Hlavní obsah

Žďárské vrchy mají novou vstupní bránu do oblasti

Právo, Jana Pechová

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Žďárské vrchy má od čtvrtka 25. června novou oficiální vstupní bránu. Podrobné informace o celém území budou individuálním turistům stejně jako školám poskytovat v Domě přírody ve vesničce Krátká u Sněžného na Žďársku. Do této služby nastoupí zrekonstruovaný statek 1. července.

Foto: Jana Pechová, Právo

Na strategicky zvolenou adresu si náhodní turisté našli cestu už během slavnostního otevření.

Článek

Zemědělská usedlost z první třetiny 18. století byla obydlena ještě ve druhé polovině století minulého. V 70. letech získal chalupu s hospodářským zázemím, typickou pro zdejší region, stát a v rámci dobových metod ji nechal upravit pro rekreační pobyty státních zaměstnanců. Nyní dokončená dvouletá rekonstrukce se musela pod přísným dohledem památkářů vyrovnat s lecčím, výsledek je ale okouzlující.

„Ve velké čelní místnosti je umístěna recepce a infocentrum, budou se zde také prodávat vstupenky do expoziční části, která zabírá většinu přízemí. Končí v promítacím sále, kde návštěvníci zhlédnou speciálně natočený film. Ten je v souladu se současným standardem ve 3D, v infocentru si k němu bude možné zapůjčit speciální brýle. V podkroví jsou výukové místnosti,“ popsal zvolenou koncepci památkově chráněného objektu Jozef Zetěk, ředitel obecně prospěšné společnosti Chaloupky, která bude zařízení provozovat.

Dovolenou v tuzemsku plánuje skoro 80 procent Čechů

Cestování

Společnost v Kraji Vysočina se od 90. let stará o celou řadu přírodně vzdělávacích zařízení, jejími programy ročně projde na deset tisíc žáků, pořádá i akce pro veřejnost. Podobně sloužit by mělo i toto centrum, jen funkce infocentra bude nová a hledání optimálního nastavení bude věcí příštích měsíců.

„Záleží taky na vývoji počasí,“ připomněl Jozef Zetěk letošní zimu bez sněhu, která v oblasti milované běžkaři zásadně poznamenala turistický ruch.

Naopak přes léto by tu mohlo být hodně živo, jak potvrdil Václav Hlaváč, šéf regionálního pracoviště Agentury Ochrana přírody a krajiny, které objekt patří. V důsledku epidemie koronaviru podle něj výletníků v tuzemské přírodě očividně přibylo.

Po deseti letech

„Otevření domu přírody završilo mnohaleté úsilí, záměr se začal rodit už před deseti lety,“ vzpomněl na počátky velké investice, kterou částkou přes 33,6 milionu korun umožnila EU. Jak upozornil, od návštěvnického centra si ochránci přírody mj. slibují i odstranění živelnosti. „Dosud si lidé pohyb po CHKO organizovali sami, chodili kamkoli. Teď s nimi budeme moci pracovat, směrovat je, aby to pro ně bylo zajímavé, a přitom nenapáchali škody,“ uvedl Václav Hlaváč.

Občerstvení najdou návštěvníci v jiném objektu ve vsi, o. p. s. Chaloupky zprovozní v bývalé stodole pohostinství Hodůňka. Jen parkoviště tu budou lidé hledat marně. Vesnická památková rezervace „jako dlaň“ nemá pro takové účely vhodnou plochu stejně jako okolní příroda, součást CHKO. Naštěstí je zdejší region vyhlášeným rájem pěších a cyklistů. Ti tu o prázdninách najdou dveře dokořán denně mezi devátou hodinou dopoledne a pátou odpoledne.

Vysočina má náplast na pandemii: do muzeí za dvacku

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám