Hlavní obsah

Za polárním kruhem v Norsku vyroste unikátní Velryba

Novinky, mšv

Norský ostrov Andøya, ležící za polárním kruhem, dostane novou zajímavou budovu. Ponese název The Whale neboli Velryba, což není náhoda. Turistická atrakce se bude nacházet v místech, kudy ve velkém migrují vorvani obrovští. O životě těchto pozoruhodných savců se návštěvníci dozvědí prostřednictvím expozice, píše server Daily Mail.

Foto: Dorte Mandrup

Budova má splynout s krajinou.

Článek

Do Norska ročně proudí tisícovky návštěvníků, aby mohli migrující velryby spatřit. Budova na ostrově Andøya by jim měla přesně to umožnit. Zajímavá bude mimo jiné svým jedinečným vzezřením – má totiž splývat s dramatickou krajinou a doslova vystupovat ze země.

Kromě toho, že půjde o jakýsi shromažďovací bod, uvnitř se budou moci turisté i místní z přilehlé obce Andenes, dozvědět o životě velryb skrze uměleckou i vědeckou expozici. Navrch bude budova disponovat také kavárnou.

Propojit s krajinou

O návrh stavby se postarala dánská architektonická společnost Dorte Mandrup, která projektování budovy vyhrála v mezinárodní soutěži. „Návštěvníci a místní jsou zváni, aby se prošli po střeše a užili si nezkažených výhledů na oceán, hory, půlnoční slunce nebo polární záři tančící po obloze,“ uvedla firma.

Prosklené stěny mají vytvářet dojem propojení budovy s okolní krajinou, kde návštěvníky vlastně neodděluje žádná bariéra. „Jde o vizuální spojení mezi výstavními prostory s širým přírodním okolím,“ dodala společnost. Pozoruhodná designová Velryba by se měla otevřít už v roce 2022.

Obci Andenes navštíví ročně kolem 50 tisíc lidí, z nichž většina právě z důvodu pozorování velryb nebo dalších savců. Lze tu spatřit mimo jiné i delfíny.

Pro Norsko nebude The Whale první jedinečnou budovou. Skandinávská země se může pyšnit také první podvodní restaurací v Evropě a mnoha dalšími stavbami, které k sobě přitahují mezinárodní pozornost.

Evropa má první podvodní restauraci

Cestování

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám