Hlavní obsah

Z Dillí do Londýna autobusem. Za 70 dní projedou turisté desítky zemí

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je k překonání dlouhých vzdáleností třeba létat? Alternativní přístup chce nabídnout společnost Adventures Overland, která má v plánu spustit poznávací zájezdy autobusem, jež by propojily indické Dillí s Londýnem. Cesta by trvala asi 70 dní a turisté by se během ní mohli pokochat různými pamětihodnostmi, uvádí server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Společnost založili dva přátelé a nadšení cestovatelé Tushar Agarwal a Sanjay Madan. Prvního z nich k nápadu spustit autobusovou linku přivedla jeho vlastní výprava autem z Londýna do Dillí, kterou podnikl před deseti lety. „Bylo to absolutně fantastické,“ řekl.

Od té doby společnost pořádala už celkem tři expedice z Indie do Velké Británie, kam se mohli zájemci vydat svými vlastními vozidly, ale v konvoji. Dvojice podnikatelů také zorganizovala výlety napříč Islandem nebo k zamrzlým jezerům v Rusku.

Vyjede snad v příštím roce

S jejich nejnovějším projektem mají v plánu přichystat něco ještě ambicióznějšího. „Je spousta lidí, cestovatelů, kteří chtějí podniknout pozemní cesty, ale nemají chuť řídit,“ vysvětluje Agarwal. „Proto jsme si řekli, že jim nabídneme autobus, kde mohou pohodlně sedět a na nějakou dálkovou výpravu vyrazit. A tak se zrodila linka do Londýna,“ doplnil.

Premiéru by si měla expedice odbýt v polovině příštího roku, ale bude samozřejmě záviset na situaci ve světě. „Nejlepší období je mezi dubnem a červnem, kdy je dobré počasí na to začít cestu z Indie do Myanmaru a překročit hory v Číně a Kyrgyzstánu,“ doplnil Agarwal s tím, že kompletní cesta by vyšla asi na 20 tisíc dolarů (436 tisíc korun). Celá trasa bude ovšem rozdělená do čtyř etap a bude možné podniknout jen některou z nich.

Stejně tak si budou moci zájemci vybrat, zda chtějí jet z Indie do Velké Británie, a zpět domů se dopravit letecky, nebo obráceně. Ve Spojeném království by pak autobus nabral nových 20 turistů — kvůli komfortu by kapacita neměla být větší.

Agarwal slibuje, že půjde o životní zážitek, cestovatelé na vlastní oči uvidí postupnou proměnu krajiny. „To je něco, co zkrátka vyzkoušíte jen při pozemních cestách,“ tvrdí. Trasu má navíc osobně vyzkoušenou, takže neočekává žádné výrazné komplikace.

Od oznámení plánované linky už oba podnikatelé obdrželi množství zpráv z celého světa, zájem projevilo už zhruba 40 tisíc lidí. „Očekávali jsme dobré ohlasy, ale ne až takové, jaké jsme dostali. Tohle je opravdu jedinečná cesta, na kterou budou lidé vzpomínat do konce života,“ uzavřel Agarwal s tím, že je důležité k expedici přistupovat s otevřenou myslí i srdcem.

Reklama

Výběr článků

Načítám