Hlavní obsah

Vltava, pro turisty řeka plná zážitků

Právo, Lucie Kándlová

Vltavu, nejdelší řeku v České republice, chtějí společně Jihočeský a Středočeský kraj více zpřístupnit turistům. Kraje vytvořily projekt s názvem Vltava, řeka plná zážitků. Ten nabídne na vodě bezpočet aktivit od Šumavy až po Mělník.

Foto: Jana Píchová

Projekt Jihočeského a Středočeského kraje s názvem Vltava, řeka plná zážitků, má na vodu přilákat více turistů.

Článek

Od pramene na šumavské Kvildě až k soutoku s Labem u Mělníka měří Vltava 430 kilometrů. Podle hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské má řeka obrovský turistický potenciál, který není zcela využit. Proto chce společně se Středočeským krajem přilákat k Vltavě více návštěvníků a podpořit rozvoj turistické infrastruktury po celém jejím toku.

Šest vybraných úseků

„Voda je zejména v létě základním kritériem při výběru rekreační lokality pro většinu z nás. Pro jižní Čechy je touto přirozenou severojižní rekreační osou řeka Vltava a celé její okolí. Proto jí v souvislosti s podporou cestovního ruchu v našem regionu věnujeme mimořádnou pozornost,“ uvedla Stráská.

Jihočeská centrála cestovního ruchu proto v současné době mapuje služby, které jsou podél řeky Vltavy nabízeny. Zástupci centrály chtějí, aby si na ní turisté našli, co potřebují. Někdo se po ní bude plavit, jiný bude u řeky kempovat nebo kolem ní pojede na kole.

Řeka je pro tyto účely rozdělena do šesti úseků. Tři se nacházejí v Jihočeském a tři ve Středočeském kraji. „První úsek bude mapovat památky, zajímavosti, služby i možnosti kulturního a sportovního vyžití mezi šumavskou Kvildou a Novou Pecí. Druhý mezí Novou Pecí a Českými Budějovicemi, třetí mezi jihočeskou metropolí a Zvíkovským Podhradím a čtvrtý mezi Zvíkovským Podhradím a Kamýkem nad Vltavou. Pátý se zaměří na řeku mezi Kamýkem nad Vltavou a Prahou. Poslední, šestý pak mezi Prahou a Mělníkem,“ uvedla Andrea Hanzalová z Jihočeské centrály cestovního ruchu.

Podle hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové je projekt Vltava, řeka plná zážitků, pokračováním plnění memoranda mezi oběma kraji. „Vltava, která protéká jak jižními, tak středními Čechami, je naše společná. Proto o turistu, který k ní přijede nebo po ní pluje, musí být všude dobře postaráno,“ řekla Jermanová.

Vltava jako jeden fenomén

Dosud byly aktivity na Vltavě poměrně roztříštěné a v lokalitách kolem řeky vše fungovalo separátně. „My jsme řekli dost. Vltavu je třeba vzít jako jeden fenomén,“ konstatoval Jaromír Polášek, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu, s tím, že projekt se netýká pouze vlastní řeky jako vodní cesty, ale také cyklotras nebo památek.

Na tento základ lze podle něj navázat spoustou různých hudebních, kulturních i sportovních akcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám