Hlavní obsah

Chania: Nejkrásnější region na Krétě okouzlí nejen plážemi

Novinky, Richard Sacher

Láká vás dovolená na Krétě? Za nejkrásnější lokalitu na tomto oblíbeném řeckém ostrově bývá považováno město Chania a jeho široké okolí včetně mnoha pláží. Formálně se jedná o celý region pokrývající nejzápadnější část Kréty. Mezinárodní letiště je vzdáleno přibližně 14 kilometrů od centra Chanie, která byla až do roku 1972 hlavním městem ostrova.

Foto: Shutterstock

Město Chania s malebným přístavem si žádá minimálně půldenní návštěvu.

Článek

Příjemné dny volna můžete strávit v některém z letovisek (Tavronitis, Maleme, Platanias, Gerani, Daratsos), jež se rozprostírají na severním pobřeží. Spousta úžasných míst, která stojí za návštěvu, se nalézá nejen v blízkosti moře, ale i ve vnitrozemí. Vlastníte-li řidičský průkaz, doporučujeme pronajmout si auto a postupně projet celý západ Kréty. Kam se rozhodně vyplatí zavítat?

Město nadchne památkami i parkem

Začněme městem Chania, které se dělí na historickou a moderní část, jež je podstatně větší. Staré město se rozprostírá hned vedle přístavu a je částečně obklopeno benátským opevněním ze 16. století. Nejvíce živo je na náměstí Eleftherios Venizelos, kde lze posedět ve venkovní restauraci či kavárně. Dále vás zaujme spousta benátských domů, kostel San Salvatore, klášter San Nikolao i Janičářská mešita. Nechybějí ani zajímavá muzea – archeologické, námořní a lidového umění. Zejména po architektonické stránce vás překvapí budova tržnice z roku 1911, odpočinete si v parku s minizoo.

Foto: Shutterstock

Janičářská mešita z roku 1645, kdy město ovládali Turci, nyní slouží jako galerie.

Zhruba 53 km západně od města Chania leží proslulá a náramně fotogenická pláž Balos. Voda ve skvostné laguně je mělká a tudíž se v ní mohou osvěžit i děti a neplavci. Rozhodnete-li se právě zde strávit celý den, nezapomeňte si přivézt dostatek jídla a pití a případně i vlastní slunečník.

Foto: Shutterstock

Jedním z největších lákadel regionu Chania na ostrově Kréta je světoznámá pláž Balos.

Pachnes zdoláte za necelé tři hodiny

Na své si v regionu Chania přijdou i pěší turisté. Střední a jižní část oblasti totiž zabírá pohoří Lefka Ori s nejvyšší horou Pachnes (2453 m n. m.). Její vrchol má podobu bělostného vápencového masivu, který doslova svítí do dálky. Zatímco výstup na okolní vrcholy je poměrně náročný, jelikož je nezbytné překonat velké vzdálenosti, na Pachnes se dostanete celkem snadno a rychle, cca za dvě a půl hodiny. Dalším lákadlem je národní park Samaria a především stejnojmenná soutěska, mimochodem nejdelší v Evropě. Její západní stěny tvoří téměř kolmé, několik set metrů dlouhé svahy hřebene s vrcholy Volakias a Gigilos. Na dně kaňonu teče travertinový potok, v údolí roste spousta oleandrů a cypřišů, jsou tu i piniové lesy. V této lokalitě volně žije koza bezoárová neboli kri-kri.

Foto: Shutterstock

Samaria je soutěska a národní park v pohoří Lefka Ori, jež je rájem pěších turistů.

Nejrušnějším letoviskem je Platanias

Které turistické středisko je ideální právě pro vás? Tavronitis je menší a poklidné. Charakterizuje ho množství vinic, borovic a olivových hájů, je ideálním výchozím bodem pro poznávání celého západu ostrova. Pohodové je i letovisko Maleme, jež tvoří několik penziónů a větších hotelů rozmístěných podél široké oblázkové pláže, v západní části jsou i bary a diskotéka. Jen několik metrů od čtyřkilometrové písčité pláže se rozprostírá Platanias, populární letovisko plné ubytovacích kapacit všech typů. Dříve bývalo malou vesničkou, aktuálně se řadí mezi největší turistická střediska západní Kréty. Kromě taveren, barů, nočních podniků, diskoték a obchodů tu najdete taktéž zdravotnické středisko a policejní stanici.

Foto: Shutterstock

Chcete poznat víc než jen hotel a přilehlou pláž? Necelých 33 km směrem na západ od letoviska Tavronitis se rozprostírá krásná a klidná pláž Falassarna.

Dva kilometry dlouhou a 50 metrů širokou písčitou pláží, kde lze provozovat vodní sporty, oplývá Gerani. V tomto městečku jsou rovněž k dispozici půjčovny automobilů, skútrů i kol a zábavní podniky včetně diskotéky. A na závěr nelze opomenout Daratsos. Toto letovisko se dělí na dvě části, horní a spodní, známou pod názvem Kato Daratsos. Pláž je písčitá, s pozvolným vstupem do moře, dlouhá více než tři kilometry. Nechybějí zde ani nudistické zóny.

Inzertní sdělení:

Využijte některé z First Minute nabídek od CK Blue Style právě teď a získejte ty největší slevy a výhody! Více na www.blue-style.cz

Ceny u výše uvedených nabídek jsou aktuální ke dni 23.10.2017

Výběr článků

Načítám