Hlavní obsah

Olivami všechno v Řecku začíná, ale zdaleka nekončí

Novinky, František Vorel, CK Blue Style

Jedním z nezaměnitelných kulturních prvků Řecka je gastronomie. Řecká kuchyně probouzí všechny chuťové vjemy. Ač má poměrně vysokou nutriční hodnotu, je velice snadno stravitelná. Desítky vědeckých studií údajně prokázaly pozitivní vliv vyvážené řecké stravy na lidské zdraví, krásu a dlouhověkost. Rozhodně však platí, že je velice chutná.

Foto: CK Blue Style

Řecká kuchyně je velice chutná, lehce stravitelná a zdravá – inspirujte se v galerii.

Článek

Atmosféra v (ne)obyčejné řecké restauraci nebo hospodě je relaxační, jednoduchá a neformální. Příprava potravin na druhé straně má svá posvátná pravidla. Mnoho lidí si myslí, že jedinými řeckými pokrmy jsou mousaka, souvlaki a tzatziki. Řecká kuchyně se ve skutečnosti skládá z velkého množství jídel, která naplno uspokojí jak vegetariány, tak milovníky masa. Prohlédněte si naši galerii a nechte se naladit na léto.

Foto: CK Blue Style

Posezeni

Čtyři tajemství řecké kuchyně

Řecká gastronomie, jejíž tradice je stará přibližně 4000 let, je charakteristická používáním čerstvých ingrediencí vypěstovaných na řecké půdě. Kromě harmonie chutí místních surovin má řecká kuchyně ještě jeden zásadní aspekt. A to sociální. Řekové si u jídla dávají opravdu načas, shromáždí se kolem stolu, aby vše vychutnávali společně. Jde o hluboce zakořeněnou společenskou tradici, když Řekové sdílejí jídlo s přáteli doma, v restauraci nebo v taverně.

Řecká kuchyně má čtyři tajemství: vysoká kvalita čerstvých surovin, správné poměr bylin a koření k dochucení, slavný řecký olivový olej a jednoduchost.

Olivový olej a zelenina jako základ všeho

Řecký olivový olej by si zajisté zasloužil zvláštní pozornost. Ten totiž hraje v řecké kuchyni naprostý prim a je nedílnou ingrediencí snad všech pokrmů. Je také známo, že olivy a zelenina jsou díky mírným zimám pěstovány tradičními způsoby, což udržuje jejich aroma a chuť. Ty jsou mnohem intenzivnější než u zeleniny z obchoďáků.

Foto: CK Blue Style

Řeckou kuchyni jedině v Řecku

Co se týče bylin, na venkově rostou na každém kroku. Budete uchváceni úžasnou vůní oregana, tymiánu, máty a rozmarýnu. Nezapomeňte také vyzkoušet řecké sýry, hlavě sýr feta. Z mas jsou nejpopulárnějšími jehněčí a skopové. Ovce a kozy jsou na venkově chovány volně a jejich maso má jedinečnou chuť. K Řecku patří také mořské plody, které jsou mnohem chutnější než ty z oceánů. Vody Egejského a Jónského moře jsou křišťálově čisté a bohaté na ryby.

Nezaměnitelná atmosféra

Můžete zkusit řecké pokrmy uvařit i doma. Bohužel, ač nepatří mezi ty složité, nikdy nedosáhnete takových chutí jako samotní Řekové. Chyba není ve vašich chuťových pohárcích ani ve vašich kulinářských schopnostech. Jednoduše vám bude chybět kombinace řecké atmosféry, slunce, moře, originálních surovin a pohody. Je to prostě něco, co můžete naplno vychutnat pouze v Řecku.

Foto: Shutterstock

Sunset

Představte si, jak popíjíte sklenku ouza nebo lahodného vína, na stole hrají barvami řecké lehké pokrmy, zatímco s nejbližšími sedíte v bílo-modré řecké taverně při západu slunce a šumění moře.

Inzertní sdělení:

Ceny osmidenních zájezdů do Řecka nyní začínají na10 tisících korun. A pozor: největší slevy pro dospělé a až 2 děti zdarma platí již jen do konce března! Vyladěnou dovolenou vybírejte na www.blue-style.cz.

Vyrazte do jedné z kouzelných řeckých destinací, na Chalkidiki, Kefalonii, Rhodos, Krétu, Kos, Korfu, Samos nebo Zakynthos, a vyuchtnejte si místní lahodnou kuchyni stejně jako nekonečné pláže a nespočet památek.

Výběr článků

Načítám