Hlavní obsah

Zámek Žleby se chystá na příliv návštěvníků

Zámek Žleby na Kutnohorsku se připravuje na novou návštěvnickou sezónu, která začne o Velikonocích. Pracovnice zámku už leští nápojové sklo v expozicích a čistí lavice v kapli. Rušno je i v zámeckém parku, kde začala rozsáhlá obnova. Dělníci kácejí některé stromy a likvidují náletové porosty.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ochoz a nádvoří zámku Žleby

Článek

Počátkem jara se v zámeckém parku počítá s výsadbou 170 stromů a 5300 keřů a dalších rostlin, v plánu je i zmlazování a ošetřování rostlin včetně keřů rododendronů, jak sdělila Markéta Surovcová z Národního památkového ústavu. Obnova parku navazuje na dokončenou generální opravu střech, krovů a fasád hlavní zámecké budovy.

„Součástí této celoroční rozsáhlé akce budou nejen terénní úpravy a rekultivační práce, ale i odborné práce na arboretu, které si nepochybně vyžádají omezení přístupu do zámeckého parku a v případě nutnosti i jeho lokální uzavření pro veřejnost," upozornila Surovcová.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

V zámeckých interiérech i exteriérech probíhá důkladný úklid.

Současně s obnovou parku je plánována i oprava hradebních a ohradních zdí na východní a jižní straně zámku a při cestě Na Valech, která bude koncem roku po šesti letech zprovozněna.

Návštěvnost se zvyšuje

Zámek na začátek sezóny chystá opět velikonoční, na letní prázdniny noční a na závěr roku adventní prohlídky. Při prohlídkách se speciálním doprovodným programem bude využita i roztopená a zcela funkční zámecká kuchyně z 19. století.

Loni zámek navštívilo 53 738 lidí, což bylo zhruba o 11 400 více než předloni. Správa zámku si nárůst vysvětluje obecně zvýšeným zájmem o památky, příznivý vliv podle ní měla i reklama a nabídka kulturních akcí a doprovodných programů.

Reklama

Výběr článků

Načítám