Hlavní obsah

Kam utéct před globalizací? Do tajemného Bhútánu, země hřmícího draka

Malé království na úpatí velehor, země hřmícího draka skrytá v Himalájích, to je Bhútán – svérázná a nedotčená země, která své hranice turistům otevřela celkem nedávno. Ti tak mohou konečně nahlédnout do dokonale zakonzervované bhútánské kultury a na památku si s sebou domů přivézt i trochu jejich štěstí.

Foto: Babasteve

Chrámy, kláštery i pevnosti jsou rozesety po celém Bhútánu.

Článek

Bhútán se vždy tak trochu stranil okolnímu světu. Až v roce 2011 navázal styky s řadou zemí, mezi kterými byla i Česká republika. Do té doby se země diplomaticky stýkala pouze s hrstkou ostatních států světa. V historii Bhútánu svou roli sehrál Tibet, Čína, legendární Východoindická společnost, Velká Británie i Indie. Jistou uzavřenost vůči ostatním zemím tak Bhútánu nelze příliš vyčítat.

Zatímco jeho dávná historie se psala v duchu nejrůznějších tahanic, ta novodobá se nese ve znamení zvláštností – třeba otroctví zde bylo zrušeno až v šedesátých letech minulého století, zahraniční pořady smí Bhútánci v televizi sledovat teprve třináct let a v roce 2008 se stalo nevídané – oblíbený král se dobrovolně vzdal moci a předal ji parlamentu.

Raději byste vyrazili na cestu kolem světa? Jedna expedice zrovna začala. Více čtěte v článku Unikátní cesta kolem světa za 24 dní začíná: První zastávka - Svatá Lucie.

Foto: LeRoy

Jako mnoho asijských zemí i Bhútán hraje všemi barvami.

Pro zemi, která z jedné strany sousedí s obrovskou Čínou a z druhé s lidnatou Indií, má velký potenciál k zlepšení životní úrovně (a i k jistému sebeprosazení) turismus. Místní vláda si proto vytyčila nesnadný úkol – přivítat v zemi větší počet cestovatelů a zároveň uchránit její globalizací nedotčený ráz, který je sem všechny láká.

Bhútán vs. svět – 3:0
Zatímco v ostatních zemích je nejoblíbenějším sportem fotbal, hokej nebo basketbal, v Bhútánu si rádi zastřílí z luku. Zatímco jinde se na prodeji tabáku a cigaret vydělávají nekřesťanské peníze, v Bhútánu je jejich prodej přísně zakázán a i když se v ostatních zemích světa měří bohatství v hrubém domácím produktu, v Bhútánu raději počítají hrubé domácí štěstí.

Mnoho skeptiků se ale domnívá, že je to úkol nesnadný, ne-li zcela nesplnitelný. Proto by bylo nejlépe vyrazit do Bhútánu co nejdřív, a poznat tak dosud netknuté vesničky a městečka zasazené do horských údolí i zachovalé tradice pevně zakořeněné v každodenním životě místních.

Foto: laihiu

Mnoho bhútánských zákoutí připomíná filmové kulisy.

Pevnost jako škola i tradiční lékařství

Na cestě po Bhútánu nesmí nikdo minout jeho metropoli Thimphu, sympatické městečko, které se krčí v jednom z mnoha bhútánských údolí. Nikdo tady nikam nespěchá, místní jsou přátelští a pohostinní.

Turisty tady zajímá především Národní knihovna s ojedinělou sbírkou tradičních rukopisů na palmových listech, lékařský ústav, kde se dodnes učí tradiční metody nebo školu malířství buddhistických thangk. Nedaleko Thimphu leží i jedna z nejstarších pevností, Simthoka Dzong, jejíž historická budova dnes jako univerzita slouží akademickým účelům.

Vydejte se za exotikou prostřednictvím dalších článků:

Paro s dřevěnými domky

Zhruba hodinu cesty na západ od Thimphu leží kouzelné městečko Paro. Místní malebné dřevěné domky s obchody nebo hospůdkami začíná doplňovat moderní zástavba. Nicméně tenhle kontrast není to nejdůležitější, co sem cestovatele láká. Jejich cílem je spíše slavné údolí Paro, které patří k nejkrásnějším v celém Bhútánu.

Foto: Babasteve

Okouzlující směs krásné architektury a nedotčené přírody je Bhútánskou specialitou.

Terasovitá pole, jabloňové sady, vrby lemující cesty k malým farmám nebo chrámům jsou jako z jiného světa. Údolí Paro je bhútánskou zemědělskou zásobárnou, a místní si proto žijí lépe než v jiných koutech země. Pozná se to mimo jiné i tak, že vyměnili dřevěné střechy za kovové. Díky jedinečné přírodě sem každoročně jezdí i mnoho nadšenců pro trekking – Paro je totiž startovním místem pro mnoho zajímavých túr různých obtížností.

Ať už Bhútán navštívíte jen jako zastávku na delší cestě po Asii nebo bude země hřmícího draka vaším jediným cílem, určitě vás v ničem nezklame. Je to pohádkové království, které se snaží spojit to nejlepší ze současnosti i z minulosti – vzdělanost a rostoucí prosperitu s tradicemi a jedinečnou kulturou. Jestli se to může někomu podařit, tak právě Bhútáncům.

Čtěte dále v rubrice Exotika:

Přečtěte si také o nádherné Dračí zátoce, romantice na Fidži nebo unikátních Čokoládových horách. Přehled všech doposud vydaných článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Vydejte se do Bhútánu!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vydejte se na cestu po asijských zemích, které se mohou chlubit nedotčeným kulturním dědictvím a poznejte na vlastní kůži, jak čas zpomalí.

Na jedné cestě poznáte dvě rozdílné země a jejich kontrasty. Navštivte Peking, Velkou čínskou zeď, hrobky dynastie Ming nebo tibetskou Lhasu.

Za týden poznáte to nelepší z Indie, navštívíte Staré i Nové Dillí, starobylou Ágru, populární Tádž Mahal a mnoho dalšího.

Autor: Petra Novotná & Tomáš Cikán

Anketa

Je Bhútán země, kde si umíte představit poznávací dovolenou?
Ano, myslím si, že toho má spoustu co nabídnout.
87,3 %
Ano, ale jedině v rámci organizovaného zájezdu.
7,1 %
Ne, Bhútán mě vůbec neláká.
5,6 %
Celkem hlasovalo 575 čtenářů.

Bhútánská nej:

Tygří hnízdo

Klášter na úpatí vysoké hory je nedaleko města Paro. Svou zachovalou buddhistickou architekturou přitahuje turisty jako magnet o to více, že leží ve výšce 3 120 metrů nad mořem.

Drukgyel Dzong

Je památná pevnost rovněž nedaleko Para. Bhútáncům se tady podařilo odrazit útok z Tibetu. Pod pevností leží malá vesnička s typickými domky.

Východ Bhútánu

I nedotčený Bhútán má své modernější a zastaralejší části. Pokud se tedy chcete vydat do kraje téměř netknutého jakýmikoli moderními vymoženostmi, pak zamiřte na východ.

Praktické informace pro cestu do Bhútánu

Hlavním městem Bhútánu je padesátitisícové Thimphu, v celé zemi žije necelých 700 tisíc obyvatel. Rozlohou se země přibližuje Estonsku nebo Dominikánské republice. Státním zřízením je Bhútán konstituční monarchií včele s králem Džigme Wangčhungem. Převládajícím náboženstvím je buddhismus, který následuje hinduismus.

Víza a povolení

Každý návštěvník Bhútánu musí mít vízum (čtrnáctidenní stojí 20 dolarů), které dostane po příletu do země. Je však nutné o něj zažádat 30 dní předem a do peněženky si připravit dvě fotografie.

Bhútán je vůči turistům velmi opatrný a ti sem tedy mohou přijet pouze na pozvání vlády nebo v organizovaných skupinách s oficiálním průvodcem.

Přístupné jsou jim pak Paro a Thimpu, ostatní území Bhútánu mohou navštívit pouze se speciálním povolením, které zprostředkuje cestovní kancelář.

Let

Do Bhútánu (na letiště v Paru) se dá doletět z Indie, Nepálu, Bangladéše nebo Thajska, z Číny však přicestovat nelze.

Zdraví

Doporučuje se očkování proti hepatitidě typu A, tetanu nebo břišnímu tyfu a podobně.

Měna

Bhútánskou měnou je ngultrum rozdělený na 100 chetrumů, platit se dá ale také indickými rupiemi. Bez problémů by měla být výměna amerických dolarů ve směnárnách v hotelích nebo v jedné z poboček Bank of Bhutan.

Jazyk

Místní obyvatelé zejména mladší generace dobře ovládají angličtinu.

Více informací o cestování do Bhútánu na adrese Ministerstva zahraničí ČR.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám