Hlavní obsah

Egypt stále vábí. Zjistěte, kam se vypravit

Novinky, Kateřina Davidová, CK EXIM tours, a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egypt je pro turisty velmi lákavou destinací. A to nejen pro ty, kdo chtějí obdivovat starověké památky. Je také ideálním celoročním cílem cest za sluncem a koupáním. V kombinaci s nádhernými písčitými plážemi, bohatým podmořským životem, nabídkou nejrůznějších aktivit a příznivými cenami – a to i v případě zájezdů all-inclusive – se Egypt řadí mezi nejpoutavější dovolenková místa.

Foto: Shuttersctock

Článek

Vydejte se do jedné z vyhlášených destinací Hurghada nebo Marsa Alam. Objevíte úžasný podmořský život, starověký Luxor, mešity a paláce a prožijete jedinečnou dovolenou plnou koupání, šnorchlování a další zábavy pro malé i velké.

 Zima vám zde nebude

Stále více Čechů tráví vánoční svátky v teple u moře a přibývá i těch, kteří si zájezd nadělují pod stromeček a cestují počátkem nového roku. A právě Egypt je jednou z nejoblíbenějších destinací.

Klimatické podmínky jsou zde ideální, celoročně se teplota pohybuje nad hranicí dvaceti stupňů, v létě a na podzim se někdy přiblíží i ke čtyřicítce. Teplota moře dosahuje 20–30 °C – což je nezbytné pro život barevných korálů. Rozhodně se nemusíte obávat, že by vám mohlo během dovolené pršet – klima je zde velmi suché a srážky jsou naprostou výjimkou.

 Kouzelná a rozmanitá Hurghada

Hurghada se posledních letech stala pojmem, pod nímž si představíte azurové pobřeží, barevné rybičky, korály a písečné pláže na pobřeží Rudého moře. Výhodou tohoto místa je i poloha v rozumné vzdálenosti od Káhiry i Luxoru – s jejich lákadly v podobě monumentálních staroegyptských památek – pyramid v Gíze a Sakkaře, chrámů v Karnaku a Luxoru i pohřebišť v Údolí králů a královen.

Nejznámějším letoviskem tohoto regionu je bezesporu Makadi Bay, kde naleznete překrásné pláže, blankytně modrou vodu a velké množství korálových útesů, poskytujících nezapomenutelnou podívanou všem, kdo se rozhodnou prozkoumat tajná zákoutí mořského světa. Stojí zde zejména hotely vyšší kategorie, jejichž předností je výborný servis. Je ideálním místem ke strávení nadstandardní rodinné dovolené, plné slunce, vodních radovánek a aktivní zábavy. V minulých letech zde vyrostlo i menší „centrum“, v němž můžete posedět v některé z restaurací či typických kaváren a které poskytuje servis na evropské úrovni. Na své si přijdou i milovníci golfu, kteří zde mají k dispozici golfové hřiště.

O něco menší, leč velmi luxusní letovisko je El Gouna. Kolem uměle vyhloubených lagun jsou rozprostřeny hotely v orientálním stylu, a celé místo na vás tak působí jako orientální vesnička. Koupat se můžete na pláži u otevřeného moře, k níž téměř z každého hotelu jezdí v pravidelných intervalech lodičky. Součástí letoviska je i malé centrum s obchody, restauracemi a kavárnami, naleznete tu i akvárium a jachetní přístav. I zde existuje pravidelná doprava do Hurghady.

Asi 50 km jižně od Hurghady leží Safaga. Nabízí nádherné pláže s bohatým a nedotčeným podmořským životem, poetický přístav – a dokonce léčivé prameny. Místo pro klidnou dovolenou u moře bez davů, ideální pro rodiny s dětmi i milovníky šnorchlování, potápění i perfektní podmínky pro windsurfing a kitesurfing. Naleznete zde malou promenádu lemovanou obchůdky, restauracemi a typickými egyptskými kavárnami.

V příjemném prostředí malého poloostrova se nachází letovisko Soma Bay. Zdejší pláže jsou písečné, místy s pozvolným vstupem do moře. Oblast je ideální volbou pro rodinnou dovolenou a pro milovníky zábavy – na plážích je k dispozici velké množství vodních sportů. Soma Bay rovněž nabízí skvělé podmínky pro potápění a šnorchlování. Na své si přijdou i milovníci golfu, naleznete zde velmi kvalitní 18jamkové golfové hřiště.

Foto: Shuttersctock

Hurghada

 Marsa Alam – klid a barevné korálové útesy

Samotná vesnička Marsa Alam si stále zachovává svůj vesnický rytmus života, který zde můžete cítit téměř na každém kroku. Určitě se tedy bude líbit především vyznavačům klidné dovolené. Rudé moře je zde snad ještě krásnější a život v něm barevnější než kdekoli jinde. Pokud vás náhodou omrzí pobyt na plážích s objevováním podmořského světa, můžete využít některý z mnoha nabízených výletů za starověkými památkami z dob faraónů.

Port Ghalib má přístav pro výletní lodě a lodě potápěčů, promenádu s několika kavárnami a restauracemi i krásnou pláž. Celá oblast se neustále buduje a rozšiřuje svoje služby. V současné době zde vzniká plně vybavené konferenční centrum, ohromné sportovní zázemí a také nákupní zóna.

Letovisko El Quseir se rozprostírá přibližně 100 km severně od Marsa Alam. Dřívější výchozí bod pro poutníky do Meky dnes okouzlí svou ospalou krásou a kilometry nedotčených podmořských korálů. Naleznete zde skvělé podmínky pro svou dovolenou a odpočinek, neboť v tomto letovisku je zatím pouze několik hotelů. Život zde stále plyne v poklidu a vy si můžete v některé z místních kaváren, které mají své stolky a židličky rozmístěny přímo na pláži, vychutnat ten nádherný pocit uvolnění a odpoutání se od hektických dní. Písečné pláže jsou zde povětšinou s pozvolným vstupem do vody, což ocení především rodiny s dětmi. Klidné letovisko je ideální i pro seniorskou dovolenou.

Foto: K. Davidová

Marsa Alam - Port Ghalib

 Sharm El Sheikh – drsná krása přírody a podmořské bohatství

Na nejjižnějším cípu Sinajského poloostrova, v sousedství přírodní rezervace Ras Mohamed, leží moderní turistické centrum s ideálními podmínkami pro turisty, ale především s neopakovatelným bohatstvím podmořského života – rozsahem srovnatelným s dalšími nejvyhlášenějšími potápěčskými lokalitami na světě. Ve vzdálenosti pouhých několika desítek metrů od mořského břehu se táhne takřka nepřetržitě v délce 80 kilometrů směrem do Akabského zálivu nádherný korálový útes.

Foto: Shutterstock

Bohatý život Rudého moře.

Nejznámějším a nejživějším centrem Sharm El Sheikhu je Naama Bay. Hledáte-li rušnější život a návštěvy barů a restaurací, zamiřte sem. Letovisko s trochu děsivým názvem Sharks Bay, jenž v překladu znamená Zátoka žraloků, není vůbec tak nebezpečné, jak by se mohlo zdát. Disponuje kvalitními hotely a pláže jsou tu většinou menší, terasovité a vstup do moře bývá přes molo. Při zkoumání rudomořských vod tu při troše štěstí skutečně můžete spatřit některé druhy opravdových žraloků, i když jen těch mírumilovných.

Skvělým výchozím bodem pro návštěvu hory Sinaj a Kláštera sv. Kateřiny je nejseverněji položené letovisko Dahab. Tato klidná oblast nabízí místy delší písčité pláže s velmi pozvolným vstupem do moře bez korálů, ale také menší pláže s korálovým podložím a vstupem do moře přes molo. Dahab je i vyhledávanou lokalitou pro windsurfing a kitesurfing.

Oblíbená pobřežní potápěčská lokace Ras Nasrani nabízí krásnou písečnou pláž s výhledem na ostrov Tiran. Ras Nasrani oplývá neuvěřitelnou rozmanitostí mořských živočichů. Máte velkou šanci setkat se zde s mantou, s velkými pelagickými rybami a parybami, které plují po proudech za obživou. Do korálových trsů se připlouvají schovat i nakrmit útesové rybky.

Na vyvýšených místech spočívají další letoviska – Hadaba a Ras Om El Sid. Zde najdete i písečné pláže a tato letoviska leží nejblíže k mořskému parku Ras Mohammed. Právě zde jsou ty nejkrásnější útesy Rudého moře, z nichž nejznámějšími jsou útesy Yolanda a Žraločí útesy.

Naplánujte si tedy i vy v následujících měsících dovolenou u moře. Načerpáte rázem nové síly, které se vám budou hodit do dalších dnů! Výběr je obrovský, každý si může přijít na své a poznat další zajímavá místa.

Foto: Shutterstock

Sharm El Sheikh.

Výběr článků

Načítám