Hlavní obsah

Malebná a tajemná Sardinie

Novinky, Kateřina Davidová, CK EXIM tours, a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sardinie je ostrovem překrásných pláží. Moře má křišťálovou vodu, hrající mnoha odstíny. Vysoká pohoří s úchvatnými zákoutími, divokou a rozmanitou faunu i flóru. Krása ostrova spočívá v jeho různorodosti.

Foto: Shutterstock

Malebná a tajemná Sardínie

Článek

Při romantických procházkách v labyrintech malebných uliček zdejších měst si budete připadat, že jste se ztratili v čase. Pokrmy, které zde ochutnáte, a místa, jež navštívíte, vás jistě ohromí – dovolená na Sardinii naplní představy i toho nejnáročnějšího cestovatele.

Na čem si pochutnáte?

Sardinské gastronomické tradice, spojené s agropasteveckou kulturou, přikládají velký význam masu. Tradičním pokrmem je pečeně na ohni. Aby se dosáhlo delikátní chuti, dbá se na každý detail tradiční přípravy: dřevo, které je většinou jalovcové či dubové, a maso – výlučně ze zvířat odchovaných na pastvinách.

Sardiňané se naučili připravovat různé druhy ryb, měkkýšů a korýšů. V Algheru můžete ochutnat vynikající langustu na katalánský způsob. Ochutnejte pečeného úhoře z rybníků kolem Oristana a výborné solené lisované jikry z tuňáka si dejte v Carloforte, městě založeném v 18. století ligurskými osadníky, kteří přišli z Tuniska.

Několik druhů medu a zákusky z něj, množství rozličných sýrů, italské těstoviny, dary moře a víno…

Foto: Shutterstock

Pečeně na ohni - tradice Sardinie

Něco z historie…

Historie Sardinie je opředena tajemnem. Snad nejpoutavějším příběhem, který se pojí ke zrodu tohoto ostrova, je hypotéza Sergia Fraua, jenž Sardinii označil za ztracenou Atlantidu. Nejstarší hmatatelné pozůstatky po osídlení tohoto druhého největšího středomořského ostrova se váží ke kultuře nazývané Bonuighinu z období středního neolitu, tedy zhruba 4000–3000 před Kristem.

Jedna z nejvýznamnějších sardských kultur však pochází až z konce neolitu, kdy došlo mj. ke zdokonalení výroby keramiky a těžbě a zpracovávání kovů – mědi, olova a stříbra. Své zesnulé pohřbívali do hrobek vytesaných do skály – na celém ostrově se jich dochovalo na tisíce.

Oblast Stintino

Na severozápadě Sardinie, naproti ostrovu Isola Asinara (přírodní rezervace, v níž můžete potkat proslulé místní bílé oslíky), leží hlavní město oblasti Stintino se svou proslulou krásnou pláží Pelosa. Pláž dostala své jméno od přilehlého ostrůvku Torre Pelosa, na němž se tyčí kamenná věž z doby, kdy Sardinii okupovali a střežili Španělé. Na pláži můžete vyzkoušet celou řadu vodních sportů, jako například windsurfing, potápění, jízdu na vodních lyžích a skútrech či si pronajmout vodní šlapadla nebo se zúčastnit kurzů školy plachtění.

Foto: Shutterstock

Stintino - pláž Pelosa

Zhruba 30 km od Stintina leží nejdůležitější přístav celé Sardinie – Porto Torres, jenž je důležitou spojkou s pevninou. Naleznete zde i významný kostel z 11. století a římské monumenty.

Foto: Shutterstock

Stintino - přístav

Alghero

„Malá Barcelona“ je vystavěna v katalánském stylu a leží na stejné úrovni jako španělská Barcelona. Staré centrum města nabízí množství historických památek i úzké a křivolaké uličky, lemované obchůdky s nejrůznějším zbožím.

Foto: Shutterstock

Alghero

Promenáda, vedoucí po hradbách, skýtá fantastický výhled na moře, pobřeží i přístav. Nejvýznamnější stavbou Alghera je gotická katedrála Santa Maria z let 1562 až 1579 s portálem v aragonském slohu. Za prohlídku stojí i kostel San Francesco z druhé poloviny 14. století s románskou křížovou chodbou, městská brána Torre dell Portal ze stejné doby, Pallazo d'Albis – ukázka typické aragonské architektury 16. století – nebo divadlo Teatro Civico z poloviny 19. století.

Foto: Shutterstock

Alghero - Neptunova jeskyně

Nedaleko leží zdejší přírodní klenot, jeskyně Grotta di Nettuno s pomalu rostoucími stalagmity a stalaktity, stabilní teplotou a obrovským prostorem. Její vchod se nachází dva metry nad mořskou hladinou, ukryt pod 110 metrů vysokým útesem Capo Caccia. Dostanete se k ní po schodech ve skále nad mořem nebo „vodní cestou“.

Reklama

Výběr článků

Načítám