Hlavní obsah

Egadské ostrovy svádějí k výletu během dovolené na Sicílii

Novinky, Jan Janula

Turismus na Sicílii prokazuje od roku 2014 stálý vzestup. Policie ochromila moc mafie, dopadla i dřív nedotknutelné kmotry. Bezpečí turistů ale paradoxně patřilo i mezi jejich priority. Hoteliéři a restauratéři jim z tržeb platili výpalné, tudíž okrádání či útoky na ně byly, jak říkal Don Corleone, infamia čili ubohost…

Foto: Shutterstock

Na ostrově Favignana je řada hezkých pláží, na nichž lze strávit příjemný den.

Článek

Pod Sicílii spadá – nejen u nás neznámé – Egadské souostroví. Cestovní kanceláře tam zatím nabízejí pouze jednodenní výlet. Ovšem na největším ostrově Favignana (19,8 km², celé souostroví má rozlohu 37,45 km²) už najdeme pár hotelů, i luxusních. Mnozí odborníci na cestovní ruch tvrdí, že jde o destinaci budoucnosti. Je ovšem známá i z dávné minulosti.

Favignana oslní plážemi i majákem

V zátoce Cala Rossa proběhla v roce 241 př. n. l. jedna z mnoha bitev punských válek. Její dominantou je skála, trochu připomíná Gibraltar. Pro návštěvníky je mnohem přitažlivější skutečnost, že se táhne po pobřeží v délce více než jednoho kilometru, tvoří ji jemný, místy bílý písek a omývá ji Tyrhénské moře.

Je považována za jednu z nejkrásnějších v celé Itálii, pozvolný vstup do moře uvítají neplavci a děti. Není divu, že už tady jako supi krouží developeři. Dalšími taháky jsou zátoka Cala del Bue Marino a velká pláž Burrone, ta už je vybavena lehátky a slunečníky, i pár atrakcí se najde. Na druhé straně ostrova jsou menší pláže – Cala Rotonda, Cala Grande či Punta Ferro. Bývají liduprázdné, ticho se dá krájet, stejně jako v hrstce okolních obcí.

Foto: Shutterstock

Na nejzápadnějším výběžku ostrova Favignana stojí maják Faro di Punta Sottile.

Hlavně přes den, ženy jsou doma, muži na moři. Kdo si chce trochu protáhnout kosti, vydá se – spíš na kopec než horu – Monte Santa Caterina (314 m). Oblíbeným cílem je i aktivní maják Faro di Punta Sottile v nejzápadnějším bodě území. Z něj lze pozorovat moře i vnitrozemí. To je pusté, až na osamocené pastevecké usedlosti.

Levanzo nadchne milovníky dávné historie

Další ostrůvek Levanzo (měří jen 5,82 km²) se pyšní unikátní jeskyní La Grotta del Genovese, objevenou v roce 1949. Nacházejí se v ní paleolitické malby na podobně vysoké úrovni jako v proslavené španělské Altamiře. Nejstarší pocházejí z 10. století př. n. l. Kromě zvířat dominuje zobrazení člověka, snílci ho kvůli nevšednímu oblečení považují za mimozemšťana. Nicméně ho obklopují dvě lidské postavy, jedna s ptačí maskou, takže podle vědců jde nejspíš o rituální kresbu. Vstup je povolen, ale jen s průvodcem.

Foto: Shutterstock

Ostrov Levanzo je sice malý, ale zato poměrně fotogenický.

Raritou je také podmořské archeologické naleziště v zátoce Cala Minnola, kde v hloubce 27 metrů spočívá římská nákladní loď, převážející amfory s vínem. Jsou označeny výrobcem, takže se ví, že pocházejí z poloviny prvního století před naším letopočtem. Potápění k ní je přísně zakázáno kvůli riziku poškození nebo pokusům o rabování. Prostor monitorují podvodní kamery, kromě nádob se tu najdou fragmenty z černé keramiky. Jinak je tu i hezká pláž Faraglione. Za zmínku stojí další maják na kraji mysu Capo Grosso.

Marettimo překvapí faunou i hradem

Z nejvzdálenějšího ostrova Marettimo kontrolovali v antice Římané námořní trasy do severní Afriky a Španělska, každá loď kolem něj musela proplout. Spekuluje se i o tom, že šlo o bájnou Odysseovu Ithaku. Na 300 obyvatel připadá 500 druhů rostlin, včetně vzácných a ohrožených. Koupání je místy komplikované, pláže jsou ze země nepřístupné, musí se k nim připlavat. Kromě hory Monte Falcone (686 m) lze navštívit i hrad Punta Troia, stojící na špičce skály.

Foto: Shutterstock

Během výletu na Egadské ostrovy můžete obdivovat nejrůznější skalní útvary.

Je z ní dobře vidět pobřeží Sicílie – a naopak. Cestou lesem se spíš než na člověka dá narazit na osly, koně, divoké kozy a králíky či nad hlavou spatřit dravé ptáky – sokola nebo orla. Zbytky dávné civilizace připomíná zřícenina římské osady Casa Romana, poblíž je obnovený byzantsko-románský kostelík. Dost zajímavá je cesta podél pobřeží, ve skalách se najdou četné otvory, sluje, jako třeba Grotta del Tuono či Grotta del Cammello.

Formica zve do muzea v pevnosti

Ostrov Formica je miniaturní, velmi těžko přístupný, do přístavu se vejdou jen malé čluny. Skoro celou plochu zabírá pevnost s malým muzeem, kde jsou starověké nálezy, kostelík, mlýn a maják. Před 37 lety zde kontroverzní kněz Eglio (v Itálii byl obviněn z podvodu, tak zmizel sem) založil komunitní centrum pro léčbu narkomanů. To už dávno neexistuje, dnes je tu nastálo hlášený jeden obyvatel!

Foto: Shutterstock

Turistické informační středisko sídlí ve skvostné vile Florio ve městě Favignana.

Pokud jde o Maraone, je to spíš skála než ostrov. Na délku měří 600 metrů, a je tedy kratší než Václavské náměstí, místy o málo širší. To hovoří za vše.

Dopravu na Egadské ostrovy zajišťují trajekty z Trapani, kde je letiště. Plavba trvá 30 až 60 minut, podle toho, na jaký ostrov míříte. Ceny za celodenní výlet se pohybují od 40 do 50 eur, je v ní obvykle zahrnut oběd a „nezbytná“ sklenka vína. Určitě stojí za zmínku, že i v říjnu tu teploty běžně dosahují 23 až 25 stupňů a často bývá slunečno…

Inzertní sdělení:

TravelPortal.cz

Výběr článků

Načítám