Hlavní obsah

Za nejslavnější pláží Maspalomas se vydejte na Kanárské ostrovy

V Atlantském oceánu jen nějakých sto kilometrů od břehů Afriky leží Kanárské ostrovy. Skupinka sedmi velkých a několika menších ostrovů, které se od sebe navzájem často liší jako den a noc. Zatímco Tenerife si vysloužilo přezdívku „ostrov věčného jara“, Lanzarote zase v turistech evokuje krajinu na Marsu. I přes velkou rozdílnost ale mají všechny ostrovy jedno společné – místní hotely patří k evropské špičce.

Článek

Pokračujeme v seriálu o exkluzivních středomořských dovolenkových oblastech a po minule probíraných ostrovech Kos a Santorini se tentokrát vydáváme na atraktivní Kanárské ostrovy. Nejnavštěvovanější, ale zároveň nejdražší z celé sedmičky hlavních ostrovů jsou Gran Canaria a Tenerife, na paty jim šlape ještě romantické Lanzarote. Fuerteventura pak láká hlavně milovníky windsurfingu. Zbylé tři, La Gomera, La Palma a El Hierro, už turisty příliš netáhnou. „Minimálně jednodenní výlet si ale zaslouží,“ shodují se místní.

Gran Canaria – duny jako na Sahaře

Na výsluní zájmu turistů se nicméně hřeje ostrov Gran Canaria. Pláží je tady ke sto šedesáti, šest z nich dokonce získalo modrou vlajku EU, která je zárukou té nejvyšší čistoty a kvalitních služeb. Tou nejslavnější je pláž Maspalomas. Paradoxně kvůli tomu, že pláž ani nepřipomíná.

Písečné duny, které se několik kilometrů dlouhou pláží táhnou, mají výšku i třicet metrů. „Spíš než jako na pláži si připadáte jako uprostřed Sahary,“ tvrdí turisté. Jen s tím rozdílem, že pár metrů od vás šumí modré moře…

Kanáry podle kanára?
Přemýšleli jste někdy nad tím, kde se vzal název Kanárských ostrovů? Pokud jste tipovali, že název dostali podle drobného opeřence, pak jste na omylu. Jméno je odvozené od latinského názvu pro psa, který zni „canis“. Podle legendy totiž ostrovy hlídali právě dva velcí psi. Připomínkou toho je socha dvou sedících psů na náměstí Sv. Anny v hlavním městě Las Palmas.

Oficiálně pláž Maspalomas spadá pod luxusní turistickou zónu Meloneras. Náročná klientela, která se nespokojí se standardem, ale chce od dovolené na Kanárských ostrovech něco víc, prý míří právě sem. V pečlivě udržovaných zahradách u hotelů tak šumí umělé vodopády, soukromí poskytují lidskou rukou vytvořené jeskyně a když se vyráží na nákup, tak jedině proskleným hotelovým výtahem, který končí na nákupní promenádě.

Karibik kousek od břehů Afriky

Ostatně uměle vytvořená byla i pláž Playa Amadores nedaleko střediska Puerto Rico. Světlý a jemný písek navezený do chráněného zálivu, společně s vysázenou florou a modrou mořskou hladinou, by měly v turistech vyvolat pocit, že jsou v Karibiku. A prý se to i celkem daří – soudě tedy podle toho, kolik na ní každý den zamíří lidí.

Kromě polehávání na pláži můžete na ostrově Gran Canaria vyrazit na turistickou túru do vnitrozemí. Nebo do muzea Kryštofa Kolumba v hlavním městě Las Palmas. Dům, ve kterém místní obyvatelé artefakty týkající se slavného mořeplavce shromáždili, se jmenuje Casa de Colón a Kryštof Kolumbus v něm skutečně jednu noc strávil.

Věčné jaro na Tenerife

I Tenerife se může pyšnit několika nej. Je ze všech Kanárských ostrovů největší a rozhodně i nejzelenější. Díky klimatu, které přeje opalování a koupání po většinu roku, se mu přezdívá ostrov věčného jara. Většina ubytovacích kapacit je na jižním pobřeží. Na tom západním totiž nenajdete nic kromě příkrých srázů, nepřístupných zátok a divoké vegetace. Turisté sem ale vyrážejí na výletních lodí za pozorováním velryb a hravých delfínů.

Až na vrchol Pica del Teide
Hora Pico del Teide na Tenerife není se svými 3718 metry jen nejvyšší horou Kanárských ostrovů, ale zároveň nejvyšší horou celého Španělska. Cestu je možné absolvovat kabinkovou lanovkou pro 28 osob, popřípadě vyrazit po svých. Jen pozor na to, že pro výstup až na samotný vrchol je potřeba mít povolení od místních úřadů. Jinak pro vás cesta skončí v nadmořské výšce 3555 metrů u horní stanice lanovky.

Naproti tomu jih tepe turistickým životem. V hlavním středisku ostrova přístavu Puerto de la Cruz turisty pohltí španělská atmosféra a zároveň okouzlí historické centrum, které je zapsané na seznamu UNESCO. Místní zoologická a botanická zahrada Loro Parque je potom nejčastějším cílem turistů na celých Kanárských ostrovech.

„A líbit se tady bude i gurmánům,“ tvrdí delegáti cestovek. „Na jihu ostrova je totiž několik desítek mezinárodních restaurací, dnes už dokonce i dvě s českou a slovenskou národní kuchyní.“ Pokud se tedy turistům zasteskne po „české klasice“, můžou vyrazit sem. Určitě to ale neznamená, že by v letoviscích Costa Adeje nebo Guía de Isora, kam míří spousta Čechů, byli špatní kuchaři. Naopak – služby zdejších hotelů jsou téměř bez chybky. Jediné, co jejich personál neumí, je zastavit čas, alespoň na týden nebo dva…

Čtěte dále:

Léto a čas dovlených klepe na dveře. Pokud stále váháte kam vyrazit, možná vám pomůže povídání o dalších oblíbených letních destinacích:

Kromě toho si můžete přečíst třeba o čínských velkoměstech, Pobaltí, pěti čínských unikátech, Alžírsku nebo Falklandech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou na Kanárských ostrovech

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Kanárské ostrovy:

Krásný nový hotel se nachází v srdci velmi oblíbené oblasti Meloneras. Nejbližší obchůdky, bary a restaurace se nacházejí v bezprostřední blízkosti hotelu.

Hotel se nachází v první řadě přímo u nádherné písečné pláže Playa del Duque, od níž je oddělen pouze pobřežní promenádou.

Vydejte se do pevninského Španělska. Přímo u pláže ve středisku Torremolinos leží hotel Amaragua. Nachází se v typické rybářské čtvrti La Carihuela 100 metrů od pláže.

 Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Který z Kanárských ostrovů vás láká nejvíc?
Tenerife
48 %
Gran Canaria
27 %
Lanzarote
8 %
Fuerteventura
12,4 %
Jiný
4,6 %
Celkem hlasovalo 564 čtenářů.

Co už se do článku nevešlo…

• Dopravní síť je na ostrovech hustá a kvalitní. Každý z ostrovů má navíc i své vlastní letiště, proto není problém přeletět i z jednoho na druhý. Mnohem romantičtější je ale plavba na trajektu. Turistům je k dispozici i spousta půjčoven, jen je třeba pozorně porovnat ceny, protože se liší i v řádech desítek procent.

Kanárské ostrovy jsou poutním místem všech milovnic obuvi. Z hlavního města totiž pochází slavný návrhář Manolo Blahnik, kterého proslavily modely hlavní hrdinky Carrie v seriálu Sex ve městě. Mimochodem – věděli jste, že je částečně českého původu?

• Na ostrově El Hierro leží nejmenší hotel světa. Hotel Las Puntas je nejmenším hotelem na světe i podle slavné Guinessovy knihy rekordů.

• Na Kanárských ostrovech si můžete poležet jak na zlatém písku, tak na plážích, kde je písek černý. Stojí za tím sopečný původ celého souostroví a ty nejkrásnější černé pláže jsou prý na ostrově Tenerife.

• Dovolenou si na Kanárských ostrovech užijí i milovníci golfu. Třeba nedaleko letoviska Costa Adeje na Tenerife leží hned tři – Playa de las Américas, Golf del Sur a Costa Adeje.

• Ostrov Lanzarote je z velké části tvořený sopečným materiálem, povrch má načervenalou barvu a proto není divu, že mnohým krajina na Lanzarote připomíná povrch planety Mars. Místní doporučují navštívit NP Timanfaya, kde i dnes probíhá vulkanická činnost. Jejím důkazem je „vulkanická restaurace“, kde vám připraví jídlo na teple z nitra Země.

Související články

Osm nej, které v Maroku nesmíte vynechat

Čtěte dál a poradíme vám, jak si dovolenou v této zemí užít na maximum. Maroko nabízí to nejlepší ze severu Afriky. Můžete tady poznávat dávné památky, zapotit...

Výběr článků

Načítám