krásy bývalé Perské říše, pohostinnou a přátelskou zemi, která je v očích západu nedoceněná.

Absolvujte cestu historií civilizace. Uvidíte skalní město Petra, arabské Švýcarsko, Baalbek, poušť a beduíny.

Anketa

Které z těchto míst byste chtěli navštívit?
Město Baku se Širvanšahovým palácem a Věží panny
7,5 %
Historický monument Mccheta
5,9 %
Kláštery Sanahin a Haghpat
33 %
Klášter Gerhard a horní část údolí Ararat
15,3 %
Stalinovo rodiště Gori
5,6 %
Město Jerevan
32,7 %
Celkem hlasovalo 321 čtenářů.

Praktické informace pro cestu na Kavkaz

Vstup do kavkazských zemí

Pro vstup do Ázerbájdžánu je vyžadováno vízum, které uděluje konzulární úsek Velvyslanectví Ázerbájdžánu v Praze. Vyřízení trvá obvykle pět až deset dní. Seznam dokumentů potřebných pro udělení víza najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

Gruzie vízovou povinnost pro občany České republiky zrušila. Arménie ji stále má a vízum lze získat buď na zastupitelských úřadech nebo při přechodu hranic (i na letišti v Jerevanu). Arménské ministerstvo zahraničí na svých stránkách nabízí možnost získat vízum přes internet.

Doprava

Lety do kavkazských zemí vedou většinou přes Moskvu nebo Istanbul – v Arménii přistává nejvíce letů v Jerevanu, v Ázerbájdžánu v hlavním městě Baku a na letišti v Tbilisi přistane nejvíce lidí, kteří cestují do Gruzie.

Měny

Platidly kavkazských zemí jsou gruzínské lari (přibližně 10 až 15 korun), arménský dram (sto dramů za přibližně čtyři až pět korun) a ázerbájdžánský manat (24 korun za jeden).

V kavkazských republikách je obecně levněji než u nás. Jízda metrem v Tbilisi vyjde v přepočtu přibližně na 5 korun, i když ceny stále stoupají. Dvoulitrová láhev Coca-coly stojí v Gruzii okolo dvou lari. Arménie a Ázerbájdžán jsou sice dražší než Gruzie, přesto jsou ceny znatelně nižší než v České republice. V místních směnárnách mění eura a dolary.

Památky UNESCO na Kavkaze

Azerbajdžán

Azerbajdžán - Opevněné město Baku se Širvanšahovým palácem a Věží panny.

Azerbajdžán - Opevněné město Baku se Širvanšahovým palácem a Věží panny. - Gobustan – místo, kdy bylo nalezeno víc než 6000 artefaktů, nástrojů a kamenů z doby železné vyzdobených kresbami průběhu lovu a tanečních rituálů.

Azerbajdžán - Opevněné město Baku se Širvanšahovým palácem a Věží panny. - Gobustan – místo, kdy bylo nalezeno víc než 6000 artefaktů, nástrojů a kamenů z doby železné vyzdobených kresbami průběhu lovu a tanečních rituálů.Gruzie

Azerbajdžán - Opevněné město Baku se Širvanšahovým palácem a Věží panny. - Gobustan – místo, kdy bylo nalezeno víc než 6000 artefaktů, nástrojů a kamenů z doby železné vyzdobených kresbami průběhu lovu a tanečních rituálů.Gruzie - Katedrála Bagrati a klášter Gelati

Azerbajdžán - Opevněné město Baku se Širvanšahovým palácem a Věží panny. - Gobustan – místo, kdy bylo nalezeno víc než 6000 artefaktů, nástrojů a kamenů z doby železné vyzdobených kresbami průběhu lovu a tanečních rituálů.Gruzie - Katedrála Bagrati a klášter Gelati - Historický monument Mccheta

Azerbajdžán - Opevněné město Baku se Širvanšahovým palácem a Věží panny. - Gobustan – místo, kdy bylo nalezeno víc než 6000 artefaktů, nástrojů a kamenů z doby železné vyzdobených kresbami průběhu lovu a tanečních rituálů.Gruzie - Katedrála Bagrati a klášter Gelati - Historický monument Mccheta - Horní Svaneti

Azerbajdžán - Opevněné město Baku se Širvanšahovým palácem a Věží panny. - Gobustan – místo, kdy bylo nalezeno víc než 6000 artefaktů, nástrojů a kamenů z doby železné vyzdobených kresbami průběhu lovu a tanečních rituálů.Gruzie - Katedrála Bagrati a klášter Gelati - Historický monument Mccheta - Horní SvanetiArménie

Azerbajdžán - Opevněné město Baku se Širvanšahovým palácem a Věží panny. - Gobustan – místo, kdy bylo nalezeno víc než 6000 artefaktů, nástrojů a kamenů z doby železné vyzdobených kresbami průběhu lovu a tanečních rituálů.Gruzie - Katedrála Bagrati a klášter Gelati - Historický monument Mccheta - Horní SvanetiArménie - Kláštery Sanahin a Haghpat

Azerbajdžán - Opevněné město Baku se Širvanšahovým palácem a Věží panny. - Gobustan – místo, kdy bylo nalezeno víc než 6000 artefaktů, nástrojů a kamenů z doby železné vyzdobených kresbami průběhu lovu a tanečních rituálů.Gruzie - Katedrála Bagrati a klášter Gelati - Historický monument Mccheta - Horní SvanetiArménie - Kláštery Sanahin a Haghpat - Katedrála svaté církve Echmiadzin a zřícenina mohutné katedrály Zvartnots

- Klášter Gerhard a horní část údolí Ararat.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám