Hlavní obsah

Djerba: Tuniský ostrov zaujme plážemi, krokodýly i keramikou

Novinky, Richard Sacher

Jednou z pohodových a cenově snadno dostupných destinací, kde lze i v září a říjnu strávit příjemnou dovolenou spojenou s koupáním v moři, je středomořský ostrov Djerba (neboli Džerba), který – přestože náleží k nedalekému Tunisku – má vlastní letiště. Kromě hotelových komplexů a písčitých pláží tu je několik zajímavých míst, jež stojí za návštěvu.

Foto: Shutterstock

V Djerba Explore Parku na vás čeká čtyři sta krokodýlů. Nemusíte mít obavy – hlad je rozhodně netrápí!

Článek

Jedním z největších taháků pro děti i dospělé je Djerba Explore Park, kde můžete – mimo jiné – obdivovat čtyři stovky krokodýlů. Pokud vám tento predátor nahání hrůzu, tady se ho bát nemusíte. Zkušení zaměstnanci zdejší – největší středozemní – farmy mají všechny svoje „mazlíčky“, z nichž většina měří kolem čtyř metrů, pod kontrolou. Jednak krokodýlům každé odpoledne zajišťují dostatečný přísun potravy, aby se jim nesbíhaly sliny na zástupy přihlížejících turistů, a jednak zde panují přísná bezpečnostní opatření. Při troše štěstí na vlastní oči uvidíte i to, jak se krokodýli líhnou z vajec. Do Djerba Explore Parku, který se nalézá ve východní části ostrova Djerba, byla tato zvířata dovezena z Madagaskaru. Kromě krokodýlí farmy je součástí areálu také vesnička s obchůdky, kavárnami a restauracemi a muzeum Lalla Hadria. V parku najdeme i skanzen řemesel Djerba Heritage, jenž turistům názorně prezentuje typické djerbské obydlí, starý mlýn na olivy, ruční tkaní či výrobu keramiky.

Foto: Shutterstock

Krámků s keramikou jsou na ostrově Djerba stovky. Nejvíc jich je ve vesnici Guellala.

La Ghriba působí nenápadným dojmem

Milovníci památek si přijdou na své zejména během prohlídky synagogy La Ghriba v židovské obci Er Riadh (dříve Hara Sghira) v centrální části ostrova. Pochází z první čtvrtiny 20. století, dříve tu stála budova ze 6. století. Ačkoliv zvenčí působí poměrně skromně a nepříliš nápadně, její interiér je bohatě zdobený. Od ostatních synagog na Djerbě se La Ghriba liší především tím, že zahrnuje dvě kryté haly. Během návštěvy je zapotřebí mít zahalená ramena a kolena, kombinace šortky a tílko je doslova nežádoucí. Mimochodem – tuniské ministerstvo kultury letos v květnu oznámilo, že hodlá zažádat o zařazení tohoto poutního židovského místa na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Shutterstock

Synagoga La Ghriba v obci Er Riadh se řadí mezi nejnavštěvovanější památky ostrova.

Vydáte-li se do sedm kilometrů vzdáleného města Houmt Souk, mimochodem největšího na ostrově, naskytne se vám spousta nákupních možností – od keramiky přes koření až po oblečení. Lačníte-li po historických či architektonicky pozoruhodných stavbách, strádat nebudete ani tady. K těm nejznámějším patří mešity Jemaa El Ghorba, Jemaa Ettrouk (Turecká mešita) a Sidi Brahim El Jemni. Majestátním dojmem působí nepřehlédnutelná španělská pevnost Borj El Kebir z roku 1432.

Foto: Shutterstock

Pevnost Borj El Kebir s dramatickou minulostí je jedním z turistických lákadel Houmt Souku.

Její minulost je potřísněná krví – v roce 1560 se zde odehrála brutální scéna. Piráti pod vedením tureckého vůdce Draguta porazili španělskou armádu a na příkaz svého vůdce popravili šest tisíc mužů. Jejich lebky byly naskládány na velkou hromadu nedaleko pevnosti, jednalo se o výstrahu pro všechny, kteří měli tendenci vzepřít se Dragutovi. Téměř 11metrová pyramida z lidských lebek stála na tomto místě až do roku 1848, kdy byla rozebrána a ostatky byly uloženy na hřbitově.

V Guellale otestujete hrnčířský kruh

Jestliže se ocitnete na jihozápadě ostrova Djerba a budete mít chuť si lehce rozšířit obzory, zajděte do muzea Guellala. Dozvíte se tam řadu zajímavostí na téma „národní zvyky a tradice“, spatříte spoustu exponátů.

Foto: Shutterstock

Unaví-li vás sluníčko a koupání v moři, odskočte si do bílozeleného muzea Guellala.

Co se týče stejnojmenné vesnice, na jejímž severním okraji se muzeum nachází, upoutá vás množství prodejen s hliněnými výrobky. Mnohé jsou vybaveny primitivním hrnčířským kruhem, kde si zájemci mohou vlastnoručně něco vykroužit. Přirozeně pod podmínkou, že si v krámku něco zakoupí. Suvenýr odsud má bezesporu punc jedinečnosti už jen proto, že zdejší hrnčířské dílny jsou světově proslulé. Toto řemeslo má v Guellale nesmírně dlouhou tradici, údajně až čtyři tisíce let...

Inzertní sdělení:

Využijte některý z tipů CK Blue Style nebo vybírejte z nabíkdy Last Minute na www.blue-style.cz

Výběr článků

Načítám