Hlavní obsah

Zamrzající Niagarské vodopády přitahují turisty navzdory minusovým teplotám

Novinky, mšv

Zatímco v Česku je zima spíše mírná, severovýchod USA a přilehlou část Kanady sužují jedny z největších mrazů za posledních 24 let. Ač nejsou minusové teploty nikterak příjemné, na druhé straně s nimi příroda také kouzlí. Třeba jako v případě Niagarských vodopádů, které částečně zamrzly, a oblíbená turistická atrakce je tak k vidění v jiném hávu než obvykle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli nízkým teplotám zamrzají Niagarské vodopádyVideo: Reuters

 
Článek

Podle serveru Independent se mnoho obyvatel do mrazu raději ani nevydává. Na americko-kanadské hranici teploty v uplynulých dnech padaly na minus 20 stupňů Celsia i níže — na východním pobřeží USA u mysu Cod v Massachusetts dokonce umrzli žraloci. Kvůli chladnému arktickému vzduchu a vichru jsou pocitové teploty ještě nižší.

Odvážlivci, kteří se ovšem do nehostinných podmínek vypraví, budou odměněni netradičním pohledem na vodopády.

Foto: Profimedia.cz

Všude bílo, mlha a duha. Tak vypadá mrazivá severoamerická pohádka.

Niagarské vodopády jsou v podstatě komplex tvořený třemi jednotlivými vodopády. Zatímco v létě tu voda hučí tak nahlas, že jde někdy stěží slyšet vlastního slova, přes zimu se dunivý zvuk částečně utiší. Kvůli silnému mrazu je totiž průtok mnohem pozvolnější než obvykle.

Okraje vodopádu a skalní úbočí lemují dlouhé stříbrné rampouchy a závěje sněhu pokrývají celé přilehlé okolí. Pohádkový výhled dokresluje mlha, která od vodopádů stoupá a kalí oblohu, občas se objeví i duha.

Foto: Profimedia.cz

Úbočí vodopádů lemují rampouchy i hustý sníh.

Niagarské vodopády tvoří přírodní hranici mezi kanadskou provincií Ontario a americkým státem New York. Mají největší průtok vody ze všech vodopádů v Severní Americe, půl miliónu litrů za vteřinu, proto je na řece vybudována také vodní elektrárna, která energií zásobuje prakticky celý stát New York. V létě se turisté vydávají pozorovat vodopády především z paluby lodí, které po dolním toku Niagary plují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám