Hlavní obsah

Východní Kanada: Fascinující souhra přírody

Novinky, Martin Švadlenka

Západ a východ, alfa a omega druhé největší země světa. Zatímco západu vévodí mohutné horské masivy a vysokohorská jezera, zhruba o 5000 kilometrů dále, přes nekonečné pláně směrem na východ, se nachází provincie Nový Brunšvik, Nové Skotsko a Ostrov Prince Edwarda. A ty se západu podobají snad pouze pohostinností místních obyvatel.

Foto: Martin Švadlenka

Národní park Hopewell Rocks při odlivu

Článek

Nový Brunswick je jedinou oficiálně bilingvní provincií Kanady, i když angličtina zde nad francouzštinou výrazně převažuje. Podél východního pobřeží této provincie najdete mnohakilometrové pláže plné krabů, na jihu pak záliv Bay of Fundy, kde lze pozorovat jedno světové „nej“ - nejvyšší příliv na světě. V některých místech dosahuje rozdíl přílivu a odlivu až 16 metrů.

Působení gravitace měsíce si však nejlépe vychutnáte v národním parku Hopewell Rocks. Skály zde připomínají obrovské stromy, u jejichž kořenů se při odlivu procházíte a při přílivu si půjčíte kajak a projedete se mezi korunami.

Foto: Martin Švadlenka

Záliv Bay of Fundy při odlivu

Téměř po celý rok je také možné podél zálivu vyjet s některou z místních společností pozorovat velké množství velryb. Pro provincii je charakteristický lov humrů, které tu najdete doslova na každém rohu. V restauracích, na pohlednicích, dárkových předmětech a dokonce i jako obří sochu ve městě Moncton.

Ostrov tří barev

Ostrov Prince Edwarda je nejmenší kanadskou provincií s nejmenším počtem obyvatel a s Novým Brunšvikem ho spojuje dvanáctikilometrový most Confederation Bridge. Kromě trajektu z východní části ostrova, který jezdí pouze v letní sezóně, je most jedinou spojnicí s pevninou.

Foto: Martin Švadlenka

Most Confederation Bridge, spojnice mezi Novym Brunšvikem a Ostrovem Prince Edwarda

Ostrovu Prince Edwarda se také říká ostrov tří barev. Modrá podle křišťálově čistého oceánu, zelená podle travnatých plání a červená podle barvy místních pláží. Celé pobřeží je navíc obehnáno sítí majáků, které dotváří už tak krásnou krajinu kolem. Maják na mysu Cape Bear byl dokonce první, který zachytil SOS volání Titanicu.

Smutná vzpomínka na Titanic

Z poklidného ostrova se přesouváme do turisticky rušnějšího Nového Skotska, které svému jménu opravdu ostudu nedělá, ba právě naopak. Deštivé počasí, skalnaté pobřeží, hornaté vnitrozemí, hrdost místních obyvatel a samozřejmě záliba v kvalitním alkoholu.

Halifax je největším městem atlantských provincií a hlavním městem Nového Skotska a je často označován jako město lodí či přístav východu. Najdete tu mnoho historických budov a památek v čele s městskou citadelou, což je na severoamerické město velmi netypické.

Za zmínku určitě stojí také městský hřbitov, kde je pochováno 150 z celkového počtu 328 obětí, jejichž těla byla vyproštěna z Titanicu po jeho havárii.

Velryby na dosah ruky

Asi 50 kilometrů jižně od Halifaxu v rybářské vesničce Peggy’s Cove se nachází jeden z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších majáků východní Kanady. Je zasazen do úžasné kulisy žulového skalnatého pobřeží a to z něj činí jeden z nejčastějších motivů kanadských pohlednic.

Foto: Martin Švadlenka

Maják Peggy’s Cove

To nejkrásnější z Nového Skotska však najdete na severu. Cape Breton, ostrov, jehož severní cíp tvoří národní park Cape Breton Highlands, je pomyslnou třešničkou na dortu návštěvy východní Kanady. Celý park lze objet po silnici Cabot Trail vedoucí podél pobřeží nebo prozkoumat některou z mnoha turistických stezek, například Skyline Trail.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli možnost, vyčleňte si na to minimálně jeden celý den. Budete zastavovat každých pár minut a pokoušet se vtěsnat celý horizont do jedné panoramatické fotky nebo sedět u břehu Atlantiku a kadencí desítek fotek za minutu se snažit zachytit velrybí ploutev či gejzír.

Foto: Martin Švadlenka

Národní park Cape Breton Highlands

Místní keporkaci a plejtváci se velmi často pohybují blízko pobřeží. Proto si najděte klidné místo s oceánem před očima a horami za zády, a vychutnejte si pohled na překrásný kus naší planety.

Reklama

Výběr článků

Načítám