Hlavní obsah

Zelenou perlu Jónského moře si zamilovala i císařovna Sissi

Novinky, František Vorel, CK Blue Style

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U západního pobřeží Řecka se nachází jedno z mála celoročně zelených míst Středomoří. Vděčí za to miliónům olivovníků, cypřišům, eukalyptům, vinné révě, borovicím a kolem 50 druhům orchidejí. Na Smaragdovém ostrově, jak se mu někdy přezdívá, si navíc užijete jedny z nejčistších pláží v Evropě. I rakouská císařovna Sissi zde našla svůj druhý domov.

Foto: CK Blue Style

Zelená perla Jónského moře, to je ostrov Korfu.

Článek

Nejen díky nekonečným olivovým hájům, sestupujícím do azurových vod Jónského moře, vůním zdejší flóry, specialitám velmi chutné řecké kuchyně, památkám, pohostinnosti místních i romantickým západům slunce si Korfu, Popelku mezi řeckými ostrovy, zamilujete.

Foto: Shutterstock

Na vrcholku nejvyšší hory Pantokrator (906 m) se nachází klášter vybudovaný v roce 1347. Vychutnejte si panoramatický výhled po celém ostrově.

Poslední zastávka Odyssea na cestě domů

Jak tomu bývá u řeckých ostrovů zvykem, i ke Korfu se vážou legendy. Na ostrově se podle Homéra zastavil Odysseus na své cestě z Trojské války. Ostrůvek Pontikonisi, alias Myší ostrov, u hlavního města Kerkyra je údajně zkamenělou Odysseovou lodí, kterou proměnil v kámen samotný Poseidón, bůh moří. Vedle něj se nachází ostrůvek s klášterem Panny Marie Vlacherenas ze 17. století, který je otevřen i pro veřejnost. Jde patrně o nejfotografovanější místo celého Korfu.

Foto: Shutterstock

Klášter Panny Marie Vlacherenas ze 17. století, je nejfotografovanějším místem celého Korfu.

Hlavní město Kerkyra plné italských vlivů

Původní kolonii založili jižně od dnešního města Korinťané již v 8. stol. př. n. l. O 500 let později se Kerkyra jako první z řeckých měst dostala pod nadvládu Římanů. Nové město bylo založeno v 6. stol. n. l. Na konci středověku se celý ostrov dostal pod nadvládu Benátské republiky. Právě stopy italské architektury jsou v Kerkyře patrné na každém kroku.

Foto: Archiv autora

Vzhled hlavního města Kerkyra ovlivnila benátská nadvláda

Majestátní pevnosti překypují životem i dnes

Nejvýznamnějšími stavbami z té doby jsou dvě monumentální benátské pevnosti – Stará a Nová, které chránily město jak ze severu, tak i z východu. Na začátku 18. století pevnosti zažily boje proti Turkům, kteří chtěli ostrov obsadit. Pět tisíc benátských vojáků tehdy vyhnalo na 60 tisíc útočníků. Angličané, kteří získali nadvládu nad ostrovem později, pevnosti i celé město dále upravovali do současné podoby. Dnes v pevnostech sídlí např. hudební fakulta místní univerzity, muzeum historie nebo keramiky a v letních měsících se zde konají slavnosti, koncerty a divadelní představení.

Foto: Shutterstock

Stará benátská pevnost v Kerkyře je i dnes plná života

Achilleion, zámeček připomínající dobu řeckých legend

Korfu se stal druhým domovem pro rakouskou císařovnu Alžbětu Bavorskou, přezdívanou Sissi. Císařovna milovala místní podnebí stejně jako řeckou kulturu. Proto zde v roce 1890 nechala 10 km jižně od Kerkyry postavit Achilleion, letní zámek v neoklasicistním slohu s mnohými prvky starořecké architektury. V okolí byla na svahu zřízena velká terasovitá zámecká zahrada, která se táhne až k moři. Dodnes je velmi dobře udržovaná.

Foto: Shutterstock

Letní zámek Achilleion s krásným zámeckým parkem nechala postavit císařovna Sissi

Butrint je právem na seznamu kulturního dědictví UNESCO

Díky své poloze je Korfu skvělým výchozím místem pro návštěvu jižní Albánie. Koneckonců v nejužším místě průlivu je Albánie vzdálena pouze 2 km. Z přístavu v Kerkyře se dostanete podél pobřeží do albánské Sarandy, kde budete mít volný čas na vlastní objevování. Případně se můžete zúčastnit výletu do Butrintu, historického města, které bylo založeno téměř před 3000 lety. Budete zde obdivovat starořeckou akropoli, divadlo i chrámy. Z období římské nadvlády se dochovaly zbytky lázní a paláce bohyně Minervy. Byzantské období za sebou zanechalo baptisterium a baziliku. Benátčané zde v 16. století postavili trojúhelníkovou pevnost a další zbudovali o 300 let později i Turci.

Foto: Shutterstock

Butrint v jižní Albánii je práve na seznamu kulturního dědictví UNESCO

75 tisíc metrů čtverečních zábavy

Korfu patří mezi klidnější řecké lokality. I tak si zde na své přijdou také nejmenší. Dny plné zábavy si můžete s dětmi užít v Aqualand Parku, který se nachází pouze 15 minut cesty autem z hlavního města Kerkyry. Ve vodním parku, který je pravým rájem pro děti i dospělé, najdete více než 36 různých tobogánů a skluzavek, 15 bazénů, vířivku a spoustu dalších atrakcí.

Foto: CK Blue Style

Ostrovy Paxos a Antipaxos nacházející se jižně od Korfu jsou známé svou jedinečnou přírodní krásou a průzračně čistým mořem. Zastavíte se v krásných mořských jeskyní, jejichž průzračně voda vás uchvátí.

Na Zelenou perlu Jónského moře se budete rádi vracet!

Inzertní sdělení:

Ceny osmidenních zájezdů na Kos nyní začínají na 10 tisících korun. Vyladěnou dovolenou vybírejte na www.blue-style.cz.

Pouze pro dospělé

Výběr článků

Načítám