Hlavní obsah

Zvířata v amerických národních parcích v době pandemie prosperují

Novinky, mšv

Omezení pohybu prospívá přírodě. Vyčistil se vzduch i voda a daří se také zvířatům. Třeba těm, která žijí v populárních amerických národních parcích Yosemite, Yellowstone nebo Grand Canyon. Nyní se pohybují i v místech, která obvykle okupují davy turistů, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Yosemite patří k vyhledávaným turistickým cílům Kalifornie.

Článek

Národní parky by se v tomto období začaly obvykle plnit lidmi, od 26. dubna se totiž koná týdenní akce na oslavu těchto přírodních skvostů. Pandemie koronaviru však zasáhla, čímž vyvolala nechtěný experiment — jaký vliv bude mít absence lidí na zvířata, která se nyní mohou pohybovat volně po celém území parků?

Na cesty z pohodlí gauče. Virtuální prohlídky nabízejí i přírodní skvosty

Cestování

„S uzavřením Yosemitu a dalších parků vychází divoká zvěř z úkrytu, a dokonce po dobu naší nepřítomnosti prosperuje. Bere si zpět místa, kde se po dekády pohybovali lidé,“ uvedla Beth Prattová, šéfka kalifornské pobočky organizace National Wildlife Federation, která se stará o dobré podmínky pro život divokých zvířat.

Větší respekt k přírodě

„Jak odpadly hrozby, jako třeba srážky s vozidly nebo nahánění kvůli selfie, vracejí se na některá místa kojoti a například baribalové se potulují po skoro prázdné Yosemite Village,“ doplnila Prattová. Dokazuje to podle ní, že i místa, která podléhají nejvyššímu stupni ochrany, jsou stále lidmi silně ovlivňována.

„Více než 400 medvědů srazilo v Yosemitu od roku 1995 auto. Zvířata si nyní užívají dovolenou a pro nás je to dobrá připomínka, že až se parky znovu otevřou, mohli bychom divokou zvěř, pro kterou jsou tyto oblasti domovem, více respektovat,“ myslí si Prattová.

Belgickému kouzelnému lesu se bez turistů daří

Cestování

Není pochyb, že turisté se po zažehnání krize do parků opět vrátí, ať už kvůli kempování, piknikům, nebo túrám. Podle studie zveřejněné začátkem dubna, se lidé navštěvující přírodu, ať už děti, či dospělí, více zapojují do aktivit na pomoc druhým. Navíc třídí, recyklují a snaží se šetřit vodou. Procházky v přírodě také zahánějí negativní myšlenky.

Reklama

Výběr článků

Načítám