Hlavní obsah

Meninx, největší ostrov v severní Africe, je ideálním místem pro dovolenou

Novinky, František Vorel, CK Blue Style

Ostrov ve Středozemním moři byl obýván již ve starší době kamenné. Ve 3. tisíciletí př. n. l. zde žili Berbeři, považovaní za původní obyvatele Magrebu, oblasti dnešního Tuniska, Alžírska a Maroka. Téměř před dvěma tisíci lety ho kolonizovali Féničané, kteří jej pojmenovali Meninx. Nesmazatelnou stopu zde zanechali také Římani a mnohé další národy.

Foto: CK Blue Style

Nekonečné písčité pláže jsou pro tento ostrov typické.

Článek

320 slunečních dní a nekonečné písčité pláže

Že jste o tomto ostrově nikdy neslyšeli? Původní název Menix se začal vytrácet již ve 3. století n. l. Dnes jsou dlouhé pláže s jemným pískem a nedozírné moře, které mění svoji barvu od tyrkysové až po temně modrou, vyhledávané turisty. Jen málo destinací se může chlubit 320 slunečnými dny v roce. Vzduch je zde prosycený vůní z květů jasmínu, který je také národní tuniskou květinou. Řeč je Djerbě.

Foto: CK Blue Style

Krokodýlí farma na Djerbě s více než 400 krokodýly rozhodně stojí za návštěvu

Nejkrásnější pláže Djerby se nalézají na severu ostrova. Nejznámější je písčitá pláž Sidi Mahrez, která je také nejnavštěvovanější. Podél této pláže se rozkládá největší turistická zóna, ve které najdete většinu hotelů. Letovisko je vhodné především pro rodiny s dětmi. Ostrov lemují kilometry dlouhých písčitých pláží s palmovými háji a olivovníky ve vnitrozemí.

Foto: CK Blue Style

Pevnost Borj El Kebir z 15. století v hlavním městě Djerby

Španělská pevnost, výlety lodí nebo na čtyřkolkách

Djerba však nabízí mnohem víc než jen krásné pláže. Za návštěvu stojí hlavní město Houmt Souku. Z ochozu pevnosti Borj el-Kebir neboli Španělské pevnosti, postavené v 15. století, se naskytne krásný výhled na přístav a památný obelisk Borj Errous, který stojí na místě původní věže lebek, postavené z usekaných hlav španělských vojáků, jež v 16. století porazil turecký pirát Dragut. Také navštivte mešitu Koubt-El Khial (kopule přízraků), která byla přestavěna na Národní muzeum tradic a umění. Velice populární jsou mezi turisty také plavby na replikách pirátských lodí k ostrovu Plameňáků nebo vyjížďky na čtyřkolkách.

Foto: Shutterstock

Město Mos Espa z Hvězdných válek skutečně existuje poblíž Tozeuru

Po stopách Hvězdných válek

Pokud jste fanoušci nejúspěšnější filmové sci-fi série všech dob, vydejte se na výlet na tuniskou pevninu. Autor, režisér i producent Hvězdných válek v jedné osobě, George Lukas, natáčel mnoho scén právě v Tunisku. Některá místa poznáte na první pohled.

Domov posledního rytíře Jedi se v skutečnosti nachází v Tunisku

Luke Skywalker, poslední rytíř řádu Jedi, chránící galaktickou Republiku, byl vychován na planetě Tatooine. Toto místo skutečně existuje. Nejde však o planetu. Starověké berberské město Tataounie se nachází v Tunisku a posloužilo režisérovi právě jako předloha pro pouštní planetu Tatooine.

Foto: Arhciv autora

Podzemní obydlí Berberů v Matmatě. Dodnes tu funguje hotel, který byl domovem Luka Skywalkera.

Nejenže můžete navštívit pouštní planetu, ale dokonce dům Luka Skywalkera. Ten se nachází v malé berberské vesnici Matmata pouhých 90 km jihozápadně od Djerby. Historie tohoto sídla sahá až do dob starověkého Říma. Místní obyvatelé se sem stáhli před nájezdy Egypťanů, kteří tak konali na pokyn Říma. Berbeři svá obydlí stavěli několik metrů pod povrchem. Šlo o vyhloubené centrální nádvoří s několika jeskyněmi kolem něj.

Foto: Shutterstock

Přes solné jezero Chott El Jerid se dostanete do města Tozeur

Za Darthem Vaderem do Tozeuru

Dalšími místy neodmyslitelně spojenými s Hvězdnými válkami jsou Tozeur a Tamerza. Tozeur se nachází na břehu solného jezera Chott El Jerid. Kromě vyhlášeného muzea Tisíce a jedné noci Dar Chrait můžete poblíž města navštívit Mos Espa, město, v němž v mládí žil Anakin Skywalker, budoucí Darth Vader. Filmovou lokaci nechal vybudovat George Lucas a dodnes je vyhledávanou turistickou atrakcí. Velká údolí Tamerzy v nejúspěšnější sci-fi sérii představovala místa, kde se velice často usídlovali divocí Tuskeni.

Foto: Shutterstock

Údolí Tamerza sloužilo jako domov Tuskenů na planetě Tatooine

Ať už jste milovníci přírody historie, nebo sci-fi, případně hledáte jen pohodu a relax na písčitých plážích, Djerba je tím pravým místem pro vaši dovolenou.

Inzertní sdělení:

Ceny osmidenních zájezdů na Djerbu pro čtyřčlennou rodinu s dvěma dětmi do čtyřhvězdičkových hotelů s All Inclusive začínají na necelých 34 000 Kč. Přičemž srovnatelné dovolené v ostatních středomořských zemích začínají na 48 tisících korun. Více na www.blue-style.cz.

8 dní, all inclusive, již od 13 190 Kč pro dospělou osobu

8 dní, 24 hodin all inclusive, již od 12 990 Kč pro dospělou osobu

8 dní, all inclusive, již od 11 490 Kč pro dospělou osobu

Výběr článků

Načítám