Hlavní obsah

VIDEO: Karlův most a další obdivuhodné památky v centru Prahy

Právo, Miroslav Šára

Třetí a závěrečná cesta s kamerou po Praze nás zavede do centra tohoto z turistického hlediska podivuhodného i obdivuhodného města. Projdeme zahradou Valdštejnského paláce. Podíváme se na Karlův most, Kampu i Staroměstské náměstí. Nakonec se rozhlédneme z Žižkovské televizní věže.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Novotného Lávka a v pozadí Karlův most

Článek

Vítá nás barokní francouzský park s živými ploty, sochami (dominují tu zejména bronzové plastiky Adriana de Vriese), bazény, kašnami a fontánami. Pohled ve směru k Valdštejnskému paláci navíc doplňuje silueta chrámu sv. Víta, takže turisté tu fotí a natáčejí jako zběsilí.

Brzy všichni stojíme před sallou terrenou zmíněného Valdštejnského paláce a vstupujeme do jejího stínu, mezi ohromné sloupy palácové předsíně, již zdobí štuky a obrazy s náměty z trojské války. Kousek stranou této architektonicky vznosné stavby je umělá krápníková jeskyně a nejen to – stěna kopírující Letenskou ulici je rovněž přetvořena do podoby umělé krápníkové stěny.

:. Valdštejnská zahradaAutor: Miroslav Šára

Po Praze už jsme během našich necelých třech výprav něco nachodili, nicméně jednu z perel jsme zatím vynechávali – což ovšem právě v tuto chvíli přestává platit. Další zastávkou bude Karlův most.

Karlův most vás okouzlí v každé roční době

Dílo staré něco málo přes 651 let, přes půl kilometru dlouhé, ozdobené třemi desítkami soch a sousoší, je mimořádným turistickým lákadlem – v každé roční době okouzlí už samo o sobě, ale i výhledy na Hrad, na lodě proplouvající jeho oblouky, na davy deroucí se tam i zpátky, na muzikanty, malíře, karikaturisty… Vždyť víte.

Dnešní procházku na Karlův most završíme přesunem na Kampu, k mlýnskému kolu Velkopřevorského mlýna na Čertovce a na Velkopřevorské náměstí k chrámu Panny Marie pod řetězem vystavěném při johanitském klášteře.

:. Karlův most a KampaAutor: Miroslav Šára

Staroměstské náměstí je další lokalitou doslova napěchovanou historickými počiny zvěčněnými v kameni. Více než dějepisné údaje se ale v tuto chvíli nechme unést jeho atmosférou, jeho podobami závislými nejen na ročním období, ale i na sebe mírnějším pohybu slunce.

S kamerou jsme sem zavítali v čase, kdy pozdní, stále oranžovější svit vykresloval a zvýrazňoval kdejaký detail, kdejakou siluetu, a setrvali tu až do naprostého soumraku. V davu zejména zahraničních turistů jsme postáli před orlojem, dílem z roku 1410 (postavy apoštolů byl stroj doplněn až v 17. století) a pak jsme se přesunuli do uliček směřujících k chrámu Panny Marie před Týnem a krátce nahlédli do jeho gotického interiéru.

:. Staroměstské náměstíAutor: Miroslav Šára

Trojlístek našich výprav dospěl k poslední kapitole. Jistě, cílů ve městě stověžatém, které jsou pastvou pro oči, je mnohem víc, ale cílem těchto procházek nebyl zevrubný průzkum. Spíše jen jakési opakované ujištění toho, že i třeba sté setkání s pražskými perlami je v duši bráno neméně přitažlivě než setkání premiérové.

Panoramatické výhledy z Žižkovské věže

V úplném závěru míříme do Mahlerových sadů, z nichž vzhůru k obloze míří 216 metrů vysoká Žižkovská televizní věž, která slouží mj. i jako rozhledna. Do provozu byla uvedena v roce 1991.

Až se pokocháte výhledy na blízký Žižkov či Náměstí Jiřího z Poděbrad nebo na vzdálenější vrch Petřín přecházející ve známou siluetu Pražského hradu, můžete hned přímo pod věží nahlédnout na torzo Starého židovského hřbitova – sloužil do druhé poloviny 19. století. A pak se vydat na všechna další přitažlivá pražská místa, která trojlístek těchto výprav minul.

:. Žižkovská věžAutor: Miroslav Šára

PŘÍŠTĚ se vydáme na Šumavu. V hlavní roli se ocitne hrad Kašperk, dále se projdeme kolem řeky Vydry poblíž Antýglu, od Modravy vystoupáme k Cikánské slati a na zpáteční cestě se zastavíme ve Volyni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám