Hlavní obsah

Zoufalé Fidži netrpělivě vyhlíží turisty

Novinky, mšv

Tichomořský národ Fidži je bez turistů ztracen. Cestovní ruch přispívá do ekonomiky zhruba ze 40 procent, a tak se místní nemohou dočkat, až se opět otevřou hranice. V první fázi se nicméně počítá jen s takzvanými cestovními bublinami mezi Austrálií a Novým Zélandem, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Fidži.

Článek

Kvůli uzavření hranic a náhlému úbytku turistů jsou desetitisíce Fidžijců bez práce. Jedním z nich je i Ben Danford, který se živí jako průvodce. „Všichni se teď soustředí hlavně na farmaření, aby si alespoň trochu přivydělali. Budeme šťastní, pokud se hranice brzy otevřou a my se budeme moci pustit opět do práce,“ uvedl.

Dovolenou v tuzemsku plánuje skoro 80 procent Čechů

Cestování

Na Fidži, kde žije kolem 900 tisíc obyvatel, je cestovní ruch klíčovou složkou ekonomiky. Díky turismu a penězům, které z něj přicházejí, přečkaly místní komunity i přírodní katastrofy, které ovlivnily zemědělství. Kvůli uzavření hranic z důvodu koronavirové krize utrpěla ovšem tamní ekonomika šok a může klesnout až o pětinu, píše Daily Mail.

Otevřít cestovní koridor

Fidžijská hotelová a turistická asociace FHTA uvedla, že se náhle bez práce ocitlo až 98 procent lidí zaměstnaných v cestovním ruchu. Alespoň částečně zachránit by mohla ekonomiku takzvaná cestovní bublina pro obyvatele Austrálie a Nového Zélandu, kde se podařilo dostat epidemii pod kontrolu. Obě země jsou navíc pro Fidži klíčovými trhy.

„Turismus je teď na nule. Pokud máme naše odvětí zachránit, musíme se otevřít Austrálii a Novému Zélandu,“ uvedl pro agenturu AFP manažer jednoho z ostrovních resortů Jim Saukuru. Diskuse s oběma zeměmi prý už začaly, ale k otevření koridoru zřejmě hned tak nedojde. Austrálie a Nový Zéland se jen samy sobě otevřou s největší pravděpodobností až kolem září.

Fidžijská vláda rovněž hovoří o tom, že by mohla zmírnit restrikce pro další cestovatele, ale jen ze zemí, které se s nákazou vypořádaly stejně dobře. Turisté by se museli prokázat jen negativním testem.

Samotné Fidži koronavirus zvládlo bez větší újmy. Zaregistrovalo jen 18 případů nákazy a žádné úmrtí. „Lidé z turismu jsou vážně zoufalí a přejí si otevření hranic. Ale hrozbu koronaviru si samozřejmě uvědomujeme,“ uvedla šéfka FHTA Fantasha Lockingtonová.

Machu Picchu v červenci nakonec neotevře. Úřady se bojí šíření viru

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám