Hlavní obsah

Z Brna do Mnichova bude létat pravidelná linka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z brněnského letiště začne do Vánoc létat pravidelná linka do Mnichova, informoval o tom jihomoravský hejtman Michal Hašek. Spojení podle něj bude fungovat šest dnů v týdnu kromě soboty. Letadlo bude mít kapacitu do 50 míst. V současnosti z Brna do Německa žádná letadla nelétají.

Foto: Profimedia.cz

Letiště Brno

Článek

Na spojení s Mnichovem se dohodlo Letiště Brno jako provozovatel krajského mezinárodního letiště v městské části Tuřany ve spolupráci s Jihomoravským krajem a leteckým dopravcem BMI Regional a společností Lufthansa.

„Linka začne fungovat ještě letos. Let bude trvat necelou hodinu a v Mnichově na něj navazuje více než 100 leteckých spojů po Evropě i mimo Evropu do dvou hodin od příletu z Brna," uvedl Hašek.

Podle něj kraj čekal na takové spojení několik let. „Nová linka otevírá úplně nové možnosti rozvoje našeho regionu v řadě oblastí, ať už je to turistika, byznys, výstavnictví a další odvětví," doplnil Hašek. O letišti a dalších uvažovaných spojích jedná průběžně s primátorem Brna Petrem Vokřálem.

Brno má druhé největší letiště v Česku

Předseda představenstva společnosti Letiště Brno Jiří Filip k projektu řekl, že zřizovatel linky před jejím vytvořením udělal podrobný průzkum, nejen v Brně, ale i na jižní Moravě, na Vysočině, v Olomouckém i Zlínském kraji. Podle něj novou linku využijí nejen podnikatelé, ale například i vědci působící na mezinárodních projektech v této části ČR.

Filip připomněl, že až dosud museli podnikatelé či vědci mířící z Brna do různých destinací za obchodem či na odborná setkání využívat letiště ve Vídni či Praze. Pokud bude linka Brno–Mnichov téměř vždy plná, letadla na ní ročně přepraví asi 40 000 cestujících.

Z českých letišť má spojení s Mnichovem pouze Praha, vzdálená od Brna 200 kilometrů. Nejbližší letiště s pravidelnými leteckými linkami do Mnichova je ve Vídni.

Brněnské letiště je druhé největší v republice a využívají jej především pasažéři chartrových letů na dovolené. Loni letiště odbavilo téměř 487 000 pasažérů. Pravidelné letecké linky létají z Brna do Londýna a nizozemského Eindhovenu. Linka do Moskvy je pozastavena a jedná se o její obnově.

Podrobnosti k nově připravované lince Brno–Mnichov zveřejní představitelé Letiště Brno, provozovatele i Jihomoravského kraje do dvou týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám