Hlavní obsah

Přestavět letadlo, vybrat nejluxusnější hotely: Jak se plánuje milionářská cesta kolem světa?

Když Španělé poprvé obepluli svět, trvalo jim to tři roky. A velká část z nich při této cestě zemřela. V 80. letech 20. století byli dva studenti na cestě kolem světa 14 let. Jeli totiž na kolech. Dva roky bude trvat cesta dvěma českým dobrodruhům, kteří vyrazili okolo světa ve škodovce na začátku září. Jsou ale i jiné způsoby. V únoru z Česka už počtvrté odstartuje cesta okolo světa soukromým letadlem. A je o ni obrovský zájem.

Foto: ESO travel

Jednou z deseti destinací, které jsou na programu cesty kolem světa, je i ostrov Bora Bora ve Francouzské Polynésii.

Článek

Dříve to byla cesta, u které byl nejistý návrat. Vždyť Fernando Magallanes se z první cesty okolo Země vůbec nevrátil, zahynul na Filipínách a nedočkal se návratu jediné z pěti lodí, které na cestu vypluly, zpět do přístavu.

Dnes už člověku o život nejde. Jen si může tuto pouť zkomplikovat. Na cestě kolem světa jsou tak dva Češi v oktávii, kteří jedou bez doprovodného vozidla a návrat plánují za dva roky. To Petr Hirsch vyrazil v červnu 2014 okolo světa pěšky. Pravidelně se sice bude vracet domů, ale i tak má svou pouť rozplánovanou na dvacet let.

Kolem světa soukromým letadlem za 25 dní

Jde to ale mnohem pohodlněji. V roce 2012 z Česka poprvé odstartovala unikátní cesta kolem světa soukromým letadlem. Ta má za sebou tři ročníky, v únoru z pražské Ruzyně odstartuje letadlo počtvrté. A zdá se, že stejně jako v předchozích letech bude do posledního místa vyprodané.

„Původně tento koncept vznikl ve Spojených státech a my jsme se jím inspirovali,“ říká k tomu Hynek Špinar z cestovní kanceláře ESO travel. „Měli jsme trochu obavy, jestli je Česko na takový produkt připravené, ale byli jsme příjemně překvapení. Zatím se nám podařilo všechny cesty vyprodat.“

Žádné celebrity, ale manželské páry

Míst v upraveném, původně 189místném boeingu je přitom 64. Což není málo. A nízká není ani cena této unikátní cesty, která trvá 25 dní a má deset zastávek (které najdete v bočním sloupci). Ta se pohybuje pod hranicí osmi set tisíc korun pro jednoho. „Zakládáme si na diskrétnosti, nicméně můžu říct, že s námi nelétají žádné excentrické celebrity a osoby, které člověk zná z veřejného života,“ popisuje Špinar. „Často jde o manželské páry mezi padesáti a šedesáti lety. Jeli s námi i rodiče s dospělými dětmi. Občas někdo vyrazí i sám a během cesty se spřátelí.“

Jak vypadaly předchozí ročníky?

Obvykle jde o majitele firem, kteří intenzívně pracují a chtějí i stejně intenzívně odpočívat. V co nejkratším čase toho vidět co nejvíc a zároveň mít během cestování maximální komfort. Což tato cesta splňuje. „Připravujeme ji v týmu osmi až deseti lidí víc než rok dopředu,“ přibližuje Hynek Špinar. Hotely jsou vždy ty nejlepší, které v oblasti jsou, a obvykle jsou vybírané osobně.

Největší taháky i utajené klenoty

Destinací je celkem deset a v každé cestovatelé prožijí dva až tři dny. Prý je to dostatečný čas pro to, aby nasáli atmosféru a poznali to nejzajímavější na konkrétním místě. V programu jsou jak cestovatelské „pecky“, které jsou celosvětově známé – jako jsou Uluru nebo ostrov Bora Bora –, tak místa méně známá, kam patří například neprávem opomíjený javánský Borobudur nebo vinařská oblast Mendoza v Argentině.

A v neposlední řadě i místa, která chce spousta lidí spatřit na vlastní oči, ale cesta z Česka až k nim trvá desítky hodin a komplikuje ji několik dlouhých přestupů. Takové jsou třeba Velikonoční ostrov nebo Panamský průplav. A tady vidí Hynek Špinar další výhodu podobně řešené cesty. „Cesta je naplánovaná tak, že přelety trvají v průměru šest hodin. A to i na odlehlý Velikonoční ostrov. Vlastně je to dovolená, kde vy nečekáte na letadlo, ale letadlo čeká na vás.“

V dalších letech nejspíš přibude Afriky

Stálicí v programu je Francouzská Polynésie, kde je zastávka těsně po polovině cesty. Místo, kde se nabírají síly na další cestování. V dalších letech je v plánu do cesty zařadit některou z afrických destinací. A v přáních klientů je i některá z destinací s krátkou turistickou sezónou – jako je třeba Aljaška nebo Grónsko. Naplánovat trasu ke spokojenosti všech klientů tak není jednoduché.

Nejexkluzivnější destinace z programu se podle Špinara nedá určit. „Každá má něco do sebe. Můžu ale říci, že to hlavní kouzlo z celé cesty přichází těsně po návratu, kdy se všechny jednotlivé střípky spojí v jednu velkou mozaiku a lidé pak z této cesty intenzívně žijí ještě několik měsíců poté.“

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi na cestu kolem světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních poznávacích zájezdů:

25 dní, deset zastávek a přítomnost cestovatele Jiřího Kolbaby. Splňte si svůj sen a prožijte životní dovolenou. Nadstandardní servis, vlastní speciálně upravené letadlo, zkušení průvodci a hlavně – lokality, které svou krásou berou dech. Vydejte se na nejlepší dovolenou svého života!

Vyplujte do nejlepších destinací planety na luxusní lodi Costa Luminosa. Tohle město na vlnách bude vaším domovem na více než tři měsíce. A během nich navštívíte ta nejzajímavější místa – Buenos Aires, Sydney, Auckland, Dubaj, Alexandrii, Řím nebo Barcelonu. A spoustu dalších!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o městech duchů v Číně, o tom, jak ušetřit v New Yorku nebo o obrovských diamantových dolech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Lákalo by vás vyrazit na podobnou dovolenou?
Ano, uvažuji o podobné dovolené.
7,7 %
Ano, ale finance chybí.
79,3 %
Ne, je to na mě příliš hektické.
8,7 %
Ne, nelíbí se mi destinace.
4,3 %
Celkem hlasovalo 208 čtenářů.

Cesta kolem světa soukromým letadlem

První dovolená, kde vy nečekáte na letadlo, ale letadlo čeká na vás. Tak by mohl znít podtitul unikátního zájezdu, který na konci února 2015 z Česka odstartuje už počtvrté. V itineráři tohoto zájezdu je 10 zastávek.

A každá sama o sobě stojí za to!

  • Negril, Jamajka – letovisko s plážemi, které pokrývá prachový bílý písek. A pozor, prý právě tady žil slavný kapitán Morgan!
  • Panamský průprav, Panama – technický zázrak a jedna z nejkrvavějších staveb lidské historie. Jedna z nejdůležitějších staveb planety.
  • Rio de Janiero, Brazílie – pyšní se označením nejkrásnějšího města světa. Symbolem je slavná socha Ježíše Vykupitele. Slavná je i Cukrová homole nebo stadion Maracaná.
  • Mendoza, Argentina – zelená oáza pod vrcholky zasněžených And. A také srdce vinařství v celé Argentině. Vinobraní tady stojí za to!
  • Velikonoční ostrov, Chile – jedno z nejodlehlejších míst světa, které proslavily tajemné sochy moai. A právě ty jsou největší atrakcí ostrova.
  • Nová Kaledonie – nepříliš známá, ale o to zajímavější exotická destinace. Mnozí ji označují za dosud neobjevenou perlu jižních moří.
  • Uluru, Austrálie – nejslavnější monolit světa a symbol Austrálie. Leží ve středu kontinentu a většina Australanů ho na vlastní oči nikdy neviděla.
  • Borobudur, Indonésie – největší buddhistická svatyně světa, na které v době jejího vzniku pracovalo až 45 000 dělníků. I dnes bere dech.
  • Hoi An, Vietnam – plážová letoviska jihovýchodní Asii nejsou jen v Thajsku! Vietnam nabízí služby na špičkové úrovni. A navíc zážitek ze zdejší kultury.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám