Hlavní obsah

Vinný sklep, který hlídá sám ďábel

Chile je domovem úžasných červených vín a oblasti jako Maipo Valley nebo Aconcagua, patří k vyhledávaným turistickým cílům. Méně známá je skutečnost, že jedny z nejoblíbenějších vinařství v zemi najdete slabou třičtvrtěhodinku jízdy od hlavního města a letiště.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Ďábel hlídá sklep s nejcennějšími lahvemi ve vinařství Concha y Toro.

Článek

Autentický vinařský zážitek tak můžete stihnout i během nedlouhého stopoveru v Santiagu. A nebude to čistě jen o víně, jedno vinařství totiž podle legendy hlídá sám ďábel a druhé zase sází na pekelnou romantiku.

Příběh začíná v roce 1883, kdy se Melchor Concha y Toro, chilský právník, politik a byznysmen, rozhodl pěstovat víno. Za tím účelem nechal přivézt révu z francouzské oblasti Bordeaux, investoval do strojů a nechal vystavět první část vinařství, které je dnes největším producentem vína v Latinské Americe a jedním z největších na světě. Vinohrady nemá jen v Chile, ale také v Argentině či USA a vyváží bezmála do 140 zemí světa.

Jeden z vinných sklepů značky je opředen legendou. Nedlouho poté, co se vinařství začínalo dařit, se z uzamčeného sklepa začaly ztrácet nejcennější láhve. Melchor Concha y Toro proto před několika zaměstnanci prohodil, že se v jeho sklepě zabydlel sám ďábel. Strach prý zafungoval lépe než zámky, ale legenda přetrvala a dnes má i grafické ztvárnění.

Při návštěvě vinařství Concha y Toro si můžete vybrat z několik tras a jedna z nich zahrnuje i proslulý Ďáblův sklep. Poté, co zhlédnete vinohrady a ochutnáte v zahradách několik vzorků moku, v němž má být ukryta pravda, průvodce zachřestí velkým svazkem klíčů a odemkne vstup do podzemí.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Kde jinde hledat ďábla než v podzemí.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Legenda má barvité ztvárnění.

V tu správnou chvíli zhasne a na stěnách rozlehlého sklepa i objemných dřevěných sudech začnou díky projektoru tančit rudé plameny. Možná se ozve i nějaký ten pekelný nářek a vrcholem všeho se v nejtemnějším koutu za hradbou naštosovaných archivních lahví objeví silueta ďábla, bezpečně uzamčeného za kovovou mříží opředenou pavučinami.

Divadlo pro Američany? Nepochybně, ale chvílemi docela roztomilé. Za tento zážitek s ochutnávkou zaplatíte zhruba 500 korun českých a je lepší si návštěvu rezervovat předem.

Technika Cal y canto

Ďáblovi prý budova vděčí i za to, že během více než staletí nebyla poškozena a poměrně častá zemětřesení nezpůsobila ve sklepě byť jedinou prasklinu. Pravděpodobněji se však jeví argument, že sklep byl postaven technikou cal y canto, v Chile hojně využívanou v 18. a 19. století, kdy byly cihly spojovány směsí písku, vajec a limetové šťávy.

Pokud patříte spíše k pragmatikům a neplánujete brát do vinařství své ratolesti, nabízí se klasičtější prohlídka komplexu a hlavně ochutnávka nejvyšší řady jejich vín, zvaných íconos, která sama o sobě vyjde na 950 Kč.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

V Chile nastává podzim a období sklizně v době evropského jara.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Ochutnávka ikonických vín byla skvostná.

Z lahví, na něž jsou místní obzvláště pyšní, jsme při návštěvě okusili Cabernet Sauvignon Don Melchor, Cuvée Almaviva a Carmenére Carmín De Peumo. A byl to zážitek vpravdě působivější než pekelný sklep. Sama jsem si asi nejvíc vychutnala temně rudý carmenére se zemitými dubovými tóny a chutí bobulovitého ovoce.

Všechna tři červená však byla prostě skvostná, jednalo se o vína v cenách mezi třemi až čtyřmi tisíci korun za lahev. Což nešlo říct o ochutnávce během prohlídky, která by šla chuťově zařadit ke slabému průměru. Návštěvu dárkového obchodu na závěr pak nelze doporučit ne proto, že by byl mizerný, ale právě naopak. Pokud nechcete naplnit zavazadlo vínem, raději se mu vyhněte obloukem.

Santa Rita nedaleko

Poté jsme zamířili do přilehlého vinařství Santa Rita, které spíš než na divadelní produkci jako přidanou hodnotu láká především na romantiku. Domingo Fernández Concha založil vinařství už v roce 1880 a též začínal s francouzskou révou i postupy. Ty byly samozřejmě inovovány a dnes vinařství klade důraz zejména na udržitelnost. Nabízí tak třeba trasy v koňmi tažené káře nebo šlapací přibližovadla.

Zajímavostí je, že budova, v níž dnes sídlí restaurace a obchod s vínem, stála již před založením vinařství. Jedná se o typický chilský venkovský dům s tlustými stěnami, který byl novým majitelem zrenovován a samozřejmě se tak nestalo naposled. Kořeny udržitelnosti lze ale v místním vinařství překvapivě lze nalézt už v 19. století. Budova sehrála nemalou roli i v historii země.

„Sklep, kde se konají ochutnávky, posloužil jako úkryt pro 120 chilských vojáků generála O’Higginse bojujících se Španěly o nezávislost. Na jejich počest bylo jedno z místních vlajkových vín pojmenováno číslicí 120,“ vysvětluje místní průvodkyně.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Santa Rita prodává své víno v chilském venkovském domě z 19. století.

Bývalá letní rezidence majitele byla zase proměněna ve stylový butikový hotel a romantický francouzský park, na jehož pozemku stojí, byl v sedmdesátých letech vyhlášen národní památkou Chile. Místo je oblíbené zejména pro konání oslav a svateb, v parku je totiž i neogotická kaple, kterou můžete zhlédnout v rámci prohlídky. Ta byla postavena v roce 1895, když se zde vdávala nejmladší dcera zakladatele.

Sloužila poté při bohoslužbách nejen pro rodinu, ale i zdejší dělníky, a i dnes se těší takové oblibě, že je na svatby zamluvena až dva roky dopředu. Obřady začínají pro nás trochu netypickou sedmou hodinou večerní a oslavy prý vrcholí v ranních hodinách.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Hotel Casa Real i přilehlý park jsou plné romantických zákoutí.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Kaple na pozemcích vinařství je velmi oblíbená.

Jak park, tak 16pokojový hotel dokončený v roce 1892 ale stále mají v centru zájmu především víno. Kupříkladu sochy, které jej dekorují, a fotografie nejpůvabnějších zákoutí najdete na vinětách zdejších lahví. Pozornost poutají i otevřené římské lázně, dříve hojně využívané rodinou zakladatele. Dnes už je v nich koupání zakázáno, ale ptáčkové štěbetali, že tu a tam se k nim nějaká ta zamilovaná dvojice z hotelu proplíží na brzké ranní koupání.

Mimo prohlídkové trasy zde můžete navštívit i místní Andské muzeum s třemi tisíci exponáty předkolumbovského a jihoamerického umění. To bylo otevřeno v roce 2008 a jedná se o soukromou sbírku majitelů celého komplexu, kterou se rozhodli zdarma zpřístupnit veřejnosti.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Vinařství se nachází nedaleko hlavního města i letiště.

Místní sbírka je snad působivější než národní umělecké muzeum v Santiagu. Se zdejším muzeem souviselo i vytvoření nadace, která se specializuje na rozvoj vzdělání a kultury zejména u dětí, na což jde nezanedbatelná část příjmů celého konglomerátu. Muzeum samotné pak příhodně stojí nejen na pozemcích vinařství, ale zároveň i na starodávné incké stezce v Chile.

A na které lahve je vinařství obzvláště pyšné? Určitě Medalla Real Sauvignon Blanc se svěží vůní citrusů a výraznější kyselinkou, Cabernet Sauvignon od stejné značky s vůní lesního ovoce a výraznou ovocnou chutí. A pokud preferujete jednoduché elegantní víno pro posezení s rodinou a přáteli, vyzkoušejte Pinot Grigio z tradiční historické edice 120, s vyváženou kyselinkou a lehkou mineralitou. Jedná se o vína v ceně několika stovek za lahev.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Pohled na chilské vinohrady na úpatí And je obzvláště působivý.

Chile je díky své rozlehlosti a ideálním klimatickým podmínkám prostě tou pravou zemí pro milovníky vína. Vyniká ale i nemalou nabídkou dobrodružství a je nejspíš jedním z mála míst, kde se opravdu nemusíte tlačit s davy a i ve 21. století se tu na těch správných místech můžete pořád cítit jako objevitel.

Rady na cestu do Chile

Z Prahy se do hlavního města Chile, Santiaga, nejrychleji dostanete s jedním přestupem v Paříži s aerolinkami Air France. V jednom směru strávíte v letadle asi 16 hodin a ceny zpátečních letenek začínají od 25 tisíc korun. Lety jsou z velké části přes noc.

V zemi se platí chilskými pesy (CLP), tisíc CLP je asi 27 českých korun. Na většině míst lze používat platební karty, pro nákup na trzích a v odlehlejších oblastech bývá třeba hotovost.

Časový posun v letním období je minus šest hodin. Roční období v Chile jsou oproti České republice naopak, naše léto je jejich zima apod.

Santiago je jedním ze dvou míst světa, odkud lze odletět na Velikonoční ostrov (náleží Chile). Cesta trvá pět až šest hodin a letenky je nutné kupovat s dostatečným předstihem.

Milovníci pálivého by měli vyzkoušet pebre. Buď čerstvé ve formě malého salátu tvořeného rajčaty, cibulí, česnekem, koriandrem, pálivými papričkami a olivovým olejem nebo ve formě rozmixované omáčky v lahvi.

Národním nápojem je koktejl Pisco sour. Míchá se z vinného destilátu Pisco, cukrového sirupu, limetové šťávy a vaječného bílku. Oblíbené je také Pisco s colou - Piscola.

A jak lépe zakončit den strávený v poušti Atacama, objevováním krás drsné Patagonie či odlehlého Velikonočního ostrova než se sklenkou místního vína v ruce a úsměvem na rtech.

Reklama

Související články

Velikonoce na Velikonočním ostrově

Je druhá hodina ranní a naše oči jsou doširoka otevřené. Na vině ale překvapivě není pásmová nemoc, známá jako jet lag, ač si hlava niterně dobře uvědomuje, že...

Výběr článků

Načítám