Hlavní obsah

Zákaz prohlídek čtvrtí červených luceren? Nelíbí se samotným prostitutkám

Novinky, mšv

Měl je chránit, nakonec proti němu samy protestují. Sexuálním pracovnicím z proslulé amsterdamské čtvrti červených luceren se nelíbí zákaz organizovaných skupinových prohlídek, který prosadili radní. Ten má podle nich vést k lepšímu korigování turistů a mírnit přelidnění, s nímž se nizozemské hlavní město potýká, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amsterdam zakázal turistický prohlídky v uličce láskyVideo: AP

 
Článek

V plné šíří má zákaz platit od příštího roku, od prvního dubna jsou nicméně zakázány prohlídky po sedmé hodině večerní, tedy v době, kdy to ve vykřičené čtvrti začíná žít. Podle radních jsou skupinové prohlídky neuctivé k samotným prostitutkám a přispívají k hromadění lidí v úzkých uličkách. Jsou to ale nakonec samy sexuální pracovnice, které se proti zákazu bouří a považují ho za nesmyslný.

Podle tamní unie prostitutek nazvané Proud není jisté, že zákaz skutečně povede ke snížení turistů, ti navíc bez průvodce ztratí jakýsi hlas, který je naopak může usměrňovat a vést je k respektu vůči ženám ve výlohách. „Může to dopadnout tak, že lidí bude úplně stejně, ale budou se tu potulovat bez vedení, civět do výloh a ženy si fotit, protože jim nikdo neřekne, jaká jsou tady ve čtvrti pravidla,“ uvedla bývalá sexuální pracovnice, která si říká Velvet a nyní je součástí organizace Proud.

Rozšíření i na další části

Zakázat by se měly podle AP prohlídky i v dalších historických částech města. Nelíbí se to třeba průvodkyni Bobien van Aalstové z nizozemské asociace průvodců Guidor, která tvrdí, že se pak turisté nedozví třeba, kde Rembrandt namaloval jedno ze svých prvních děl nebo kde je pohřbená jeho manželka. „To je jako byste v Paříži zakázali prohlídky kolem Vítězného oblouku nebo Eiffelovy věže,“ doplnila.

Radní stížnosti ale zřejmě neobměkčí. Podle nich je zkrátka situace s nadmírou turistů vážná. „Je tu přelidněno. Vezměte si večery, kdy obyvatelé skoro nemohou vyjít ani z domů, protože jsou ulice nacpané k prasknutí,“ řekl místostarosta Udo Kock. Podle něj se sice někteří proti chystanému zákazu prohlídek ozvali, je ale mnoho těch, kteří ho vítají s radostí.

Podle radnice projde čtvrtí červených luceren každý týden asi tisíc skupin turistů s průvodcem. Podnikatelé v odvětví sexuálních služeb si prý často na negativní dopad prohlídek na jejich podnikání stěžovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám