Hlavní obsah

Žraloci vylidnili pláže na jihu Francie a Španělska

Novinky, fis

Neobvyklý výskyt žraloků modrých v minulých dnech na chvíli znemožnil provoz řady pláží v jižní části Francie a Španělska. Žraloci živící se zejména rybami se neobvykle přiblížili ke břehu. Podle odborníků mohou mít hlad.

Foto: Profimedia.cz

Nádherné pobřeží ostrova Korsika

Článek

Na ostrově Korsika se minulý týden podařilo chlapci, který tam trávil dovolenou s rodiči, natočit video ze setkání se žralokem modrým. Ten se mihnul jen několik metrů od něj. Rodiče později médiím řekli, že jim zdejší obyvatelé nechtěli uvěřit, dokud celou historku nedokázali video záznamem.

Chlapcův otec popsal žraloka pro francouzský deník Le Parisien jako apatického a dezorientovaného. „Nebyl vůbec agresivní,“ uvedl muž žijící společně s rodinou na předměstí Paříže. Tento žralok prý měřil okolo metru a půl. Žraloci modří však mohou dorůst až do velikosti několika metrů.

Nebrázdí jen břehy Korsiky

Obdobně jako u korsické pláže zaznamenali výskyt žraloků modrých například také u pláží v oblasti Barcelony. Bylo tam uzavřeno hned šest pláží. Stejně tak byl zakázán vstup na několik pláží v jižní Francii včetně známé pláže Canet Plage u města Perpignan.

Pláže byly sice krátce po uzavření znovu zpřístupněny, ale úřady stále nabádají rekreanty, aby věnovali výskytu žraloků zvýšenou pozornost. Útoky na člověka jsou u tohoto druhu sice vzácné, nejsou však vyloučené. Obvykle jde o případy rybařících potápěčů, kteří za sebou táhnou svůj úlovek.

Foto: Profimedia.cz

Žralok modrý

Odborníci upozorňují, že mohou žraloci modří zaútočit v sebeobraně. Pomyslným zdviženým ukazováčkem je také domněnka, že se ke břehu dostali následováním rybářských lodí kvůli hladu. Předseda britské charitativní organizace Shark Trust Richard Peirce řekl deníku The Telegraph: „Kdybych měl pláž plnou lidí, pravděpodobně bych ji uzavřel. Pokud žraloci pronásledují rybářské lodě, jsou v režimu krmení, a proto poslední věc, kterou chcete, aby dělali, je proplouvání mezi lidmi.“

Reklama

Výběr článků

Načítám