Hlavní obsah

Sicilská zátoka Mollarella a její okolí skýtají pohodu i zážitky

Novinky, Richard Sacher

Láká vás pohodová dovolená na italském ostrově Sicílie? V tom případě se vydejte na jižní pobřeží, k zátoce Mollarella. Zdejší písčitá pláž s pozvolným vstupem do moře je ideální pro všechny věkové kategorie. Milovníci nočního života se rádi baví v místním baru, obdivovatelé památek a přírodních unikátů vyjíždějí do blízkého i širokého okolí.

Foto: Richard Sacher

Tento pohled na zátoku Mollarella se vám naskytne, když vystoupáte na skálu na západním konci pláže.

Článek

Pláž v zátoce Mollarella (italsky Baia di Mollarella) je prostorná, místo ideální k celodenní relaxaci si tady najde každý, snad jen s výjimkou nudistů. Svou all inclusive část s lehátky a slunečníky tu mají vyhrazenou hoteloví hosté, hned vedle se mohou uvelebit návštěvníci zmíněného baru, jenž funguje – s výjimkou brzkých ranních hodin – takřka nonstop. Zejména na obou okrajích pláže se budou nejlépe cítit ti, jimž ke spokojenosti stačí deka či osuška, případně ještě vlastní slunečník. Koupou se zde bez obav nejen náruživí plavci, ale také neplavci a děti školního věku. Jestliže toužíte po lehce adrenalinovém zážitku, můžete „vyšplhat“ na skálu na konci pláže. Fyzicky zdatní jedinci to zvládnou i naboso, nahoře se pokochají nádherným výhledem na zátoku Mollarella i na sousední pláž Miramare.

Foto: Richard Sacher

Koupání v zátoce Mollarella na jihu Sicílie je ideální pro neplavce, sportovce i seniory.

Nejlépe nakoupíte v Licatě

Na Sicílii létají hlavně ti, kteří chtějí zažít víc než jen pobyt v hotelu, slunění a koupání či popíjení v baru. U zátoky Mollarella sice žádné vyhlášené památky nespatříte, ale stačí se vydat o kousek dál a budete navýsost spokojeni. Nejbližším historickým městečkem je necelých sedm kilometrů vzdálená Licata, kde lze obdivovat především kostely, radnici a přístav založený ve 12. století. Příjemnou procházku klidným a hezkým centrem si nezapomeňte zpestřit vynikající zmrzlinou, která je k dostání na vícero místech. K posezení svádějí útulné kavárničky nabízející – jak jinak než – skvělou italskou kávu. Moderní a přitom levné oblečení a rovněž různé dobroty můžete nakoupit v menším nákupním centru u přístavu.

Foto: Richard Sacher

Na výlet do městečka Licata si vyhraďte alespoň tři hodiny. Máte-li rádi sladké, nezapomeňte ochutnat místní zmrzlinu.

Údolí chrámů je úžasným unikátem

Mnohem úchvatnější podívanou slibuje Valle dei Templi (Údolí chrámů) u města Agrigento. Zatímco Licata leží od zátoky Mollarella směrem na východ, rozlehlá archeologická lokalita se rozprostírá 40 km na severozápad. Cesta autem nebo autobusem sice zabere 35 minut, ale rozhodně nebudete litovat. Stanete totiž na místě, kde se nacházel Akragas, údajně nejkrásnější ze všech antických měst, která kdy existovala. Dnes tu stojí několik řeckých chrámů i zbytky staveb z helénistického a římského období. Téměř dokonale zachován zůstal chrám Svornosti (Tempio della Concordia) z roku 430 před Kristem, zrekonstruovaný v polovině 18. století. Údolí chrámů je paradoxně z velké části situováno na svahu skalnatého hřbetu, jenž sloužil jako hradba starověkého města a zároveň umožňoval, aby stavby byly vidět jako silueta na obzoru.

Foto: Richard Sacher

Chrám Svornosti je považován za nejkrásnější stavbu svého druhu nejen na Sicílii.

Bílý útes kdysi okupovali Turci

Během dvaceti minut jízdy autem z Agrigenta směrem na západ dorazíte k útesu Scala dei Turchi (Schodiště Turků), připomínajícímu lokality typické pro polární oblasti. Tento zářivě bílý přírodní útvar u obce Realmonte tvoří marl, tedy směs jílu a karbonátů. A jak přišel útes obklopující písčité pláže ke svému názvu? Plní totiž funkci – byť nepravidelného – schodiště, útočiště zde dříve hledali turečtí piráti. V současnosti se jedná o turistickou atrakci, u nás nepříliš známou. Příznivci komisaře Montalbana, hlavního hrdiny detektivních novel italského spisovatele Andrey Camilleriho, ovšem vědí své...

Foto: Richard Sacher

Na útesu Scala dei Turchi si nezalyžujete. Netvoří ho totiž sníh, ale jíl a karbonáty.

Inzertní sdělení:

Chcete spatřit krásy největšího ostrova Středozemního moře a vychutnat si dovolenou plnou nezapomenutelných okamžiků? Využijte některý z tipů CK Blue Style nebo vybírejte na                               www.blue-style.cz

Výběr článků

Načítám